Basboussa

de Mihaela11_jo in Prajituri, 16 Noi 2010 | 5543 vizualizari

 

Basbousa este o prajitura preparata cu gris si insiropata cu sirop de zahar ; este foarte populara si in alte tari decat cele arabe.
Basbousa este cunoscuta sub numele de : Revani-Turcia; Ravani-Grecia, Ma’mounia-Egipt, Harisa –Liban,Namura-Siria, etc.

 

INGREDIENTE

  • 2 cani de gris
  • 2 linguri de fulgi de cocos
  • 3/4 cana de zahar
  • 1 lingura mare de praf de copt
  • 50 grame unt moale
  • 1 cana smantana Nestle cu aroma de miere de albine
  • 1 cana iaurt gras
  • 2 linguri de migdale neprajite
  • 2 cani de zahar
  • 2 cani de apa
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 1 lingura apa de roze( sau apa de flori de portocala)
  • 25 grame margarina de palmier sau unt nesarat( sau untura de oaie)
Portii: 15
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Basboussa:

Se amesteca grisul, fulgii de cocos,zaharul si praful de copt stins cu zeama de lamaie. Separat se freaca spuma untul cu smantana, apoi se adauga la ingredientele uscate si se amesteca bine. Se adauga apoi iaurtul si se mai amesteca pana se omogenizeaza. Se pune intr-un vas de sticla termorezistent, uns in prealabil cu unt si pudrat cu faina. Vasul poate fi dreptunghiular 25/35 cm sau oval. Se traseaza cu un cutit romburi pe alaut si in fiecare romb se pune cate o jumatate de migdala. Se da la cuptorul preincalzit la 160 de grade Celsius cca 45 de minute .


Intre timp se prepara siropul. Se pune pe foc apa cu zaharul, sucul de lamaie, esenta de vanilie si apa de roze; se lasa sa fiarba fara capac cca 15 minute , pana s-a ingrosat; la ultimele clocote se adauga untul( sau margarina). Dupa ce s-a copt blatul , se scoate din cuptor si se toarna siropul cald peste el sa se patrunda bine. Se pune inapoi in cuptor inca 5-10 minute pana prajitura devine aurie deasupra. Se serveste dupa ce s-a racit.



Se pot inlocui migdalele cu fistic; in acest caz se presara cu fistic dupa ce s-a insiropat si racit prajitura. Este foarte gustoasa cu ceai de menta.



Pofta buna!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Basboussa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 40 %
249.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (17)

Mihaela11_jo 1

17.01.2012, 10:37

Nadine

Doralinda 1

02.12.2012, 22:53


Da se aseamana putin cu cea greceasca, am mancat si din asta dar e putin diferita, adica cea arabeasca se sfarama putin cand o tai, dar cea greceasca e mai consistenta, dar gustul e cam la fel!

samira2 1

26.06.2013, 13:48

delicioasa

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Lau

Lau 9

13340 puncte

oanapl

9380 puncte

Rocsi

5980 puncte

vasimur

4160 puncte

mirela0911

4100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert guguluf cu mere
  • 12

    D

  • 13

    L

  • 14

    MA

  • 15

    MI

  • 16

    J

  • 17

    V

  • 18

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu mere

de oanapl 6

ieri la 23:37

Tarta cu prune și branza

de oanapl 6

ieri la 23:29

Garnitura de varza cu fasole

de xana 5

ieri la 16:34

Tort cu frisca si fructe

de xana 5

ieri la 15:04

RETETA RECOMANDATA
Prajitura galbena cu mure, aroma de apa de trandafiri si crantz