Intrebuintarea aspicului

Postat de Miha in Tehnici pe 11 Dec 2009, 00:07

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza
Intrebuintarea aspicului

Cu aspic se orneaza preparatele de carne, peste, oua, salate. Se pastreaza la rece timp de 2-3 zile. In cazul in care prinde pojghita, se spala cu apa calda, dupa care se trece usor prin apa rece. Dupa ceasta operatie se mai poate pastra 2 zile.

Pentru a fi glasate cu aspic este necesar ca preparatele sa fie complet terminate si foarte bine racite. Inainte de a incepe glasarea, aspicul inmuiat prin incalzire se imparte in 2 vase. Intr-unul se pune o cantitate mai mica, completandu-se pe masura ce se foloseste si se tine intr-un alt vas cu gheata. Se amesteca incontinuu ca sa nu se prinda de fund si cand incepe sa se ingroase se foloseste repede, ajutandu-ne de o pensula.

Aceasta operatiune se repeta de mai multe ori pana se obtine o glazura uniforma. Daca in timpul acestei operatiuni aspicul s-a intarit se poate reincalzi ori de cate ori este nevoie. De aceea se recomanda racirea in vase mici.

Dupe ce un preparat a fost aranjat pe platou se garniseste cu aspic in diverse moduri.

Aspicul tare se taie:

    * in felii cu un cutit special, reglat in forme triunghiulare, care se pun de jur imprejurul preparatului. Restul de aspic se taie marunt, se stropeste cu vin alb si se introduce intr-un pos si se orneaza dupa dorinta.
    * se mai pot taia felioare, iar din acestea diverse forme (patrate, dreptunghiuri) de aceeasi marime, cu care se garniseste marginea platoului. Restul aspicului se taie marunt si se presara deasupra preparatului.

Cu aspic se garniseste curcanul fript, lafel si fripturile servite reci.

Aspicul nu se coloreaza, el trebuie sa fie transparent si sa aiba o culoare aurie, iar taiat in bucati sa straluceasca.

Aspicul si toate preparatele servite cu aspic se consuma iarna. Daca se foloseste in alt sezon, se prepara mai tare si se lucreaza numai la rece, tinandu-se la rece pana la servire.

Proba aspicului prin racire nu este suficienta, trebuind sa se incerce si prin pipait sau tocare cu cutitul. daca nu se inmoaie si bucatile nu se lipesc intre ele, aspicul este gata.

Comentarii (1)

31.10.2010, 12:08

Interesant articol Miha chiar ma gandeam sa fac ceva in aspic

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de cotlet de porc in sos, la cuptor

pe 03.12 la 13:40

Rețetă de ciorbă rădăuțeană

pe 01.12 la 18:43

Reteta de somon cu legume en papillote

pe 01.12 la 17:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Panacris

4942 puncte

mirela0911

3677 puncte

cristeena20

2439 puncte

oanapl

2290 puncte

Constelatialeu

2229 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă: Rețete de Sărbători
Turta dulce
Mi-a facut cu ochiul aceasta turta dulce pe blogul Bucatarului maniac si pana nu am facut-o nu m-am lasat :-), ca prea i-a facut reclama.
Turta dulce
Piept de pui umplut cu carnaciori, cascaval si ardei
,, Bunatati pentru Craciun " Colindatorii cei mari au adus si doi copii cu ei. Copiii nu erau in plan :D Vorbesc despre planificarea meniului.
Piept de pui umplut cu carnaciori, cascaval si ardei