Briosa portugheza - Bolo Rei

de Catalina L in Dulciuri, 24 Ian 2016 | 4560 vizualizari

 

In Franta, inainte si dupa Boboteaza (6 ianuarie) se serveste placinta numita "la galette des rois" - vezi reteta clasica aici.
În Portugalia, este o briosa rotunda cu fructe confiate, simbolizând coroana magilor.
Un obicei actual consta in ascunderea unei figurine, reprezentand un rege mag, in interiorul placintei/briosei, iar cel dintre meseni care va descoperi figurina in portia sa va fi regele zilei.

 

INGREDIENTE

  • 750 g de făină,
  • 2 pliculete de drojdie uscata,
  • 150 g unt,
  • 150 g de zahăr,
  • 150 g de fructe confiate,
  • 100 g de fructe uscate (stafide, banane uscate etc.)
  • 50 g rahat
  • 4 oua
  • coaja de la o portocala si de la o lamaie
  • 3 linguri de Rom
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 ou pentru decorat, perle de zahăr, jeleu de fructe pentru luciu
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Briosa portugheza - Bolo Rei:

Puneti la marinat fructele uscate cu cele 3 linguri de rom.

Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, 10 cl de apa calduta, o lingura de zahar si 4 linguri de faina.

Lasam sa-si dubleze volumul .

Între timp, batem untul cu zaharul, adaugam coaja de portocala si de lamaie si treptat ouăle. Adăugam drojdia, faina si sarea.

Framantam bine pentru a obține un aluat neted si elastic.

La urmă adaugăm fructele confiate și fructele uscate înmuiate.

Păstrați un pic de fructe pentru decorul final.

Se presara aluatul obtinut cu faina, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa sa creasca cel puțin 5 ore.

Dupa cele 5 ore inseram figurina si facem un cerc gros din aluat.

Depunem cercul pe o hartie de copt si-l lasam sa creasca din nou o oră. Am pus în mijloc o forma de inox.

Incalziti cuptorul la 180 °.

Înainte de coacere, ungem briosa cu galbenus de ou amestecat cu 1-2 linguri de lapte rece.

Decoram cu perle zahăr și cu fructe confiate. Coacem in jur de 40 de minute.

Scoateți din cuptor si ungeti cu gem sau jeleu amestecat cu puțină apă.

Este o briosa delicioasa, se păstrează foarte bine cateva zile într-o pungă/sac de plastic.

Poftă bună !!!

 

TIPS-URI

1

va iesi foarte mare, puteti face jumatate din cantitati

Daca ti-a placut reteta noastra "Briosa portugheza - Bolo Rei" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tiramisu cu capsuni

de Rocsi 9

ieri la 18:37

Salată de ouă cu avocado și iaurt - Rețeta rapidă și gustoasă

ieri la 10:36

Supă crema de roșii coapte - Rețeta gustoasă de post

ieri la 10:17

Mușuroi de cârtiță

pe 26.04 la 23:40

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Chec cu fructe confiate