Ciocolata de casa

de laura_n in Dulciuri, 25 Ian 2016 | 9241 vizualizari

 

Nu este prima data cand fac ciocolata de casa, am experimentat pana acum cateva retete. Fiecare a lasat un gust bun, insa de fiecare data tanjeam dupa gustul celei pe care o gaseam de cumparat la artizani, sa zic asa.
Cand eram copil si mergeam in excursii, bucuria mea cea mare era cand opream la sirul acela de tarabe de pe marginea soselei, si acolo gaseam pe langa multe altele, si batoane de ciocolata de casa. Doamne, buna mai era. Pentru copilul din mine, ciocolata aia avea cel mai bun gust din lume. E adevarat, nu gaseai mai nimic pe vremea aia, dar chiar si asa, era tare gustoasa. O savuram asa, bucatica cu bucatica si parca nu vroiam sa se termine niciodata. :x
Acum, de cand a crescut copilul din mine, am experimentat diverse cantitati, modalitati de preparare.
De curand, m-am gandit, ce-ar fi sa incerc o alta abordare a retetei, pot sa va spun ca am regasit acel gust si acea textura si ciocolata asta m-a aruncat inapoi intr-o excursie cu clasa, eram din nou copil. Atat de buna! 
 

 

INGREDIENTE

  • 500 gr zahar brut
  • 250 gr apa
  • 2 lg rom
  • 500 gr lapte praf (26% grasime)
  • 250 gr unt (82% grasime)
  • 50 gr cacao
  • biscuiti
  • migdale/ alune/ ghimbir confiat
  • un praf sare
Portii: 1
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciocolata de casa:

Mai intai pregatim siropul de zahar. Punem intr-o cratita mai groasa, 500 gr de zahar brut, 250 ml apa. Lasam sa se amestece bine, apoi punem la fiert, pe foc. Lasam sa se topeasca zaharul, sa fiarba cat sa lege un sirop. Cand incepe sa clipoceasca, luam de pe foc si adaugam romul. Lasam sa se tempereze.

Pregatim o tava, asezam un strat de biscuiti (sau nu). Punem la copt migdalele, alunele, si apoi le scoatem si lasam sa se raceasca.

Intr-un castron, mixam spuma untul cu un praf de sare si cu 50 gr cacao. Incepem sa adaugam siropul temperat, si mixam continuu. Untul nu se va topi si va deveni mai spumos si mai aerat. Adaugam laptele praf in doua transe. Aici trebuie sa ne grabim un pic, in sensul ca se va intari deja compozitia si o vom turna mai greu in forma. Incorporam si oleaginoasele si turnam compozitia peste stratul de biscuiti, nivelam rapid, si asezam alt strat de biscuiti (sau nu).

Dam la rece, dar nu la frigider, sa se inchege. 

Inainte de servire, se portioneaza cu un cutit foarte bine ascutit, cu lama lata.

Este ciocolata mea din copilarie regasita si savurata cu multa melancolie!

TIPS-URI

1

eu folosesc cacao neagra (nu am avut cantitatea necesara, dar 50 gr minim trebuie folosit)

2

unele retete impun sa se topeasca untul in sirop, eu am riscat de data aceasta si l-am spumat. Ciocolata a capatat o textura buretoasa, nicidecum lipicioasa.

3

pe aceasta am facut-o cu coaja confiata de portocala, taiata marunt.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciocolata de casa" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de baza pentru paine de casa

ieri la 20:34

Hotdog de casa

de Rocsi 9

pe 15.06 la 19:49

Fursecuri americane cu bucati de ciocolata reteta de Chocolate Chip Cookies

pe 15.06 la 14:47

Prajitura Red Velvet un desert elegant si delicios

pe 15.06 la 14:40

Negresa pufoasa cu glazura de ciocolata reteta simpla si gustoasa

pe 15.06 la 14:14

TOP
utilizatori

 Merisor

1100 puncte

Caty

1096 puncte

Rocsi

511 puncte

Valclaudia

300 puncte

RODIMUR

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
RETETA RECOMANDATA
Ciocolată de casă cu caju