Vita-de-vie pregatita pentru iarna

de Ina in Conserve, 27 Mai 2010 | 28413 vizualizari

 

Nu las sa treaca niciun an fara sa-mi pregatesc aceasta reteta, intrucat ne plac mult sarmalutele in foi de vita-de-vie, pe care le gatesc cu placere fie vara, fie iarna...
Azi m-am apucat de treaba, iar acum va impartasesc si voua reteta mea, care nu a dat gres niciodata. ;)

 

INGREDIENTE

  • frunze de vita-de-vie ( deobicei soi de vie ruseasca, sau 1001 )
  • 2 litri apa
  • o cana cu sare gronjoasa
  • borcane cu capac cu filet
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Vita-de-vie pregatita pentru iarna:

    Frunzele de vita-de-vie se aduna la sfarsitul lunii mai, cat sunt inca fragede. Eu folosesc frunze de vie ruseasca, intrucat nu-s poroase, au textura fina si nervurile subtiri, ajutand  astfel sa nu se rupa frunzele la rulare.

    Fierbem 2 litri cu apa impreuna cu o cana de sare gronjoasa. ( ca la saramura de branza, sa stea oul crud deasupra )

    Luam manunchiuri de frunze si le cufundam 5 secunde in saramura fiarta, acestea inmuindu-se imediat. Le scoatem repede intr-un vas si procedam lafel cu toate frunzele.

    Dupa ce le-am oparit in saramura, asezam frunzele unele peste altele, cate 10-12 bucati aranjate in acelasi sens. Le impaturim urmarind nervura principala ( ca in foto ), apoi incepem sa rulam pornind de la zona petiolului, obtinand suluri de frunze. Scurgem bine de surplusul de saramura si le punem pe o farfurie, pana terminam toate frunzele de rulat.

    Asezam cu grija sulurile de frunze in borcane, indesand forte bine, pentru a nu lasa spatii goale. Intr-un borcan de 720 ml. incap cca. 10-12 suluri, adica in jur de 120 frunze.

    Turnam  peste frunze saramura in care le-am oparit, acoperind bine totul. Astupam gura borcanului cu o folie alinemtara , apoi infiletam capacele, dupa ce le-am tinut un minut in apa clocotita pentru a adera mai bine la gura borcanului.

    Frunzele astfel pregatite pot fi folosite la sarmale si dupa 1-2 ani, daca borcanele inchise ermetic.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Vita-de-vie pregatita pentru iarna" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (24)

vik 1

01.07.2010, 21:24

oricum, nu culeg decat 100, ca suntem numai 2 la cina

Ina 1

01.07.2010, 21:25

eu abia am facut 4 borcane dintr-o sacosa plina cu frunze.....

Ina 1

01.07.2010, 21:26

dar merita, iarna nu stau sa caut si sunt si foarte gustoase

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Chec savarina cu frisca si capsuni
  • 17

    MA

  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

  • 21

    S

  • 22

    D

  • 23

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!