Ciabatta mea

de Brindusa in Piine, 1 Mar 2010 | 2467 vizualizari

 

Ciabatta este un tip de paine italiana care mie imi place foarte mult pentru ca este foarte pufoasa si are coaja usor crocanta. Sandwich-ul facut cu ciabatta se numeste panino.

Numele se pare vine de la forma alungita pe care o are, care pare-se ca seamana cu cea a unui papuc fara toc (in italiana ciabatta inseamna papuc, incaltaminte deschisa la spate).
Studiind modul de preparare, am aflat ca este foarte usor de facut daca ai rabdare cu ea, pentru ca dureaza cam 2 zile.

 

INGREDIENTE

  • 250 g + 400 g faina pentru paine
  • 100 g gris
  • 5 g + 20 g drojdie proaspata
  • 150 ml + 300 ml apa la temperatura corpului
  • 1/2 lingurita zahar brun
  • 1 1/2 lingurita sare
  • 5 + 1 linguri ulei de masline
  • 1 albus de ou, batut
  • amestec de ierburi aromatice (oregano, maghiran, busuioc sau altele)
  • putin malai, pentru presarat in tava
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciabatta mea:

In prima zi, seara fa maiaua. Dizolva 5 g de drojdie in putina apa (din cele 150g) si lasa sa stea 5 minute. Pune amestecul intr-un castron mare, adauga restul pana la 150 ml de apa, adauga 250 g de faina si amesteca cu lingura pana ce toate se omogenizeaza, cam 5 minute. Acopera castronul cu folie de plastic alimentara si lasa la dospit intr-un loc caldut (de ex. in bucatarie, daca nu lasi geamul deschis) intre 12 si 24 de ore. In final maiaua trebuie sa fi crescut de 3 ori si sa fie plina de basicute la suprafata.


A doua zi amesteca 20 g drojdie cu putina apa calda (din cele 300 ml) si lasa sa stea 5 min. Adauga restul de apa, zaharul,5 linguri de ulei, faina si grisul si amesteca cu o lingura pana se omogenizeaza. Adauga sarea si mai amesteca 5 minute. Poti face toate acestea cu un robot, dar se fac foarte usor si manual.Unge un castron mare cu ulei si pune in el coca. Acopera cu folie de plastic si lasa sa creasca 2 ore.


Dupa acest timp, coca trebuie sa-si fi triplat volumul. Unge tava de la aragaz cu 1 lingura de ulei si presara malai.


Ia 1/2 din coca si pune-o in tava. Coca este moale si se cam lipeste de mana. Foloseste putina faina ca sa eviti asta. Cu mainile preseaza coca si da-i forma lunguiata. Daca vrei ca painea sa fie subtire (cum am facut eu), intinde coca pe toata lungimea tavii (ai grija ca va mai creste). Daca vrei sa fie mai groasa, intinde painea cam 25 cm.


Pune si cealalta jumatate de coca langa prima (lasa putin spatiu intre ele, ca sa creasca). Modeleaz-o in acelasi mod. Unge-o cu albus batut si presara ierburile aromatice. Preseaza putin ca sa nu cada. Unge folie de plastic cu ulei si pune peste bucatile de coca. Ai grija sa nu fie pus foarte strans, ca sa fie loc sa creasca coca.


Lasa coca la crescut 2 ore. In acest timp incalzeste cuptorul la cea mai mare temperatura posibila (cuptorul meu are 275 C).


Dupa 2 ore de crescut (cand aproape si-a dublat volumul), pune tava in cuptor, la mijloc, si coace 20 minute. Daca se aureste prea tare coaja, poti da mai incet focul, dar nu prea mult.


Scoate painea din tava si pune-o sa se raceasca pe un gratar.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Ciabatta mea" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (17)

Brindusa 1

10.04.2010, 16:27

sa-mi zici cum ti-a iesit

Miha 1

10.04.2010, 17:23

Super a iesit Brandusa. N-am mai pus ierburi, caci ai mei daca vad "neglu" nu mai mananca. Am "imbrobodit-o" bine in faina si am pus in tava de cozonac. Chiar daca la prima vedere pare greu de facut, iar timpul de preparare destul de lung, rezultatul merita orice efort.

Brindusa 1

10.04.2010, 17:59

ma bucur ca v-a placut. Si eu fac in tava de cozonac, ca s-o pot taia felli pentru sendvisuri.

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

8490 puncte

Constelatialeu

7650 puncte

RODIMUR

7180 puncte

mirela0911

6460 puncte

Rocsi

5000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Rata cu portocale
  • 16

    MI

  • 17

    J

  • 18

    V

  • 19

    S

  • 20

    D

  • 21

    L

  • 22

    MA

RETETA RECOMANDATA
Prima mea paine de casa-SI EU POT!!!