Zacusca

de reisnaor_2006 in Zacusca, 10 Sep 2015 | 8825 vizualizari

 

Reteta bunicii mele pe care o fac cu mare drag de fiecare data.

 

INGREDIENTE

  • 5 kg de vinete
  • 3 kg de gogosari
  • 3 kg ardei kapia rosu
  • 2 kg de ceapa
  • 3 cutii de pulpa rosii de la Cirio(400 gr cutia)
  • 1 l de ulei
  • 4 foi de dafin
  • 1-2 lingurite sare
  • 1-2 lingurite piper boabe
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca:

Vinetele le-am copt si le-am lasat de seara pe dimineata la scurs dupa ce le-am curatat. A doua zi le-am dat prin masina de tocat. Gogosarii si ardeii kapia dupa ce i-am spalat bine, i-am curatat de cotoare si i-am dat individual prin masina de tocat. Ceapa am curatat-o, am tocat-o si am scurs-o de apa lasata.


Intr-o cratita cu fundul gros am pus 1 litru de ulei si ceapa,am lasat focul mic ca sa se inabuse ceapa,sa nu se prajeasca. Se gateste ceapa pana se inmoaie (cam 7-8 minute), apoi se adauga gogosarii si ardeii kapia.Vinetele le punem in momentul cand vedem ca ardeii si gogosarii sunt fierti bine.


Dupa ce am adaugat vinetele se adauga pulpa de rosii din conserva,pe care in prealabil am mai tocat-o cu furculita, rosile din conservele Cirio au un gust deosebit, piperul,sarea si foile de dafin. Se amesteca bine, se reduce focul si se acopera oala cu un capac tras la o parte, asa incat aburii sa aiba loc sa iasa dar si oala sa fie acoperita, pentru ca in timpul fierberii zacusca fiind vascoasa improasca totul in jur.


Se fierbe 1 ora, timp in care se verfica si se amesteca cu grija la fiecare 10 minute (maximum, se poate verifica zacusca si mai des), insistand pe fund. La final, zacusca trebuie sa aiba o consistenta omogena, pastoasa si sa iasa uleiul la suprafata.


Zacusca se toarna fierbinte in borcane sterilizate,eu asez borcanul cand il umplu pe marginea cratitei in care a fiert zacusca sau puteti folosi 2 cutite in forma de cruce ca sa le puneti sub borcan la umplut. Dupa ce le-am pus capacele,am asezat borcanele intr-o patura groasa si le-am lasat pana a doua zi sa se raceasca bine si le-am depozitat in pivnita pentru iarna. Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

In niciun caz nu se foloseste apa la curatatul vinetelor , legumele se spala inainte de a se coace si dupa aceea nu e indicat sa mai vina in contact cu apa pentru ca isi vor pierde gustul bun, de copt.

2

Vinetele coapte se scot intr-o stracuratoare asezata deasupra unui vas in care sa se colecteze lichidul amar pe care vinetele coapte il vor lasa si se acopera cu un capac, astfel se vor aburi si se vor decoji mai usor.

3

E bine sa intepati vinetele inainte de a le pune la copt pentru a evita accidentele.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Hair Clipper 41mm

- 20 %
249.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (20)

Gherca Daniela 1

10.09.2015, 17:17

foarte buna!

Catalina L 1

10.09.2015, 20:54

vreau si eu

reisnaor_2006 1

10.09.2015, 22:56

multumesc

COMENTEAZA

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

mirela0911

11040 puncte

Rahela Velicu

9810 puncte

Constelatialeu

9520 puncte

Lau

Lau 9

9430 puncte

MotanLaOale

9050 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Dovlecei crocanti
  • 11

    MI

  • 12

    J

  • 13

    V

  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

RETETA RECOMANDATA
Zacusca de fasole