Vasilopita cu ciocolata si crumble

de Doralinda in Prajituri, 31 Ian 2014 | 1992 vizualizari

 

Vasilopita este un chec sa zicem, in Grecia care se prepara ptr anul nou, ca si Gateaux des Rois in Franta, unde se pune in interior (dupa coacere) un banut si cand la miezul noptii dintre ani se va taia felii (tradiatia o am publicata la articole) cine o va gasi, va fi norocos tot anul.
Mai am o reteta publicata, dar in fiecare an, incerc noi variante, aceasta fiind cu ciocolata si "crumble" deasupra, ceea ce nu as putea traduce, nu ar suna bine "faramitare" chiar daca in asta se bazeaza, dar poate exista o denumire si nu o stiu eu....

 

INGREDIENTE

  • Ptr chec:
  • 250 gr ciocolata ptr topit 72% cacao
  • 400 gr unt
  • 300 zahar maro
  • o lingurita scoartisoara pudra
  • jumatate lingurita cuisoare pudra
  • o bucatica nucsoara rasa proaspat
  • 400 gr migdale albe sub forma de pudra
  • 10 oua
  • 175 gr faina
  • o lingurita praf de copt
  • bombonele si/sau migdale ptr ornare
  • Ptr crumble:
  • 125 gr unt
  • 150 gr zahar maro
  • 30 gr ciocolata ptr topit 72% cacao
  • 125 gr faina
  • 50 gr migdale in pudra (macinat foarte marunt)
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Vasilopita cu ciocolata si crumble:

Topim ciocolata impreuna cu untul in bainmarie sau la cuptorul cu microunde (la temperatura minima). Intr-un vas punem ouale si le batem cu mixerul bine, in alt vas punem ciocolata topita cu untul, adaugam zaharul, scortisoara, nucsoara, cuisoarele pudra, migdalele pudra, ouale batute, faina si la sfarsit praful de copt. Amestecam bine dupa care varsam compozitia intr-o forma cu diametrul 28 cm, si punem la cuptorul preincalzit la 170 C ptr 30 min si apoi scadem la 160 C ptr alte 30 min (depinde si de cuptorul fiecaruia, al meu e cu program aer rotativ). Intre timp, preparam crumble ptr a fi gata de pus cand se termina timpul de coacere al checului.


Ptr crumble:


Topim ciocolata, punem zaharul, migdalele in pudra intr-un vas si amestecam putin, dupa care adaugam si ciocolata topita si faina si mai amestecam pana la omogenizare. Punem compozitia pe masa si cu ajutorul unui "facalet" intindem ca o foaie subtire de cca 3 cm grosime, o acoperim cu folie transparenta si o lasam la frigider putin sa se intareasca. Cand e rece de ajuns, cu ajutorul unui cerc (diametrul sa fie mai mic decat cel al checului) taiem si punem compozitia peste checul scos din cuptor si mai dam iar la cuptor ptr inca cca 15 min (ca sa se coaca si crumble). Ornam dupa preferinta cu fructe uscate si bomboane.

 

TIPS-URI

1

Daca aveti un cerc de patiserie care se modifica in diametru, atunci, puneti pe partea de jos foaie de aluminiu si inchideti bine ptr a nu iesi compozitia in timpul coacerii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Vasilopita cu ciocolata si crumble" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (39)

Valclaudia 1

02.02.2014, 07:54

daaa, tare frumos!

Doralinda 1

04.02.2014, 22:43

Dia, claudia, va multumesc frumos!

Panacris 1

05.02.2014, 12:15

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert briose cu ciocolata si ness
  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

  • 24

    D

RETETA RECOMANDATA
Chec marmorat si glazurat cu ciocolata