Zacusca de vara cu multe legume si ierburi aromate

de Merisor in Retete Delikat, 2 Iul 2018 | 948 vizualizari

 

Este sezonul dovleceilor de grădină și al păstăilor de fasole verde, așa că eu le  combin în această perioadă, într-o zacuscă gustoasă.
De data aceasta am aromat-o cu ierburi uscate de la Delikat și tare bună a ieșit.
Cum s-ar zice ”Delikat ai folosit, preparat bun ai gătit”.
Chiar au dat gust deosebit zacustei mele ierburile de grădină uscate, ierburile amestecate cu boia și cimbrișorul!

 

INGREDIENTE

  • 1,5 kg păstăi de fasoloe
  • 1,5 kg dovlecei de grădină
  • 2 kg vinete
  • 2 kg ardei capia, copți
  • 1 kg ceapă galbenă
  • 1 kg morcovi
  • 500 ml ulei de floarea soarelui
  • 400 g bulion de roșii
  • 250 g ketchup dulce
  • sare
  • piper
  • 1 lingură Delikat ierburi de grădină
  • 1 lingură Delikat ierburi și boia
  • 1 linguriță Delikat cimbrișor
  • 3 foi de dafin
Portii: 25
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca de vara cu multe legume si ierburi aromate:

Mai întâi coacem ardeii și vinetele. Eu am avut ardei la congelator, deci i-am folosit direct înghețați.


Apoi curățăm legumele coapte și le lăsăm la scurs.


Curățăm dovleceii de coajă și semințe și îi dăm pe răzătoare.


Punem un vas cu apă și puțină sare la fiert, iar când începe să fiarbă, adăugăm păstăile de fasole curățate de capete și bine spălate. Le lăsăm să fiarbă până sunt bine pătrunse, apoi le scurgem de zeamă.


Curățăm ceapa, o tocăm solzișori și o punem la călit în ulei.


Curățăm morcovii, îi dăm pe răzătoare și îi adăugăm peste ceapă, când aceasta devine sticloasă.


Amestecăm bine ingredientele, iar când și morcovii sunt pătrunși adăugăm dovleceii și păstăile de fasole scurse și tocate cât de mărunt putem.


Adăugăm și puțină zeamă de la fasole, pentru a fierbe legumele bine, fără să se lipească.


Nu punem zeamă multă să nu iasă zacusca prea zemoasă, mai bine punem câte puțină, atunci când vedem că este prea groasă compoziția.


Adăugăm peste aproximativ 30 de minute, vinetele tocate și ardeii, tocați mărunt.


Mai completăm cu puțină zeamă de la fasole sau de la vinete și dăm zacusca la cuptor pentru aproximativ o oră, sau până când uleiul începe să se ridice pe alocuri la suprafață.


Scoatem vasul din cuptor și adăugăm bulionul, ketchupul, foile de dafin, sare, piper și jumătate din condimente.


Dăm din nou vasul la cuptor până când începe uleiul să se ridice la suprafață.


Scoatem vasul din cuptor, gustăm zacusca și o asezonăm cu cele necesare, după gust.


O mai lăsăm la cuptor 15 minute, după care vom steriliza borcanele bine spălate.


Umplem borcanele cu zacuscă, înfiletăm capacele și le dăm la cuptor pentru 5-6 minute cu focul aprins.


După stingerea focului, lăsăm borcanele în cuptor până se răcesc definitiv, apoi le etichetăm și le trecem în cămară.


 

TIPS-URI

1

Foile de dafin nu trebuiesc lăsate să fiarbă mai mult de 15 minute, pentru că devin amare.

2

Condimentele le vom pune treptat, spre final de fierbere, pentru a-și păstra aromele.

3

Păstrăm borcanele la loc răcoros și ferit de lumină, până în sezonul rece, când le putem așeza pe rafturi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de vara cu multe legume si ierburi aromate" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 20 %
999.99 lei
799.99 lei

Sandwich-Maker Panini

- 20 %
249.99 lei
199.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (8)

Rahela Velicu 1

09.07.2018, 11:59

Trebuie sa fie foarte gustoasa!

Adi 1

10.07.2018, 22:29

Foarte buna!

-Licurici- 1

12.07.2018, 12:48

Ce faina e!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

4835 puncte

anuta

3074 puncte

lucy2002

3048 puncte

simona72

2347 puncte

 Adi

1900 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Oua la cuptor cu macrou afumat la cuptor