Ciorba de burta

de AlexTeacher in Ciorbe, 25 Sep 2015 | 19402 vizualizari

 

Astazi vom da credit popularitatii si iti voi povesti o reteta care va dainui pentru totdeauna in portofoliul culinar romanesc. Imi aduc aminte cu placere momentele copilariei in care spuneam c-as putea trai o viata cu ciorba de burta. Inca nu mi-am schimbat parerea ;)
Reteta video, pas cu pas, o gasesti mai sus!

 

INGREDIENTE

  • 1-2 kg de burta de vita sau vitel un os mare de vita cu carne pe el
  • oase de vita afumate
  • 1 lingura de piper amestec
  • optional cateva foi de dafin
  • 5 morcovi
  • 1/2 telina
  • 2 cepe
  • 2 buc. pastarnac
  • 1 capatana usturoi
  • 8-10 galbenusuri
  • 75-80 ml ulei de masline
  • 350 g smantana normala
  • 150 g smantana de gatit
  • sare
  • piper alb
  • otet calitativ (dupa gust)
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de burta:

Punem burta intr-un vas cu apa si adaugam 2 lingurite de bicarbonat de sodiu pe care le dizolvam. Lasam la frigider cca 2-3 ore si o spalam apoi in 3-4 ape reci.

Curatam legumele.

Intr-o oala cu apa punem burta la fiert, la foc mediu. Cand aceasta da semne ca incepe sa se inmoaie adaugam ambele tipuri de oase de vita, foile de dafin si piperul boabe. Daca apa din oala scade foarte mult si burta de vita da semna ca nu se va fierbe prea curand, completati cu apa.

Adaugam legumele intregi. Vrem ca oasele, burta si legumele sa fie gatite in acelasi timp, iar acestea din urma sa nu fie zdrobite. Trebuie sa tinem cont de acest lucru cand folosim burta prefiarta. Aceasta va fierbe mult mai repede si va trebui sa o punem  impreuna cu oasele la fiert si, la scurt timp, legumele.

Odata ce s-a fiert totul, scurgem zeama intr-o alta oala si inlaturam oasele.

Lasam burta la racit pe un tocator. Curatam si tocam sau zdrobim usturoiul si il invelim intr-un saculet de tifon sau il punem intr-un infuzor. Il legam cu sfoara si il introducem in oala cu ciorba ca sa-si lase aroma.

Intre timp amestecam cele doua tipuri de smantana si galbenusurile. Luam cate un polonic din zeama de ciorba si adaugam peste compozitia din smantana si galbenusuri, amestecand constant. Esentialul este sa aducem treptat aceasta compozitie la temperatura lichidului din oala.

Adaugam cca 10-12 polonice de lichid si punem compozitia peste restul lichidului din oala.

Dupa ce s-a racit burta, o taiem fideluta si o adaugam inapoi in oala cu ciorba.

Dam pe razatoare cei 2 morcovi ramasi si ii calim in ulei de masline pana isi pierd din culoare. Scurgem uleiul, fara morcovi pe deasupra ciorbei. Potrivim apoi de sare si piper.

Adaugam otet dupa gust. Optional, se poate servi cu ardei iute.


Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de burta" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

gaby_duceag 1

26.09.2015, 12:39

super raspuns.

Foarte faina ciorba. Eu n-am facut niciodata

AlexTeacher 1

26.09.2015, 12:51

O sa-ti fac eu, Gaby

Oana 1

28.09.2015, 11:05

Eu va spun ca am mancat ciorba aceasta, facuta de Alex si a fost cea mai buna ciorba de burta pe care am mancat-o vreodata, pe cuvant! Iar oasele afumate au dat un gust nemaipomenit! Pana nu incerci sa faci nu ai de unde sa stii...Asa ca spor la treaba si....Alex, sa mai faci!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Gazpacho: Rețeta simplă și rapidă pentru o supă delicioasă de vară

pe 21.06 la 16:31

Placinte daneze cu caise - Un desert rapid si delicios

pe 21.06 la 15:41

Tarta cu ciocolata, visine si cirese - Un desert delicios cu fructe

de laura_n 7

pe 21.06 la 14:34

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

2278 puncte

Rocsi

695 puncte

Lau

Lau 9

260 puncte

vasimur

163 puncte

oanapl

139 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
RETETA RECOMANDATA
Bors cu legume si carne de vita