Amandine a la Gaby ( rețeta cu nr 900!)

de Panacris in Prajituri, 12 Ian 2015 | 7672 vizualizari

 

Așa, am tot așteptat momentul perfect pentru un dulce perfect;) Recunosc că dulciurile nu sunt punctul meu forte, dar fiind la un scor strâns între dulciuri și preparate din carne, de data asta am zis, să sărbătorim cu ceva tare duulllccceeee și ddeelliiicciiioos;) Așa că am trecut la treabă ;) Sincer e prima rețetă ce o urmăresc pas cu pas, după indicațiile prețioase ;) Nu știu dacă am adus ceva modificări din rețeta ”mamă”, poate doar un pic la modul de preparare;)Rețeta a durat trei zile:D Una alocată cumpărăturilor, una preparării în sine, iar cealaltă finisării ;) P.S. Nu mai spun ce m-a omorât; Gaby, cu cantitățile alea infime, nefirești pentru familia Zmeilor :D 30 ml, 40 ml .... :))) Multțumesc gaby_d pentru toate tips-urile :-* Aaaa și încă ceva, frișcă am uita să cumpăr ;P

 

INGREDIENTE

  • ouă 6 bucăți,
  • zahăr tos pentru caramelizat 6 linguri,
  • făină albă de grâu trei nule 8 linguri cu vârf,
  • zahăr tos 2 linguri,
  • praf de copt 1/2 plic,
  • apă plată 40 ml,
  • ulei de floarea soarelui 30 ml,
  • sare iodată un vârf de cuțit.
  • Pentru sirop:
  • zahăr tos 250 g,
  • apă plată 300 ml,
  • esență de rom Dr. Oetker 1 fiolă.
  • Pentru cremă:
  • unt Covalact 65% grăsime 200 g,
  • gălbenușuri de ou 3 bucăți,
  • zahăr tos 170 g,
  • cacao neagră 2 linguri cu vârf,
  • lapte grăsime 4,5 % de la ferma Negoiești 30 ml,
  • esență de rom Dr. Oetker 1 fiolă.
  • Pentru fondant:
  • zahăr tos 300 g,
  • apă 80 ml,
  • miere polifloră 2 linguri,
  • zahăr vanilinat Dr. Oetker 1 plic,
  • cacao neagră 1 lingură cu vârf.
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Amandine a la Gaby ( rețeta cu nr 900!):

Pentru blat:

Se caramelizează zahărul până ce se obține o culoare arămie, gen chilimbar, apoi se stinge cu apa rece, atenție la aburi ;) și se lasă la fiert la foc mic până ce se obține un lichid fluid. Între timp se mixează albușurile cu un praf de sare și cele două linguri de zahăr, până se obține un amestec omogen. Gălbenușurile se amestecă energic cu uleiul și siropul caramel, până se înglobează toate ingredientele. Făina cernnută împreună cu praful de copt, se adaugă în masa de albușuri și se amesetcă ușor, până se înglobează. Se adaugă și crema de gălbenușuri, de asemenea amestecându-se ușor până ce se omogenozează aluatul. Se toarnă aluatul obținut într-o tavă mai micuță dreptunghiulară, tapetată cu foaie de pergament, eu n-am avut:D și am folosit forma de tort cu fund detașabil :D și sedă la copt în cuptorul preîncins, la foc mic cca. 40 de minute. După ce trece testul scobotorii se scoate, se lasă la răcit pe un grulaj, și atenție doar cîn e rece se taie în două pe orizontală.

Între timp trecem la prepararea siropului;) Într-un ibric se pune zahărul la caramelizat, apoi se stinge cu apă rece, atenție din nou la aburi, se lasă la fiert până ce se obține un lichid, ca și un ceai, iar când s-a răcit se adaugă esența de rom.

Pentru cremă, se amestecă gălbenușurile într-un vas cu fundul dublu, în cazul meu, în vasul de fiert lapte, cu zahărul și laptele, se pune la foc mic și se amestecă până ce se obține o cremă omogenă ca șo o budincă. Apoi se adaugă în crema de ouă fierbinte, parful de cacao și esența de rom, amesetcându-se continuu, până ce se înglobează toate ingredientele. N-am mai avut răbdare să mizex untul separat, așa că tot era săracul tpoit de căldura din bucătărie, l-am înglobat ușor în crema de cacao călduță, amestecând ușor ca să nu se taie. De data asta mi-a reușit :D După ce s-a omogenizat crema de cacao se pune la rece cca. 10 minute, până se începe ansamblarea amandinei. 

Pe un platou, în cazul meu în forma de tort se așează prima foaie, apoi se însiropează uniform cu ajutorul unei pensule de silicon, se adaugă crema, ce se întinde uniform, apoi se acoperă cu a doua foaie de blat, ce se înțeapă ușor cu furculița, ca să pătrundă mai bine siropul și se toarnă siropul rămas. Daaa, ao să vi se pară mult sirop rămasa, așa am avut și eu impresia, dar a doua zi veți vedea că totul e în regulă ;) Prăjitura însiropată se dă la rece câteva ore, sfatul meu e să stea până a doua zi.

A doua zi ne ocupăm de fondant ;) Într-un vas cu fundul dublu, se pune zahărul împreună cu apa, la topit. După ce dă în clocot și se topește zahărul se adaugă mierea și se lasă la fiert, până ce trece testul picăturii. Se ia din sirpou o lingură, se lasă la prelins înapoi în vasul cu fondant, iar ultima picătură se lasă la scurs într-un pahar cu apă rece, iar dacă picătura se împrăștie, se mai lasă lasă la fiert, iar dacă rămâne bobița întreagă se ia vasul de pe foc și se pune într-un vas cu apă rece, se acoperă cu un șervet umed, cca 2 minute, apoi se adaugă zahărul vanilinat, apoi se amestecă energic până se albește și se întărește, apoi se adaugă praful de cacao, apoi se amestecă energic circular până ce  se omogenizează fondantul.

Între timp se scoate prăjitura de la rece, se porționează, apoi se așează pe un platou mai mare ;) Fondantul se toarnă călduț peste prăjiturele ;) Dacă se răcește fondantul și nu mai se poate lucra cu el, se pune din nou la foc, mic cât să devină fluid ;) Frișcă n-am avut, așa că au rămas doar ciocolatoase și tare aromate amandinele mele ;)

Spor și poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Amandine a la Gaby ( rețeta cu nr 900!)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (47)

Sylvia 1

13.01.2015, 12:36

wow Criss ma uimesti BRAVOOOOOOOOOOOOOOOOO, pentru numarul mare de retete, pentru tot ceea ce faci si ceea ce esti pentru zambetele tale si pentru admosfera pe care o faci, te pup

Panacris 1

13.01.2015, 14:10

Mihaela 11

Panacris 1

13.01.2015, 14:10

Sylivia Mulțumesc tare mult!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu ciocolata ,capsuni si zmeura