Reteta de ciorba de cartofi cu smantana

de vasimur in Ciorbe, 3 Oct 2023 | 2921 vizualizari

 

Bunica mea avea vaci cu lapte așa că laptele, brânza și smântâna erau din belșug și nu lipseau de pe masă. Mai ales în vacanțe, ne adunam la ea în bătătură, vreo 7-8 nepoți și cum ne plăcea foarte mult ciorba de cartofi cu smântână, era nevoită să facă o oală foarte mare. De obicei eu fac o oală de vreo 5 l de ciorbiță de cartofi, cu multă smântână, pentru că așa îmi place!
 Pentru Reteta de ciorba de cartofi cu smantana avem nevoie de urmatoarele ingrediente: cartofi, morcov, patrunjel, telina, rosii, ceapa, usturoi, smantana.
 

 

INGREDIENTE

  • Ingredientele pentru Reteta de ciorba de cartofi cu smantana
  • 7-8 cartofi mai mari
  • 2 rădăcini morcov
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 țelină mică (opțional)
  • 2-3 roșii sau suc de roșii (opțional)
  • 1-2 cepe
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 3-4 căței de usturoi
  • 500-600 ml smântână, mai grasă
  • 1 lingură de făină (opțional)
  • 4-5 l de apă
  • sare, după gust
  • piper, după gust
  • boia de ardei dulce/iute, după gust (opțional
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Reteta de ciorba de cartofi cu smantana:

Iata cum se prepara Reteta de ciorba de cartofi cu smantana

M-am decis la varianta light, adică dietetică și fără prăjeli, dar am să vă prezint în paralel și varianta cu ceapa și roșiile prăjite în ulei.

Punem oala cu apă la fiert, cu puțină sare. Între timp curățăm și spălăm bine legumele.

Morcovii și pătrunjelul îi tăiem rondele, îi tocăm mai mărunt sau îi dăm prin răzătoarea mare, după preferință! Țelina o tocăm mărunt, cubulețe. Punem legumele în oală, la fiert.

Tocăm capa mărunt, usturoiul feliuțe sau îl pisăm, iar roșiile pătrățele, nu prea mari.

Observație: În acest momen, dacă dorim, putem să călim ceapa (în 4-5 linguri de ulei, încins în prealabil), nu mult, doar până ce se înmoaie. Când ceapa s-a înmuiat, adăugăm roșiile tocate mărunt (sau suc de roșii) și lăsăm la foc mic, cam 4-5 minute.

Curățăm cartofii, îi spălăm și îi tăiem cubulețe de mărimea dorită, după care îi punem în oala în care legumele deja sunt aproape fierte. Tot acuma adăugăm ceapa împreună cu roșiile. Usutoiul o să-l adăugăm la sfârșit, pentru un plus de savoare.

Observație: Dacă am ales să călim ceapa și roșiile (sau sucul de roșii), le vom pune cu tot cu uleiul în care le-am prăjit și lăsăm să fiarbă.

În smântână, eu obișnuiesc să pun o lingură de făină albă. Fac un fel de îngroșeală cum îi spun unii. Omogenizez compoziția ca să nu aibă cocoloașe, adăugând câte puțin din apa în care fierb legumele, până când se subțiază, ca un scrob de clătite.

Observație: Când faceți îngroșeala, puteți să puneți apă rece, nu neapărat din cea în care fierb legumele.

După ce cartofii au fiert (verificăm înțepând cu o furculiță), adăugăm smântâna și usturoiul tocat mărunt sau pisat și mai lăsăm câteva clocote.

Observație: Dacă este nevoie, se mai poate adăuga apă, de preferință fierbinte și se mai lasă puțin pe foc.

Oprim focul, condimentăm cu sare, piper, boia, iar deasupra presărăm pătrunjel verde tocat mărunt. Punem capacul și lăsăm să se asezoneze gusturile

Poftă bună!

Vezi si reteta de Ciorba de cartofi cu costita afumata.

TIPS-URI

1

Folosiți smântână de calitate, deoarece cea din market, uneori lasă de dorit! Eu cumpăr smântână de la piață sau de la o carmangerie, unde aduc smântâna, de la o fermă.

2

Puneți cartofii la fiert, în oală, doar când celelalte legume sunt aproape fierte, ca să nu se sfarme.

3

Usturoiul puteți să-l puneți tăiat feliuțe nu doar tocat sau pisat.

4

În loc de pătrunjel verde tocat, puteți folosi mărar.

5

La servit, puteți să mai puneți smântână, dacă vă place.

6

Merge și un ardei iute, dacă doriți.

7

Cantitățile sunt orientative iar smântână puteți să puneți câtă vă place!

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de ciorba de cartofi cu smantana" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (12)

trifadalia 1

23.10.2023, 14:51

delicioasa si rapid de facut

vasimur 1

23.10.2023, 16:32

Rocsi 1

31.10.2023, 19:22

Este o ciorba foarte gustoasa! Si mie imi place asa mai light!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Mușuroi de cârtiță

ieri la 23:40

Creveti cu usturoi reteta rapida si sanatoasa

ieri la 22:46

Reteta delicioasa de Prajitura cu miere si crema de vanilie, gust autentic si textura fina

de Miha 9

ieri la 22:36

Fasole batuta cu ceapa scazuta si usturoi, cea mai buna mancare de post

de laura_n 7

ieri la 17:01

Conopidă cu hummus și avocado, rețeta gustoasă de post

ieri la 14:07

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Ciorba ardeleneasca