Budinca de orez cu prune uscate

de Daciana - Bucataria_cu_Mirodenii in Torturi, 10 Mar 2013 | 6436 vizualizari

 

Rasfoind din nou Cartea de bucate a Silviei Jurcovan, mi-au cazut ochii pe Budinca de orez cu prune uscate. Nici nu visam ca va fi atat de gustoasa, doar se stie ca nu prea imi place sa gatesc retete traditionale si daca le fac, sigur le reinventez. Ei bine, a iesit senzational de buna, moale, pufoasa, si de minune s-a potrivit cu siropul de caramel de la final. Reteta originala a suferit mici modificari, atat budinca, cat si siropul de caramel, putin de tot am simplificat-o insa rezultatul nu-l pot descrie in cuvinte. De vis!

 

INGREDIENTE

  • - 175 grame prune uscate;
  • - 125 grame orez alb;
  • - 1/2 lingurita de sare;
  • - 100 grame unt + 25 grame pentru sirop;
  • - 100 grame zahar pentru budinca + 120 grame pentru glazura de caramel;
  • - 1 pastaie de vanilie;
  • - 4 oua de casa;
  • - 30 grame faina;
  • - 1 cuisoara;
  • - 2 bucatele de scortisoara.
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Budinca de orez cu prune uscate:

Prunele uscate se spala bine, se lasa la inmuiat pentru 2-3 ore sau peste noapte ca sa se hidrateze, iar a doua zi se fierb in apa clocotita pentru 2 minute impreuna cu bucatile de scortisoara si cuisoara. Nu aruncati apa in care s-au fiert prunele, doar indepartati mirodeniile.

Orezul se spala si se pune la fiert in 625 ml apa, inclusiv apa in care s-au fiert prunele, la care se adauga pastaia de vanilie si sarea. Se lasa la foc mic pana scade apa de tot si se lasa apoi sa se raceasca. Se scoate pastaia si se pastreaza deoparte, se despica cu varful unui cutit si se extrage esenta.

Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul si esenta de vanilie si se bat cu mixerul pana capata volum. Orezul racit aproape de tot, se amesteca cu untul, galbenusurile, prunele scurse si sterse de zeama, faina si la final se adauga usor si albusurile, amestecand de jos in sus cu grija. Se varsa intr-o oala unsa in prealabil cu unt si tapetata cu faina. Eu am folosit trei mini-tavi de copt si am obtinut 3 budinci mai mici, insa se preteaza foarte bine intr-o oala/ cratita si astfel se obtine o budinca mai mare, de tipul unui tort. Se introduce in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35 de minute.

Dupa coacere, se rastoarna pe un platou sau o farfurie mai mare.

Pentru sosul de caramel, se pune intr-o tigaie zaharul si se caramelizeaza, apoi se stinge cu 200 ml apa fierbinte, iar la final se adauga untul si se amesteca repede.

Budinca se serveste rece presarata cu sosul de caramel cald.

Daca ti-a placut reteta noastra "Budinca de orez cu prune uscate" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Budinca de orez si branza