Branza dulce (proaspata) din lapte de vaca

de miki_a in Mancare copii, 21 Apr 2015 | 3306 vizualizari

 

O branzica atat de usor de pregatit si net superioara celei din magazine (care e plina de zer, chimicale si cate si mai cate)...
Branza proaspata este un aliment indispensabil din alimentatia bebelusilor si nu numai si se utilizeaza pentru obtinerea unei game variate de preparate culinare si de patiserie!

 

INGREDIENTE

  • 4 litri de lapte proaspat;
  • 6 linguri de smantana grasa;
  • 6 linguri de iaurt natural (fara arome);
  • zeama strecurata de la 1 lamaie sau cateva linguri de otet alb de calitate;
  • o bucata mare de tifon, sita (strecuratoare), o oala inalta in care sa scurgem zerul.
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Branza dulce (proaspata) din lapte de vaca:

Se pune laptele intr-o oala larga si inalta, la foc mic.


Intr-un bol se amesteca iaurtul cu smantana pana devine o compozitie omogena.


Cand laptele se apropie de fiert se adauga compozitia din bol (cate o lingura, amestecandu-se de fiecare data).


Se adauga zeama de lamaie, se amesteca si se opreste focul.


Se lasa sa se separe (se alege zerul de branza), dupa care se strecoara prin tifon.


Se lasa la scurs in functie de preferinta consistentei si destinatiei (daca doriti o branza uscata, mai seaca, pentru pasca, papanasi, salate, fripturi etc. o lasati la scurs mai mult (cca 4-6 ore); daca doriti o branza mai uda, cremoasa, pentru bebelusi, budinci etc. o lasati la scurs maxim 2 ore.


Se pastreaza la frigider (4-6 grade).




 

TIPS-URI

1

Laptele nu se lasa sa se infierbante foarte tare pe foc (branza va iesi gumoasa, elastica). Eu folosesc ca punct de reper peretii vasului (ii las sa se infierbante atat cat pot tine mainile pe el).

2

In functie de calitatea laptelui veti obtine o branza mai grasa sau mai slaba.

3

Zerul are si el foarte multe intrebuintari terapeutice (mineralizarea scheletului) asa ca nu il aruncati. Il puteti folosi la framantat paine, cornuri, chifle, la fiert pastele, la borsuri sau consumat simplu.

Daca ti-a placut reteta noastra "Branza dulce (proaspata) din lapte de vaca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

miki_a 1

22.04.2015, 20:12

Pentru encike85

Mi-a iesit 808 gr. (este o poza si cu cantarul), dar, cum am precizat in reteta, este un timp pentru fiecare consistenta. Eu am facut-o mai cremoasa (o folosesc pentru hrana bebeluselor), dar cand am scurs-o foarte bine (ca pentru placinte), am obtinut putin peste 600 de gr. Cu cat o lasi mai mult la scurs cu atat e mai seaca!
Sper sa-ti fie de ajutor reteta si sfaturile! Daca ai nelamuriri, ma gasesti aici!

mirela0911 1

23.04.2015, 11:52

Cea mai buna!

miki_a 1

23.04.2015, 14:08

Cu siguranta, Mirela!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

10630 puncte

Valclaudia

7220 puncte

Constelatialeu

6780 puncte

Bya Ralu

6210 puncte

mirela0911

5240 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!