Briose cehe - Koláčky - Kolaches

de Catalina L in Dulciuri, 28 Oct 2015 | 6423 vizualizari

 

Dobry den....Buna Ziua
Astazi 28 Octombrie este Ziua Naţională a Cehiei. si va propun o reteta traditionala ceha : Kolache.

Cehia / Česko are suprafaţa de 7886 kmp, capitala Praga, e cu fusul orar la o oră diferenţă de România şi utilizează ca monedă Coroana.
Marele poet Român Mihai Eminescu a poposit în Praga în toamna anului 1869: cea mai cunoscută dintre pozele sale a fost realizată de către un faimos fotograf Ceh - Jan Tomas.
Pictorul Ceh Anton Chladek a trăit în România şi a fost primul profesor al marelui pictor Român Nicolae Grigorescu.

http://leblogdecata.blogspot.com/2015/10/briose-cehe-kolacky-kolaches.html

 

INGREDIENTE

  • 250 g făină
  • 125 ml de lapte cald
  • 1/2 pachetel de drojdie uscata
  • 1 ou
  • 2 linguri zahar
  • 1 pliculet de zahar vanilat
  • un pic de sare
  • 60 g unt moale
  • 1 ou, gem sau dulceata, suc de lamaie , migdale sau alune macinate, zahăr ,nuttela, iaurt sau branza dulce , semințe de mac, zahăr pudră
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Briose cehe - Koláčky - Kolaches:

Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, un pic de lapte caldut, o lingura de zahar si 2 linguri de faina.

Lasam sa-si dubleze volumul .

 

In bolul Kitchenaid punem faina, maiaua, zaharul, oul, sarea si zaharul vanilat- amestecati la viteza 2. Adaugam laptele treptat si continuam sa amestecam. La final adaugam untul moale si amestecam cca 10-15 minute- la viteza 3-4.

Acoperiti cu un prosop si lasati la dospit 2 -3 ore într-un loc cald.

Dacă nu aveți un robot Kitchenaid:

In castronul unde formam aluatul punem faina, maiaua, zaharul, oul, sarea si zaharul vanilat. Amestecati si incorporati laptele ramas. La final adaugam untul moale si framantam cca 10-15 minute.

Acoperiti cu un prosop si lasati la dospit 2 -3 ore într-un loc cald.

 

Se rastoarnă aluatul pe suprafata presarata cu faina si se framanta un pic.


Impărțiți aluatul în bucăți si faceti bile de mărimea unui ou.

Așezați-le  pe o foaie de copt lasand un pic de spatiu intre ele. Acoperiti cu un prosop de bucatarie curat și lasati sa creasca 1 ora.

 

Pregătiți umpluturile: am făcut trei tipuri

1.Bateti albușul spuma. 

Se amestecă 2 linguri de pudră de migdale (sau migdale feliate ) cu 1 lingura de Nutella și 1 lingura de zahar. Incorporati usor albusul batut la amestecul precedent.

2. Se dilueaza si se amestecă 3 linguri de gem cu 1 lingura de zeama de lamaie 

3. Se amestecă un iaurt mic de vanilie cu 1 lingurita de semințe de mac.

 

Incalziti cuptorul la 200 ° C 

Apăsați ferm în centrul bilei cu partea de jos a unui pahar mic pentru a crea o cavitate. Ungeti marginile brioselor cu galbenul de ou batut.

Umpleti cavitatile. 

Coaceți timp de 15 minute pana se rumenesc. 

Se presara cu zahar pudra inainte de servire.

 

Profit de ocazie si va recomand si o reteta slovaca:  Kapustnica: supa slovaca cu varza murata

Este o reteta de supa cu varza murata, carnati afumati si prune uscate. servita de obicei la masa de Craciun.

Avem acum cele 2 tari reunite: Cehoslovacia 

TIPS-URI

1

lasati un pic de spatiu intre ele cand le puneti pe foaia de copt

Daca ti-a placut reteta noastra "Briose cehe - Koláčky - Kolaches" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

Rocsi 1

28.10.2015, 18:42

Ce frumoase dar cat de bune or fi

Bunica 1

28.10.2015, 20:32

Delicioase!

CarmenBlue 1

29.10.2015, 13:12

Arata gustos

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Desert placinta rulata cu mere