Ciocolata " Moldova"

de anisoara in Dulciuri, 6 Iul 2010 | 12166 vizualizari

 

Doresc sa particip cu aceasta reteta de ciocolata la Concursul "Alege-ti premiul pe "Decorix.ro" , care este organizat de Bucataras.ro.
Se prepara ciocolata foarte repede , numai ca, nu-mi place momentul cu acoperitul ciocolatei topite,este cam obositor si plictisitor... Insa rezultatul merita toata munca si timpul depus. Daca observati , pe poza am 2 feluri de ciocolata. o receta voi descrie acum - ciocolata "Moldova"

 

INGREDIENTE

  • 100 gr de zahar
  • 150 gr de miere de albina naturala
  • 300 gr. de ciocolata  de calitate buna 80% cacao
  • 50 gr de lapte
  • 50 gr de unt
  • o lingurita de esenta de vanilie
  • 2-3 pahare ( 200 gr paharul) de miez de nuca pisata mare
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciocolata " Moldova":

Miezul de nuca intreg se usuca pe o tigaie incalzita la  foc moderat, mereu se amesteca cu o lingura de lemn. Se pune deoparte sa se raceasca. Dupa aceia se faramiteaza nuca cu facaletul .  

In tigiae  se pune  mierea de albina cu zaharul  si la  foc normal se topesc amandoua ingrediente timp de 3-4 minute. Mereu se amesteca cu o lingura de lemn pana se topeste tot zaharul.( nu se caramelizeaza zaharul ). Se adauga laptele fiert si se amesteca bine. Se adauga 100 gr. de ciocolata si se amesteca intruna ( cu focul stins) pana se topeste ciocolata  in zaharul si mierea fierbinte. Se raceste putin .Se toarna esenta de vanilie si 2 pahare de nuca , se amesteca toata compozitia. 

Daca observati , ca se mai  poate adauga nuca si se va incorpora cu mierea si zaharul ,adaugati pana veti primi o compozitie ca un bol strans. Am facut de mai multe ori si nuca am folosit in cantitati diferite.

Intr-un vas  dreptunghiular de plastic, asterneti hartie de pergament  unsa cu putin ulei fara miros sau unt topit. Intindeti cu mana aceasta compozitie primita de inaltimea de 1.5 cm. O puneti la rece pe 1-2 ore. Dupa aceea , cu un cutit bine ascutit si incalzit , taiati patratele pentru viitoarea cicocolata. Toate patratelele de nuca  se aranjeaza pe un gratar deasupra unei tavi , pentru ca ciocolata topita va curge.

Intr-o farfurie se pune ciocolata ramasa si untul si se topeste in microunda 30 sec, sau la bain mare. Se amesteca bine pana se topeste ciocolata toata.Se toarna cate putina ciocolata peste fiecare patratel de nuca sau se unge cu o pensula. Se lasa sa se usuce si se repeta de cateva ori  , pana se termina toata ciocolata topita. Se usuca intr-un loc racoros.

TIPS-URI

1

daca va este interzis sa mancati mierea de albina, atunci  zaharul se dubleaza si se fierbe, ca o caramela ,la un foc mai incet, mereu amestecand cu lingura de lemn. Se toarna o picatura pe o farfurie, si daca picatura nu se imprastie, atunci caramela e gata. Dar atentie, nu trebuie sa-si schimbe culoarea zaharul topit, sa devina maroniu si cu un gust de zahar ars. Caramela , trebuie sa se primeasca de culoare stravezie. Deaceia , veti pierde mai mult timp , amestecand si topind zaharul. Numai ca vreau sa-va  spun , ca ciocolata se va primi la gust mai crocanta. Aceasta ciocolata este molcuta la muscatura , dar acea, numai  cu zahar topit , se va primi mai crocanta.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciocolata " Moldova"" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (29)

adinaciosescu 1

08.07.2010, 00:13

super,super,superdar....si asa am luat in greutate de cand incerc retetele voastre....dar...tot nu ma pot abtine...

Angelina_Elena 1

12.07.2012, 19:15

AnyCostescu 1

18.01.2013, 14:29

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort cu ciocolata