Pizza Mexicana si beneficiile mancarii condimentate

Postat de RadaMateescu in Dieta pe 27 Feb 2013, 10:38

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

Mancarea condimentata este apreciata peste tot in lume, iar, pe langa faptul ca ofera o savoare grozava alimentelor, este si sanatoasa. Iata cateva beneficii ale ardeiului iute, alaturi de o reteta de Pizza Mexicana cu chilli.

Condimentele adauga un surplus incredibil de savoare alimentelor. Mirodeniile si aromele bucura papilele gustative ale oricui, iar culturile din lumea intreaga consuma preparate culinare cu fel de fel de condimente in compozitia lor.

Cercetarile demonstreaza ca folosirea mirodeniilor poate oferi destul de multe avantaje pentru sanatate, pe langa faptul ca ne incanta simturile.

Ardeiul iute, de pilda, poate contribui la scaderea in greutate, datorita substantei numita capsaicina care are capacitatea de a accelera metabolismul, ajutand organismul sa arda calorii intr-un mod rapid. Acest fapt se datoreaza cresterii temperaturii corpului si a batailor inimii, intensificand, astfel, activitatea acesteia. S-a demonstrat faptul ca persoanele care consuma alimente condimentate, au nevoie mai putine produse alimentare, acest fapt avand drept rezultat evident scaderea numarului de calorii consumate.

Ardeiul iute ajuta, totodata, la optimizarea sanatatii inimii, stimuland capacitatea organismului de a dizolva cheagurile de sange. Statisticile au demonstrat faptul ca, in culturile in care se consuma in mod frecvent alimente condimentate, rata de manifestare a infarctului miocardic si a accidentelor vasculare cerebrale este mult diminuata.

Alimentele condimentate stimuleaza circulatia sanguina, ajutand la scaderea tensiunii arteriale. Cand consumam mancare condimentata, temperatura corpului nostru creste, alaturi de fluxul sanguin, activitatea inimii intensificandu-se si ea. Ardeiul iute ajuta si la consolidarea peretilor vaselor de sange, avand un continut bogat in vitamina A si C.

Capsaicina mai are marele beneficiu de a incetini dezvoltarea celulelor canceroase, iar, uneori, acestea sunt chiar distruse fara sa fie afectate celulele din jur. Astfel, nu este gresit sa afirmam ca ardeiul iute ne ajuta in lupta contra temutului cancer.

Pe de alta parte, condimentele optimizeaza si activitatea digestiva, deoarece cresc fluxul de sange catre stomac, sustinand calitatea mucoasei acestuia. 

Tot capsaicina este cea care stimuleaza transpiratia si diminueaza disconfortul cauzat de  simptomele gripei si ale racelii. Ea mai ajuta la desfundarea nasului si poate fi utilizata chiar si pentru ameliorarea manifestarilor sinuzitei.

Cercetarile au dovedit ca persoanele care sonsuma regular mese picante adorm si se trezesc mai usor, avand nivelul de energie mai ridicat pe parcursul zilei.

Consumul de ardei are drept rezultat cresterea nivelului de endorfine si serotonina, determinand  instalarea starii de buna dispozitie si eliminarea stresului.

Ardeiul iute are si rol expectorant, fiind util pentru cei care sufera de astm, bronsita cronica, emfizem, sinuzita sau alte boli respiratorii.

                                     

Dupa ce am prezentat aceste beneficii ale consumului de „picanterii”, va oferim si o retetea gustoasa de pizza Mexicana cu chilli.

Ingredientele necesare:

  •     250 g faina
  •     125 ml apa calduta
  •     1/2 pliculet drojdie uscata
  •     2 linguri ulei de masline
  •     1/2 lingurita zahar
  •     1/2 lingurita sare
  •     cateva felii salam picant (Chorizo)
  •     1-2 linguri cascaval ras
  •     cateva felii rosii
  •     1 lingura masline feliate
  •     1 lingura porumb din conserva
  •     cateva rondele ardei iute
  •     1-2 linguri sos chilli

 

Mod de preparare:

Pregatim blatul de pizza urmand reteta de preparare a blatului, iar cand aluatul este gata, il intindem direct in tava, acesta fiind usor de manevrat si deloc lipicios.

Ungem aluatul cu o lingura de ulei, cu sosul chilli si punem pizza in cuptorul incins la 250 de grade. Dupa 10 minute, scoatem tava, adaugam restul ingredientelor si dam tava la cuptor pentru inca 5-7 minute, pana se topeste cascavalul, dupa care servim pizza calda. Asta este tot !

Fanii acestui tip de pizza picanta extrem de sanatoasa, care sunt, mai degraba, adeptii livrarii de pizza la domiciliu, pot savura ofertele prezentate de pizzeriile si restaurantele care ofera Pizza Mexicana.

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola