Ciorba de cartofi, cu varza murata si carnati afumati de porc

de RODIMUR in Ciorbe, 14 Feb 2019 | 3709 vizualizari

 

Ciorbița pe care am preparat-o astăzi întrunește toate calitățile cerute de cei pentru care am făcut-o: este consistentă, acrișoară și cu gust de afumătură. Nici nu vă puteți imagina cât de repede a dispărut din farfurie...!
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de ciorbă.

 

INGREDIENTE

  • 6 cartofi roz
  • 4 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1/2 țelină
  • 1 varză murată medie
  • 2 cârnați afumați de porc
  • 2 roșii
  • 1 ceapă
  • 4 căței de usturoi
  • 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • sare
  • piper
  • cimbru
Portii: 10
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de cartofi, cu varza murata si carnati afumati de porc:

Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie rondele, sau semirondele și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă.

Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic.

Roșiile se spală, se taie cubulețe și se călesc cu ceapa și usturoiul. Se adaugă o lingură de paste de tomate și se mai lasă tigaia pe foc, până ce scade lichidul lăsat de roșii.

Se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe.

Se curăță varza de cotoare și de nervurile groase și tari, după care se taie fideluțe.

Se feliază cârnații afumați.

Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se completează cu apă caldă și se adaugă: cartofii tăiați cubulețe, cârnații afumați, feliați și varza murată, tăiată fideluțe. Se lasă ciorba la fiert încă două-trei clocote, după care se adaugă și legumele călite.

Se mai lasă ciorba la fiert încă un clocot-două și între timp se aleg frunzele de pătrunjel, se spală și se toacă.

Se condimentează ciorba cu sare, piper și cimbru și după încă 3-4 minute se presară pătrunjelul tocat, se pune capacul pe oală și se oprește focul de la aragaz. 

După 10-15 minute ”de odihnă”, ciorba poate fi servită, cu ardei iuți, proaspeți sau murați în oțet.

TIPS-URI

1

Nu prăjiți prea tare ceapa și usturoiul, ca să nu se ardă și să devină amare. Căliți-le doar puțin, în ulei suficient și la foc mic, ca să rămână dulci.

2

Folosiți cartofi roz, care fierb bine și nu se sfărâmă ușor la fiert.

3

Tăiați cartofii în cubulețe care să încapă în lingură. Este neplăcut să-i tăiați cu lingura în farfuria cu ciorbă.

4

Varza murată nu trebuie desărată și nici scursă tare de moare. Moarea va acri ciorba, atât cât trebuie.

5

Nu este nevoie să prăjiți cârnații afumați.Spălați-i doar cu apă călduță și ștergeți-i cu hârtie absorbantă, înainte de a-i felia, pentru a-i pune în ciorbă.

6

Verdeața se adaugă la sfârșit, când se oprește focul de la aragaz.

7

Serviți ciorba după ce ”se odihnește” 10-15 minute, cu capacul pus pe oală.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de cartofi, cu varza murata si carnati afumati de porc" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (31)

RODIMUR 1

18.02.2019, 14:37

Exact așa, Mimi! Mulțumesc frumos pentru apreciere!

dantes 1

21.02.2019, 09:48

Buna!

RODIMUR 1

21.02.2019, 10:13

Îți mulțumesc frumos, Dantes!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Mușuroi de cârtiță

ieri la 23:40

Creveti cu usturoi reteta rapida si sanatoasa

ieri la 22:46

Reteta delicioasa de Prajitura cu miere si crema de vanilie, gust autentic si textura fina

de Miha 9

ieri la 22:36

Fasole batuta cu ceapa scazuta si usturoi, cea mai buna mancare de post

de laura_n 7

ieri la 17:01

Conopidă cu hummus și avocado, rețeta gustoasă de post

ieri la 14:07

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de cartofi cu scarita