Ce este psyllium si la ce ajuta

Postat de adnia in Bucataras eFeminin pe 24 Ian 2013, 13:15

Articol pe placul a 6 bucatarasi
comenteaza
Ce este psyllium si la ce ajuta

Pt. ca am tot fost intrebata ce este psyllium-ul acesta, cum se pronunta si la ce e bun, m-am gandit sa postez si aici cateva informatii , poate va intereseaza sau veti gasi, ca mine, un ajutor in problema digestiei cu care se confrunta multa lume. Nu e greu sa dai o simpla cautare pe internet si-ti apar nenumarate site-uri care vorbesc despre planta-minune, asa am facut si eu, nestiind la inceput de unde sa incep. Pana la urma, am gasit informatii bine structurate, care m-au luminat pe deplin si am decis sa le impart cu voi:

Plantago psyllium este o planta din familia patlaginei. Ea creste mai ales in nordul Africii si sudul continentului european (Franta, Spania). In scop terapeutic se recolteaza semintele care seamana cu cele de in atat ca aspect cat si ca proprietati si utilizare.Se folosesc semintele ca atare sau de multe ori numai coaja acestora adica taratele.

 Psyllium contine de 14 ori mai multe fibre solubile decat ovazul, apreciat pana nu demult pentru continutul sau de fibre. 100 g psyllium contin 71 g fibre solubile, aceeasi cantitate de ovaz − doar 5 g fibre solubile.

Curatirea colonului este cel mai important pas pentru detoxifierea intregului organism. In pliurile colonului, in diverticule sau pe peretii acestuia se pot acumula resturi de putrefactie, chiar si ani la rand. Aceste resturi pot irita peretii colonului, care produce mucus in exces, ca o reactie de aparare la factorii iritativi. In timp, acest mucus se acumuleaza si se transforma intr-o placa(teaca) mucoida.

Placa(teaca) mucoida impiedica absorbtia vitaminelor si mineralelor, favorizeaza aparitia constipatiei si autointoxicarea organismului prin recircularea toxinelor. Echilibrul florei intestinale este afectat serios, iar imunitatea are de suferit.

Psyllium sunt recunoscute pentru efectul deosebit de eficient de eliminarea acestei placi(teci) mucoide !!

Psyllium sunt recomandate deopotriva in diaree si constipatie deoarece ele au un rol de reglare.  

In cazul constipatiilor rezistente la tratament, specialistii recomanda din ce in ce mai des administrarea de psyllium, deoarece acestea nu actioneaza agresiv ca celelalte laxative obisnuite. O sinteza recenta arata ca psyllium nu amelioreaza in mod direct durerea asociata sindromului colonului iritabil, insa imbunatateste si regleaza functiile digestive ale pacientilor cu aceasta afectiune.

In diaree, mucilagiul de psyllium absoarbe excesul de lichid din fecale si incetineste eliminarea continutului intestinului. Mucilagiul absoarbe in mod egal toxinele din surse externe (substantele cancerigene) si pe cele din surse interne (produse de bacteriile si parazitii intestinali). In acelasi timp, psyllium incurajeaza inmultirea bacteriilor prietenoase, asa cum sunt Lactobacillus acidophilous si bifidobacteriile, care ajuta la reglarea functiei intestinale.  

Administrarea unei doze de 5 g de psyllium de doua ori pe zi da rezultate foarte bune in hipercolesterolemie. Cercetatorii de la Universitatea Ottawa au observat ca pentru reducerea colesterolului, psyllium sunt mai eficiente decat regimul cu un continut scazut de grasimi. De asemenea, semintele de psyllium permit reducerea dozelor medicamentelor de sinteza in tratarea dislipidemiilor.

Au un rol deosebit in reglarea glicemiei, deoarece impiedica trecerea rapida a glucozei din tubul digestiv in sange. Administrat in cure de 3 luni, ajuta pe diabetici sa piarda in greutate. Un lucru foarte important pentru diabeticii de tip II, care sunt obezi in cele mai multe cazuri. Psyllium poate reduce nivelul glucozei sangvine in cazul diabeticilor de tip II.

Indicatii:
- combate constipatia, reduce colesterolul sangvin (daca se respecta un regim sarac in grasimi);
- secundar: scade nivelul glucozei din sange (prin faptul ca nu permite absorbtia ei in intestin); trateaza diareea; ajuta in caz de colita ulceroasa si sindrom al colonului iritabil.

Mod de administrare:
Trebuie sa bem 8-10 pahare de lichide pe zi atunci cand luam psyllium ca sa evitam obturarea intestinelor.
1 lingura din taratele de psyllium se amesteca cu 200ml apa si se consuma imediat.

Cresteti cantitatea de psyllium pe care o luati zilnic in mod gradat ca sa permiteti corpului sa se obisnuiasca cu nivelul crescut de fibre. 

Atentie: in cazul diabetului, automedicatia poate duce la probleme grave de sanatate. De aceea atunci cand luam un tratament care are ca efect modificarea glucozei din sange este necesar sa ne verificam glicemia indeaproape.  De asemenea este necesar sa avertizati medicul ca sa poata sa modifice, daca este necesar, administrarea medicamentelor hipoglicemiante clasice.

sursa: http://www.paradisulverde.com

Comentarii (6)

Ina

Ina
24.01.2013, 15:41

daca n-ar fi site culinar, as pune si poze

24.01.2013, 21:32

Ina, ce bine ca te-a ajutat!

28.01.2013, 10:56

ina

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola