Zacusca asortata de legume

de Merisor in Zacusca, 18 Aug 2015 | 5144 vizualizari

 

Sincera sa fiu, imi place zacusca mai mult s-o fac decat s-o mananc.
Dar dupa cum am mai spus, o mai folosesc si la sosuri, iarna.
Aaa si eu fac multa pentru ca duc si la parinti.
Aici am combinat toate legumele pe care le-am gasit pe piata la ora actuala.
A iesit tare buna, de fapt toate ies bune, mai ales daca le facem din placere si punem suflet.

 

INGREDIENTE

  • 1,5 kg vinete
  • 1 kg morcovi
  • 1 kg radacinoase (pastarnac, patrunjel, telina)
  • 2 kg ardei kapia
  • 1 kg ceapa
  • 750 g pasta concentrata de tomate
  • 500 ml ulei de floarea soarelui
  • cimbru
  • maghiran
  • boia de ardei dulce
  • boia de ardei iute
  • 2-3 foi de dafin
Portii: 18
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca asortata de legume:

Coacem vinetele si ardeii, le curatam sub jet de apa rece si le lasam la scurs, dar nu aruncam zeama, mai ales pe cea de la ardei.

Curatam ceapa, o tocam marunt si o calim cateva minute in uleiul incins, apoi adaugam treptat cate putina zeama de ardei copti.

Nu lasam ceapa sa prinda acel gust de prajeala, care nu-i prea sanatos, de aceea adaugam cate putina zeama de ardei.

Curatam toate radacinoasele si le trecem prin robot, apoi le adaugam peste ceapa care intre timp  a devenit translucida.

Amestecam bine toate ingredientele si le lasam pe foc pana cand sunt bine patrunse, apoi adaugam vinetele trecute prin robot si putina zeama de la ele.

Adaugam putina sare si dam vasul la cuptor la 175 de grade, pana cand incepe uleiul sa se ridice usor la suprafata, pe la margini.

Fiind semipreparate pe flacara aragazului cam in 40 de minute, incepe uleiul sa se ridice la suprafata.

Tocam ardeiul cubulete si il adaugam peste zacusca, impreuna cu zeama care a mai ramas, adaugam si cate un praf de condimente, amestecam bine totul si mai lasam vasul cam 10 minute la cuptor, apoi adaugam pasta de rosii.

Dupa 10-15 minute, cand deja rosiile s-au imprietenit bine cu restul legumelor, gustam zacusca si o mai asezonam cu sare si condimente, apoi o mai lasam 10-15 minute la cuptor la foc mai mic.

Scoatem vasul cu zacusca din cuptor si introducem borcanele spalate si scurse, pentru a le steriliza.

Le lasam 6-7 minute, apoi le umplem cu zacusca, infiletam bine capacele si dam din nou borcanele la cuptor pentru 5 minute cu foc aprins, apoi dupa stingerea focului, lasam borcanele in cuptor pana a doua zi, cand vor fi racite complet.

Pe vremuri foloseam mult ulei la zacusca, astfel incat sa se ridice la suprafata borcanelor.

Se spunea ca uleiul va forma acea bariera prin care nu patrundea mucegaiul in timp.

An de an eu am redus cantitatea de ulei, ca nu imi placeau legumele inecate in el si zacusca s-a pastrat destul de bine si fara acea bariera.

In privinta condimentelor, nu am trecut o cantitate anume, pentru ca fiecare pune dupa cum stie ca mananca, eu de exemplu pun in doua prize cate un praf din fiecare.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca asortata de legume" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei

COMENTARII (26)

Rocsi 1

18.08.2015, 21:37

Harnicuta foc esti tu!

Ligia Bxl 1

26.08.2015, 21:44

foarte buna,am facut si eu in Ro

MOKUSKA 1

27.08.2015, 10:06

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1540 puncte

Ksenya

1075 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

vasimur

227 puncte

 Merisor

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Zacusca de ardei cu vinete