Challah, paine evreiasca

de RODIMUR in Piine, 15 Mar 2021 | 4800 vizualizari

 

Aceasta este o pâine specială, pentru sabat și pentru sărbătorile religioase evreiești. Am vrut s-o fac din curiozitate, dar și pentru că îmi era dor de foștii mei colegi de școală și de liceu, de fosta mea învățătoare și de foștii mei profesori, de foștii vecini și de prietenii mei actuali, stabiliți de mult timp în Israel, toți evrei pe care i-am cunoscut foarte bine și pe care i-am apreciat mult.
După ce am făcut această pâine pot spune că este exact pe gustul meu: dulce și fină, asemeni unui cozonac de-al nostru, fără umplutură. Și nici nu este de mirare, date fiind ingredientele folosite. Challahul poate fi împletit în trei, sau în cinci. Am ales să împletesc în cinci această pâine specială, gândindu-mă ca va fi mai interesantă astfel, dar adevărul este că împletitura o poate ”descentra” oarecum. Așa că altă dată, ca să nu mai am probleme de ”centrare”, o voi împleti în trei, mai puțin complicat și cu rezultate la fel de bune.

 

INGREDIENTE

  • 325 grame de făină
  • 100 ml de apă rece
  • 1 ou
  • 2 gălbenușuri
  • 2 lingurițe de miere de albine
  • 15 grame de drojdie proaspătă
  • 5 grame de sare extrafină
  • 40 grame de zahăr tos
  • 30 ml de ulei de floarea soarelui
  • Pentru decor:
  • 1 ou pentru uns
  • semințe de susan (mac)
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Challah, paine evreiasca:

Se frământă un aluat din: făină, apă rece, oul întreg, gălbenușurile, mierea, drojdia mărunțită, zahărul tos și sarea. Când aluatul este ferm, se încorporează uleiul și apoi se lasă la dospit, timp de 45 de minute, acoperit cu un prosop de bumbac și într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.

După acest interval de timp, se răstoarnă aluatul pe planșeta înfăinată, se întinde o foaie cu grosimea de 6-7 mm, care se împăturește ca o foaie de hârtie și se lasă din nou la dospit 45 de minute, în aceleași condiții, până ce își dublează volumul.

Atunci se depune aluatul pe masă și se împarte în 3 sau 5 bucăți, în funcție de cum ați ales să faceți împletitura. Din fiecare bucată se fac șuvițe, cât mai netede, la suprafață și de grosimi similare. Pentru împletitura în cinci se procedează în felul următor:

Se pun șuvițele pe planșetă, prinse la capătul de sus, după care se începe împletirea, luând prima  șuviță din dreapta și aducându-o în poziția a doua, din stânga. Apoi  prima șuviță din stânga se aduce în poziția a treia și se răsucește cu șuvița a doua. Se reia împletirea cu prima șuviță din dreapta, care se trece pe deasupra celorlalte, până în poziția a doua din stânga, iar prima șuviță din stânga se trece în poziția a treia și se răsucește cu cea din poziția a doua. Astfel se continuă până la capătul șuvițelor.

Odată împletită, pâinea se pun în tavă (unsă, sau prevăzută cu hârtie de copt), se acoperă cu un prosop de bumbac și se lasă la dospit, până ce mai crește cu 50%. Atunci se unge cu ou (și mai bine, doar cu gălbenuș) se presară semințe (de susan, sau de mac) și se dă la cuptor, la temperatură medie, până ce crește, se coace și se rumenește frumos.

TIPS-URI

1

Întrucât în bucătăria evreiască funcționează termenul ”cușer” nu prea se admit modificări la rețetă, ca să nu se adauge ingrediente de nedorit.

2

Împletitura în trei este mult mai ușoară și se face la fel cum se împletesc codițele fetițelor.

3

Pentru împletitura în cinci, explicațiile de mai sus și pozele sunt de ajutor.

4

Indiferent în câte șuvițe veți împleti pâinea, neteziți-le la suprafață și faceți în așa fel încât să aibă cam aceeași grosime.

5

Nu faceți împletitura prea largă, ca să nu se deformeze pâinea.

Daca ti-a placut reteta noastra "Challah, paine evreiasca" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ciabatta cu masline