Cheesecake cu unt de alune (peanut butter)

de Cristi Roman in Prajituri, 16 Mar 2012 | 9692 vizualizari

 

Recunosc ca sunt intr-o faza “cheesecake” – dupa cel cu banane acum am facut unul pe baza de unt de alune, ca inspiratie dupa o reteta de Craciun a Nigellei Lawson (pe care, de curand, am inceput sa o iubesc, dupa ce am urmarit-o mai atent, ca aveam o alta impresie despre ea). Untul de arahide este unul puternic caloric, insa am spus ca pentru mine sanatos nu inseamna dietetic, ci natural ;) .

 

INGREDIENTE

  • BLAT:
  • 200 grame biscuiti de unt;
  • 2 cubulete de ciocolata alba de vanilie;
  • 50 grame unt nesarat.
  • CREMA:
  • 200 grame mascarpone;
  • 200 grame branza philadelphia;
  • 150 grame unt de arahide;
  • 50 grame zahar brun;
  • 3 oua;
  • o lingura extract vanilie.
  • SOS TOPPING:
  • o ciocolata 46% cacao;
  • 150 grame smantana lichida;
  • 50 ml lapte;
  • 25 grame zahar brun.
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cheesecake cu unt de alune (peanut butter):

1. Am creat intai blatul, tocand marunt biscutii (cu un mojar), taind ciocolata in cubulete mici cu un cutit si topind untul in tigaie. Am amestecat bine aceste trei ingrediente apoi am intins blatul pe fundul formei de cheesecake si am bagat forma in frigider, 15 minute.

2. Am amestecat apoi cu blenderul cele trei oua, cele doua tipuri de branza fina, cele 150 de grame de unt de arahide, extractul de vanilie si zaharul brun. Cand am obtinut crema omogena de culoare grena am gustat sa vad daca e suficient de dulce (mie nu-mi plac dulciurile “dulci”, adica cele care ustura pe gat, ci cele asa… calme si placute – dar clar dulci), apoi am turnat-o peste blatul care statuse 15 minute la frigider.

3. Am bagat apoi forma de cheesecake la cuptor, la 160 de grade, pentru aproximativ 35-40 de minute, sau pana cand toata crema se intareste usor si se mai coloreaza la aspect.

4. Intre timp am facut si toppingul, amestecand intr-o oala de inox la foc mediu ciocolata intreaga cu 46% compozitie de cacao, smantana lichida, laptele si zaharul brun, pana cand am obtinut sosul de ciocolata dorit.

5. Dupa ce cheesecake-ul s-a facut la cuptor, l-am scos, l-am lasat cateva minute, apoi am pus un strat de rondele de banane (coapte) pe deasupra, dupa care am turnat sosul de ciocolata. De aici nu am facut decat sa mai astept sa sa raceasca, aproximativ o ora, langa geam, dupa care am bagat toata prajitura la frigider, mai multe ore.

6. In momentul in care am scos-o, pentru a taia felii din ea, totul a mers snur: sosul s-a intarit, blatul la fel, crema s-a omogenizat perfect, asa ca am scos cu mare usurinta inelul exterior al formei. E de preferat insa de multe ori sa introduceti lama cutitului intre prajitura si inelul exterior, facand un ocol complet, pentru a ajuta la “desprinderea prajiturii” de forma sa.

Credeti ca a fost bun, muscand dintr-un blat rece cu gust de unt si bucatele de ciocolata alba, dintr-o crema de branza intarita, rece, dulce si cu gust de alune, simtind aroma placuta de banane coapte si nu in ultimul rand, simtind gustul sublim al unui sos de ciocolata bland la textura si intens aromat?

TIPS-URI

1

Cautati unt de arahide fara continut de sare, este mai eficient pentru dulciuri, fiindca unele tipuri contin intre 2 si 3 la suta sare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cheesecake cu unt de alune (peanut butter)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Cheesecake cu vanilie si cacao - Dukan