Zacusca de macrou

de Ina in Zacusca, 25 Sep 2014 | 25563 vizualizari

 

Daca iubiti pestele, aceasta este o alternativa excelenta la conservele cu peste din comert.
Desi aseara, cand am preparat-o, Costel nu a vrut nici macar sa guste ( i se aplecase de la miros , intrucat macroul miroase puternic in timpul fierberii :)) ) , azi a venit infometat, si-a pus zacusca pe o felie de paine , dupa care mi-a zis sa mai fac o runda , ca nu-i vine sa creada cat e de buna :)))))
Incercati-o si nu veti regreta!

 

INGREDIENTE

  • 1,5 kg macrou congelat
  • 2,5 kg gogosar
  • 1 kg ceapa
  • 250 ml ulei
  • 100 ml otet ( + inca 100 ml in apa in care fierbem pestele )
  • 400 g pasta de tomate / bulion
  • 3 linguri cu zahar
  • sare , piper ( dupa gust )
  • 3-4 foi de dafin
  • condimente pentru peste
Portii: 9
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca de macrou:

Pestele se dezgheata in apa rece, se curata de mate si se spala.


Indepartam capul si coada, taiem trunchiul in bucati ( daca pestele este prea mare ) , pe care le fierbem 10 minute in apa cu sare si 100 ml otet .


Cand pestele este fiert, indepartam cu grija oasele ( nu ne va fi foarte greu, intrucat macroul nu are multe oase ) . Procesul de indepartare a oaselor va face ca pestele sa fie maruntit, gata de folosit in zacusca.


Lasam pestele deoparte si ne ocupam de legume:


Curatam gogosarul, il spalam si-l maruntim . Se poate da prin masina de tocat, dar eu am preferat sa-l toc la robot, intrucat imi place ca in zacusca sa se distinga bucati de legume, nu sa fie o pasta.


Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt.


Intr-o oala incapatoare punem 250 ml ulei si calim ceapa pana devine translucida. Adaugam gogosarul tocat, condimentam cu sare, piper , foi de dafin si fierbem cca. o ora ( poate chiar mai mult, daca gogosarul isi lasa multa zeama ) , pana scade bine zeama , iar legumele sunt fierte. Nu uitam sa mestecam destul de des, pentru a nu se lipi compozitia de peretii vasului.


In momentul in care uleiul incepe sa iasa la suprafata, adaugam pestele maruntit, pasta de tomate/ bulionul si condimentele pentru peste , lasand pe foc inca 30-40 minute. Spre final adaugam in zacusca 3 linguri cu zahar sau miere si 100 ml otet . Gustam si , daca este nevoie, putem mari cantitatea de otet. Potrivim gustul de sare si piper si fierbem in continuare, pana compozitia scade suficient , iar uleiul sta deasupra.


Turnam zacusca fierbinte in borcane sterilizate ( eu le sterilizez in cuptorul cu microunde ), capsam cu capace mentinute 1-2 minute in apa clocotita, apoi sterilizam zacusca in cuptor, 20-30 minute. Lasam borcanele sa se raceasca in cuptor, apoi le putem pastra peste iarna in camara/beci.


 

TIPS-URI

1

Din cantitatile date obtinem 9 borcane de 400 g .

2

Otetul face ca zacusca sa nu fie deloc gretoasa, asa cum sunt conservele din comert.

3

Poate fi servita si in zilele de post, cu dezlegare la peste.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de macrou" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (34)

elucubratiiculinare 1

27.09.2014, 09:33

interesant

Rocsi 1

27.09.2014, 21:18

Arata super...

La Ancuta 1

20.10.2014, 09:58

am pus-o la favorite

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

10630 puncte

Valclaudia

7220 puncte

Constelatialeu

6780 puncte

Bya Ralu

6210 puncte

mirela0911

5240 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tort cu mure, nuci si crema de vanilie

de oanapl 5

Tort cu mure,...

ieri la 20:08

Rulouri cu ton si masline

de oanapl 5

Rulouri cu ton si...

ieri la 19:56

Mini tarte spiralate cu legume

de oanapl 5

Mini tarte...

ieri la 19:50

Chec cu cacao si nuci

de Camelya 4

Chec cu cacao si...

ieri la 19:35

Briose cu vanilie

de dantes 4

Briose cu vanilie

ieri la 18:29