Ciorba de fasole cu ciolan afumat

de merisor in Ciorbe, 1 Dec 2015 | 3188 vizualizari

 

Fasolea cu ciolan afumat era o mancare de cazarma, reteta originala fiind inventata de bucatarii din armata, soldatii preferand-o si considerand-o cea mai buna mancare de la popota.
Pe vremuri, strabunii nostri foloseau pentru prepararea fasolei, putina slanina afumata, sau nu, nicidecum ciolan.
De aproximativ 11 ani fasolea cu ciolan afumat a devenit mancare traditionala de 1 decembrie, datorita celor de la PRO TV.
Acestia, serband 5 ani de emisie, au lansat un concurs  „Cea mai gustoasă și arătoasă fasole cu ciolan la purtător”, iar pe tot parcursul zilei au emis insotiti de o pancarta pe care scria "Marea ciolaniada". 
Astfel  toți bucătarii pricepuți au fost invitati sa se intreaca in a prepara cea mai buna fasole cu ciolan afumat.
Ideea a fost preluata rapid de unele primarii din tara, care sarbatoresc 1 decembrie, oferind gratis cate o portie de fasole cu ciolan afumat, tuturor trecatorilor prin zona unde se desfasoara "ciolaniada".
Fasolea cu ciolan afumat se poate prepara fie sub forma de ciorba fie scazuta, sub forma de iahnie.

 

INGREDIENTE

  • 1 ciolan afumat (750 gr)
  • 500 gr fasole uscata, noua
  • 3 cepe galbene
  • 2 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 1 ardei rosu
  • 2 linguri ulei
  • 2 foi dafin
  • cimbru
  • boia de ardei iute
  • boia de ardei dulce
  • piper
  • 5-6 l apa
  • sare dupa gust
  • 3 rosii de gradina
  • 2 lujeri cu frunze de telina
  • 1 legatura patrunjel verde
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de fasole cu ciolan afumat:

Fasolea se spala bine in doua ape, apoi se lasa in apa cat sa fie bine acoperita, de seara pana dimineata.


A doua zi se adauga apa calda si se pune la foc pana cand incepe sa fiarba.


Se scurge apa, se clateste fasolea cu apa calda si se pune iar la fiert in apa cat sa fie acoperita.


Se repeta procedeul inca odata, dupa care se acopera fasolea bine cu apa si se pune la foc mediu.


Ciolanul, se spala si el bine in apa fierbinte si se pune la fiert in apa cat sa fie acoperit.


Se lasa la fiert pana aproape se desface de pe os.


Cand fasolea incepe sa se inmoaie usor, curatam legumele si le tocam asa cum ne place, mai marunt sau mai mare.


Doua cepe si ardeiul le oprim, iar restul legumelor le adaugam peste fasolea din vas.


Adaugam si foile de dafin, presaram si cimbru, apoi dupa aproximativ 15 minute de fierbere a legumelor, adaugam ciolanul cu tot cu supa in care a fiert.


Gustam supa si o asezonam cu sare.


Adaugam si ardeiul si un praf de piper.


Cele doua cepe oprite le calim bine in uleiul incins, adaugam si sare, piper si boia de ardei, atat dulce cat si iute, apoi, cand ceapa devine translucida, adaugam rosiile decojite si trecute prin robot.


Amestecam bine totul si lasam sosul sa fiarba 7-8 minute dupa care il adaugam peste fasolea cu ciolanul din vas.


Gustam fiertura si o asezonam daca mai este cazul cu condimente si sare, o mai lasam la foc 5-6 minute, apoi o dam deoparte si adaugam patrunjelul tocat marunt.


Este foarte buna aceasta ciorba, este favorita baietilor mei.


In Oltenia, acolo unde am eu radacinile aceasta ciorba se prepara cu jumari.


Servim ciorba de fasole cu ceapa rosie, ceapa galbena, sau cu ceapa verde.


 

TIPS-URI

1

Fasolea se va pastra in apa, la frigider, trebuie sa stea la rece ca efectul sa fie maxim.

2

Daca fasolea este mai veche, se poate adauga un varf cutit bicarbonat de sodiu, in apa in care va fierbe si astfel se va patrunde mai rapid.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de fasole cu ciolan afumat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Storcator citrice

- 35 %
199.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (35)

Gicuta69 1

03.12.2015, 08:49

Tare mult imi place!!

merisor 1

03.12.2015, 09:06

noiinbucatarie 1

29.03.2017, 10:41

Ce bine arata!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Fasole batuta
  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

  • 24

    V

  • 25

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Placinta cu ton, ardei și masline

de oanapl 6

ieri la 23:43

Negresa de post cu nuci

ieri la 17:52

Cartofi la grill, cu spanac și usturoi

de RODIMUR 5

ieri la 17:43

Placinta impletita cu branza, pere și mere

de oanapl 6

ieri la 16:16

Salată de cartofi, cu ton și măsline

de RODIMUR 5

ieri la 15:47

RETETA RECOMANDATA
Ciorbă de burechite