Zacusca de macrou

de Ina in Zacusca, 25 Sep 2014 | 73311 vizualizari

 

Daca iubiti pestele, aceasta este o alternativa excelenta la conservele cu peste din comert. Desi aseara, cand am preparat-o, Costel nu a vrut nici macar sa guste ( i se aplecase de la miros, intrucat macroul miroase puternic in timpul fierberii :)) ) , azi a venit infometat, si-a pus zacusca pe o felie de paine, dupa care mi-a zis sa mai fac o runda, ca nu-i vine sa creada cat e de buna :))))) Incercati-o si nu veti regreta!

 

INGREDIENTE

  • 1,5 kg macrou congelat
  • 2,5 kg gogosar
  • 1 kg ceapa
  • 250 ml ulei
  • 100 ml otet ( + inca 100 ml in apa in care fierbem pestele )
  • 400 g pasta de tomate / bulion
  • 3 linguri cu zahar
  • sare , piper ( dupa gust )
  • 3-4 foi de dafin
  • condimente pentru peste
Portii: 9
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca de macrou:

Pestele se dezgheata in apa rece, se curata de mate si se spala. 

Indepartam capul si coada, taiem trunchiul in bucati (daca pestele este prea mare), pe care le fierbem 10 minute in apa cu sare si 100 ml otet. Cand pestele este fiert, indepartam cu grija oasele (nu ne va fi foarte greu, intrucat macroul nu are multe oase ). Procesul de indepartare a oaselor va face ca pestele sa fie maruntit, gata de folosit in zacusca.

Lasam pestele deoparte si ne ocupam de legume: curatam gogosarul, il spalam si-l maruntim. Se poate da prin masina de tocat, dar eu am preferat sa-l toc la robot, intrucat imi place ca in zacusca sa se distinga bucati de legume, nu sa fie o pasta. Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt.

Intr-o oala incapatoare punem 250 ml ulei si calim ceapa pana devine translucida. Adaugam gogosarul tocat, condimentam cu sare, piper , foi de dafin si fierbem  o ora (poate chiar mai mult, daca gogosarul isi lasa multa zeama ), pana scade bine zeama, iar legumele sunt fierte. Nu uitam sa mestecam destul de des, pentru a nu se lipi compozitia de peretii vasului.

In  momentul in care uleiul incepe sa iasa la suprafata, adaugam pestele maruntit, pasta de tomate/ bulionul si condimentele pentru peste, lasand pe foc inca 30-40 minute. Spre final adaugam in zacusca 3 linguri cu zahar sau miere si 100 ml otet. Gustam si  daca este nevoie, putem mari cantitatea de otet. Potrivim gustul de sare si piper si fierbem in continuare, pana compozitia scade suficient, iar uleiul sta deasupra. 

Turnam zacusca fierbinte in borcane sterilizate (eu le sterilizez in cuptorul cu microunde ), capsam cu capace mentinute 1-2 minute in apa clocotita, apoi sterilizam zacusca in cuptor, 20-30 minute. Lasam borcanele sa se raceasca in cuptor, apoi le putem pastra peste iarna  in camara/beci. 

 

TIPS-URI

1

Din cantitatile date obtinem 9 borcane de 400 g .

2

Otetul face ca zacusca sa nu fie deloc gretoasa, asa cum sunt conservele din comert.

3

Poate fi servita si in zilele de post, cu dezlegare la peste.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de macrou" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Zacusca de gogosari cu ghebe