Bors de legume cu scarita afumata

de RODIMUR in Ciorbe, 8 Ian 2018 | 865 vizualizari

 

Astăzi mă pregăteam să fac prima ciorbiță din acest an, dar știind că mai am încă borș umplut în casă, m-am gândit să o acresc cu el, așa cum îi place soțului.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de borș de legume cu scăriță afumată.

 

INGREDIENTE

  • 500 grame de scăriță afumată
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1/2 țelină
  • 1/2 păstârnac
  • 1 ceapă roșie mare
  • 3 roșii
  • 2 ardei grași (unul verde și unul roșu)
  • 3 cartofi
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • 1,5 l de borș umplut în casă
  • ulei pentru călit legumele
  • sare
  • piper
  • apă
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors de legume cu scarita afumata:

Scărița afumată se spală, se porționează și se opărește, după care se scurge de apă.


Se curăță legumele, se spală și se taie morcovii, țelina, pătrunjeii și păstârnacul sub formă de semirondele, iar cartofii sub formă de cubulețe.


Se curăță și se taie ceapa, după care se pune cu ulei suficient, la foc mic, să se înmoaie puțin.


Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, se taie mărunt și se călesc cu ceapa.


Se alege, se spală și se taie fin frunzele de pătrunjel.


Roșiile se spală, se taie mărunt și se pun la călit, peste ceapă și ardei. Se adaugă la călit și morcovii, țelina, pătrunjeii și păstârnacul. Când toate aceste legume s-au înmuiat puțin, se adaugă scărița porționată și gata opărită, se toarnă 2 l de apă și se pune oala la foc iute, să fiarbă toate ingredientele. Se mai adaugă apă, când scade și după 30-45 de minute se adaugă și cartofii tăiați cubulețe.


Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă borșul și condimentele (sarea și piperul, după gust). Se mai lasă oala la fiert încă un colocot-două, după care se oprește focul de la aragaz, se presară frunzele de pătrunjel, se acoperă oala cu capacul și se servește după un sfert de oră, cu ardei iuți uscați, sau murați în oțet.

 

TIPS-URI

1

Nu căliți prea tare legumele, ceapa în mod special, ca să nu se ardă și să devină amare.

2

Folosiți cartofi roz, care fierb bine și nu se sfărâmă.

3

Opăriți puțin scărița, după spălare, ca să dispară urmele de fum.

4

În loc de roșii, puteți folosi 2-3 linguri de bulion.

5

Cartofii se adaugă în oală, când celelalte legume sunt aproape fierte, ca să nu se sfărâme.

6

Dacă nu aveți borș umplut în casă, este prefarabil să lăsați ciorbița dulce, decât să o acriți cu produse artificiale.

7

Borșul acesta poate fi dres (în farfurie) cu 1-2 linguri de smântână naturală.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors de legume cu scarita afumata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (41)

RODIMUR 1

11.01.2018, 16:33

Mulțumesc frumos, Dante!

Catalina L 1

14.01.2018, 20:56

mai ce buna este

RODIMUR 1

14.01.2018, 21:07

Îți mulțumesc mult, Cătălina, pentru apreciere!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Adinuta san

10080 puncte

mirela0911

6160 puncte

Rocsi

5870 puncte

Rahela Velicu

5330 puncte

RODIMUR

4920 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Ciorba de loboda cu ochi romanesc
  • 16

    MA

  • 17

    MI

  • 18

    J

  • 19

    V

  • 20

    S

  • 21

    D

  • 22

    L

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Mancare de marar cu scarita afumata