Briosa portugheza - Bolo Rei

de Catalina L in Dulciuri, 24 Ian 2016 | 759 vizualizari

 

In Franta, inainte si dupa Boboteaza (6 ianuarie) se serveste placinta numita "la galette des rois" - vezi reteta clasica aici.
În Portugalia, este o briosa rotunda cu fructe confiate, simbolizând coroana magilor.
Un obicei actual consta in ascunderea unei figurine, reprezentand un rege mag, in interiorul placintei/briosei, iar cel dintre meseni care va descoperi figurina in portia sa va fi regele zilei.

 

INGREDIENTE

  • 750 g de făină,
  • 2 pliculete de drojdie uscata,
  • 150 g unt,
  • 150 g de zahăr,
  • 150 g de fructe confiate,
  • 100 g de fructe uscate (stafide, banane uscate etc.)
  • 50 g rahat
  • 4 oua
  • coaja de la o portocala si de la o lamaie
  • 3 linguri de Rom
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 ou pentru decorat, perle de zahăr, jeleu de fructe pentru luciu
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Briosa portugheza - Bolo Rei:

Puneti la marinat fructele uscate cu cele 3 linguri de rom.


Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, 10 cl de apa calduta, o lingura de zahar si 4 linguri de faina.


Lasam sa-si dubleze volumul .


Între timp, batem untul cu zaharul, adaugam coaja de portocala si de lamaie si treptat ouăle. Adăugam drojdia, faina si sarea.


Framantam bine pentru a obține un aluat neted si elastic.


La urmă adaugăm fructele confiate și fructele uscate înmuiate.


Păstrați un pic de fructe pentru decorul final.


Se presara aluatul obtinut cu faina, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa sa creasca cel puțin 5 ore.


Dupa cele 5 ore inseram figurina si facem un cerc gros din aluat.


Depunem cercul pe o hartie de copt si-l lasam sa creasca din nou o oră. Am pus în mijloc o forma de inox.


Incalziti cuptorul la 180 °.


Înainte de coacere, ungem briosa cu galbenus de ou amestecat cu 1-2 linguri de lapte rece.


Decoram cu perle zahăr și cu fructe confiate. Coacem in jur de 40 de minute.


Scoateți din cuptor si ungeti cu gem sau jeleu amestecat cu puțină apă.


Este o briosa delicioasa, se păstrează foarte bine cateva zile într-o pungă/sac de plastic.


Poftă bună !!!


 

TIPS-URI

1

va iesi foarte mare, puteti face jumatate din cantitati

Daca ti-a placut reteta noastra "Briosa portugheza - Bolo Rei" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (23)

Catalina L 1

25.01.2016, 20:13

multumesc la toti

RuxyRux 1

25.01.2016, 22:23

Arata incredibil Cata

mirela0911 1

26.01.2016, 15:15

Ce buna trebuie sa fie!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Bulion din rosii
  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

  • 24

    D

  • 25

    L

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Desert tort Sah de biscuiti cu fructe confiate si nuca