Baigli

de anca_rm in Dulciuri, 15 Dec 2015 | 2422 vizualizari

 

Baigli este o reteta ungureasca de cozonac cu o umplutura generoasa de nuca sau mac. Eu am facut reteta de la  o buna prietena de-a mea a carui sot este maghiar .
Din cantitatile date ar fi iesit 4 cozonaci de 25 cm lungime , dar cum eu am ajutor in bucatarie au iesit doar 3 si inca cativa micuti si cu forme ciudate.
 Mai trebuie sa va spun ca am folosit Green Sugar , dar acesta poate fi inlocuit cu zahar.
Dulciuri pentru Mos Craciun  

 

INGREDIENTE

  • -500 gr faina
  • -100 gr unt
  • -100 gr untura
  • -2 galbenusuri
  • -100 ml lapte
  • -70 gr Green Sugar sau 100 gr zahar (pudra de preferinta)
  • -1 lingura smantana
  • -20 grame drojdie
  • -coaja de la o lamaie
  • -esenta rom
  • Umplutura:
  • - 200 gr mac macinat
  • -200 gr nuca macinata
  • -100 ml lapte
  • -2 albusuri
  • -100 gr Green Sugar sau 200 gr zahar
  • Extra : 1 ou + 1 lingurita scortisoara
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Baigli:

Laptele il incalzim putin si dizolvam in el drojdia , adaugam o lingura de indulcitor sau zahar si una de faina si amestecam bine . Lasam acoperit pana pregatim restul ingredientelor.


Faina cernuta o punem intr-un castron si adaugam untura la temperature camerei , untul ,smantana si indulcitorul sau zaharul batut usor cu furculita impreuna cu galbenusurile, esentele si coaja rasa de lamaie.


Framantam pana cand obtinem un aluat care se desprinde de pe maini .In functie de umiditatea din bucatarie , de calitatea smantanii si de marimea galbenusului poate va trebui sa mai adaugati putina faina sau lapte .


Punem aluatul in frigider pentru 30 minute acoperit .


Pana cand se odihneste aluatul facem umpluturile :


Vom bate 1 albus+ 50 gr indulcitor sau 100 gr zahar pe care le adaugam peste mac,adaugam si 100 ml lapte si omogenizam .


Peste nuca vom adauga restul de ingrediente ramase : 1 albus +50 gr indulcitor sau 100 gr zahar si 100 ml lapte .


Aluatul il impartim in patru parti si il intindem pe rand cate o foaie.


Restul bucatilor le punem la frigider acoperite pana cand terminam cu prima. Aluatul trebuie pastrat in frigider pentru a nu dospi .


Punem jumate din umplutura (mac sau nuca) si rulam , dar sa nu uitam sa stangem capetele pentru a nu curge umplutura . Asezam primul cozonac in tava si dam tava la frigider.


Procedam la fel cu toate celelalte bucati , iar dupa fiecare cozonac sa nu uitati sa puneti tava inapoi in frigider.


Porniti cuptorul si bateti oul cu care vom unge cozonacul.


Ungem bine cozonacii , presaram deasupra scortisoara macinata si dam la cuptorul incins pana este copt . Se poate face testul cu scobitoarea pentru a vedea daca este facut .


Baigli se taie intotdeauna bine racit si se pastreaza infoliat pentru a nu se intari.




 
Daca ti-a placut reteta noastra "Baigli" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (21)

Rocsi 1

15.12.2015, 19:56

Cu nuca pentru mine

Andra_Constantinescu 1

16.12.2015, 08:42

Ce bunatate!

Geanina87 1

16.12.2015, 10:35

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert briose cu ciocolata si ness
  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

  • 24

    D

RETETA RECOMANDATA
Baigli cu nuca