Bors de legume cu scarita afumata

de RODIMUR in Ciorbe, 8 Ian 2018 | 7588 vizualizari

 

Astăzi mă pregăteam să fac prima ciorbiță din acest an, dar știind că mai am încă borș umplut în casă, m-am gândit să o acresc cu el, așa cum îi place soțului.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de borș de legume cu scăriță afumată.

 

INGREDIENTE

  • 500 grame de scăriță afumată
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1/2 țelină
  • 1/2 păstârnac
  • 1 ceapă roșie mare
  • 3 roșii
  • 2 ardei grași (unul verde și unul roșu)
  • 3 cartofi
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • 1,5 l de borș umplut în casă
  • ulei pentru călit legumele
  • sare
  • piper
  • apă
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors de legume cu scarita afumata:

Scărița afumată se spală, se porționează  și se opărește, după care se scurge de apă.

Se curăță legumele, se spală și se taie morcovii, țelina, pătrunjeii și păstârnacul sub formă de semirondele, iar cartofii sub formă de cubulețe.

Se curăță și se taie ceapa, după care se pune cu ulei suficient, la foc mic, să se înmoaie puțin.

Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, se taie mărunt și se călesc cu ceapa.

Se alege, se spală și se taie fin frunzele de pătrunjel.

Roșiile se spală, se taie mărunt și se pun la călit, peste ceapă și ardei. Se adaugă la călit și morcovii, țelina, pătrunjeii și păstârnacul. Când toate aceste legume s-au înmuiat puțin, se adaugă scărița porționată și gata opărită, se toarnă 2 l de apă și se pune oala la foc iute, să fiarbă toate ingredientele. Se mai adaugă apă, când scade și după 30-45 de minute se adaugă și cartofii tăiați cubulețe.

Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă borșul și condimentele (sarea și piperul, după gust). Se mai lasă oala la fiert încă un colocot-două, după care se oprește focul de la aragaz, se presară frunzele de pătrunjel, se acoperă oala cu capacul și se servește după un sfert de oră, cu ardei iuți uscați, sau murați în oțet.

TIPS-URI

1

Nu căliți prea tare legumele, ceapa în mod special, ca să nu se ardă și să devină amare.

2

Folosiți cartofi roz, care fierb bine și nu se sfărâmă.

3

Opăriți puțin scărița, după spălare, ca să dispară urmele de fum.

4

În loc de roșii, puteți folosi 2-3 linguri de bulion.

5

Cartofii se adaugă în oală, când celelalte legume sunt aproape fierte, ca să nu se sfărâme.

6

Dacă nu aveți borș umplut în casă, este prefarabil să lăsați ciorbița dulce, decât să o acriți cu produse artificiale.

7

Borșul acesta poate fi dres (în farfurie) cu 1-2 linguri de smântână naturală.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors de legume cu scarita afumata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de sfecla rosie cu scarita afumata