Ciorba de pui a la grec (Avgolemono)

de RODIMUR in Ciorbe, 13 Iun 2018 | 4984 vizualizari

 

Zilele trecute mi-am amintit de o ciorbiță acrișoară, consistentă și cu un gust minunat, pe care o făcea mămica, mai ales vara, când era tare cald. Ne oferea și smântână, iar noi ne miram, pentru că aveam impresia că deja pusese smântână în ciorbiță. Peste ani am aflat și rețeta, pe care o avea atât de la soacra ei, bucătăreasă, pe vremuri pe la casele boierești, dar și de la o cumnată de-a ei, grecoaică.
Ciorba de pui a la grec (Avgolemono) este o supă grecească ce are la bază amestecul "ou-lămâie", fiert în supă de pasăre. De la aceste ingrediente îi vine și numele (avgo = ou, lemono = lămâi). De fapt, amestecul "ou-lămâie" se pare că a fost, la origine, la baza unui fel de mâncare evreiesc, din Peninsula Iberică. Pe vremuri, înainte de a fi expulzați din Peninsula Iberică, evreii spanioli făceau "agristada" cu: aguridă, rodie, sau portocale amare. Cu timpul, pentru că nu foloseau oțet, agentul de acidificare a devenit lămâia.
Preparate similare, care au la bază amestecul "ou-lămâie" se mai găsesc, cu alte denumiri și în bucătăria italiană, iar în cea balcanică se folosește denumirea "avgolemono", preluată de la greci. În general se folosesc doar gălbenușurile, dar există și varianta folosirii ouălor întregi, cu albușurile bătute spumă.
La noi au apărut diferite variante, care țin de specificul local, cu adaos de: smântână, tarhon, ardei iuți, sau usturoi... În realitate, ciorba de pui a la grec se face fără smântână și fără toate aceste ingrediente locale, pomenite mai sus. Iar condimentul final nu este pătrunjelul tocat, ci mărarul.
Am preparat mai rar această ciorbiță, pentru că, la nevoie, aveam la îndemână borșul de putină, pe care-l umpleam singură în casă, în cazul în care simțeam nevoia să mâncăm ceva acrișor. În plus, ciorba de pui a la grec cere mai multă îndemânare și atenție...Dar acum am făcut-o din nou, așa cum se face ea cu adevărat (rețeta originală!) nu doar pentru că voiam să simt din nou, gustul bun de odinioară, ci și din dorința de diversitate...

 

INGREDIENTE

  • 900 grame carne de pui cu os (eu am pus 2 pulpe superioare și 4 bucăți de spate)
  • 3 morcovi (eu am pus 4, pentru că erau noi și mici)
  • 2 pătrunjei (eu am pus 3, noi și mici)
  • 1/4 țelină (eu am pus chiar mai puțin, pentru că țelina era foarte mare)
  • 1 ceapă (eu am pus două, mai mici)
  • 1 pahar de orez (100 grame)
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 2 lămâi (una pentru zeamă, una pentru feliile de decor)
  • 1 legătură de mărar
  • 5 gălbenușuri
  • sare
  • piper
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de pui a la grec (Avgolemono):

Carnea de pui se spală bine și se pune la fiert, cu apă rece. Mai întâi la foc iute, până ce începe să fiarbă, după care se reduce temperatura și se spumuiește, când este cazul.

Între timp, se curăță legumele și se pregătesc celelalte ingrediente.

Se stoarce o lămâie și se strecoară zeama. Cealaltă lămâie se taie rondele, pentru a decora farfuriile cu ciorbă, la servire.

Se spală orezul în câteva ape și se lasă în apă rece, la înmuiat.

Se taie mărunt ceapa și se călește, cu toate celelalte legume, răzuite pe răzătoarea fină, până se înmoaie. Legumele se călesc în ulei suficient și la foc mic, în oala în care se va face ciorba de pui a la grec.

Când carnea de pui a fiert, se strecoară supa printr-o strecurătoare prevăzută cu tifon și se lasă să se răcească. Între timp, se alege carnea de pe oase și se taie în bucăți mici.

Se toarnă o jumătate din cantitatea de supă peste legumele călite, se adaugă încă 1,5-2 litri de apă rece și se dă oala la fiert, la foc iute. Când legumele sunt aproape fierte se adaugă orezul și carnea fiartă, tăiată bucățele. Se lasă oala la fiert încă 5 minute, după care se oprește focul de la aragaz.

Între timp se pregătește "liezonul" (liaison). Se amestecă cele 5 gălbenușuri cu zeama de la o lămâie și se omogenizează compoziția.

Peste ciorba fierbinte se toarnă, pentru a o răci, cealaltă jumătate din cantitatea de supă (răcită). Se ia câte o lingură din această supă și se adaugă în "liezon", amestecând mereu pentru a aduce această compoziția la temperatura ciorbei. Când s-a subțiat mult "liezonul" și a ajuns la temperatura ciorbei, se toarnă "în fir subțire" în oala cu ciorbă, amestecându-se mereu.

Se condimentează ciorba cu sare și piper, după gust.

Se mai lasă oala pe aragaz, la foc foarte mic, până ce începe să fiarbă încet. Se oprește focul de la aragaz, se acoperă oala cu un capac și după 10-15 minute, se presară mărar tocat fin și ciorba poate fi servită, fierbinte și cu o felie de lămâie deasupra, în farfurie.

Cine vrea, poate adăuga smântână (sau iaurt) și poate servi ciorba cu ardei iuți.

 

TIPS-URI

1

Ciorba de pui se face din carne cu os, nu neapărat din piept de pui.

2

Pe lângă cele două linguri de ulei de măsline am adăugat și câteva linguri de ulei de floarea soarelui, care are un gust mai bun, nu amar și pentru ca legumele să se călească frumos și să nu se ardă.

3

Dacă doriți, puteți lăsa bucăți mari de carne în ciorbă. Mie nu-mi place să găsesc oase în ciorbă și cum găteam și pentru copii, am preferat întotdeauna să tai carnea în bucăți mici și să scot toate oasele. E cam neplăcut să scoatem oase din ciorbă, la masă...

4

Ca să nu se taie ciorba, aduceți "liezonul" la temperatura ciorbei și turnați-l "în fir subțire", amestecând întruna.

5

În "liezon" puteți folosi și ouă întregi, dar albușurile nu vor arăta prea bine în ciorbă, chiar dacă vor fi bătute spumă.

6

După ce ați adăugat "liezonul", nu trebuie să mai clocotiți ciorba. Lăsați oala la foc foarte mic, până ce fierbe puțin, apoi opriți focul de la aragaz.

7

Nu fierbeți orezul în ciorbă mai mult de 5 minute, pentru că s-ar putea terciui. Bobul de orez trebuie să rămână întreg, așa că spre sfârșitul preparării ciorbei, va trebui să vă mișcați foarte repede. De aceea, e bine să pregătiți totul dinainte.

8

Cine dorește ca ciorba să fie mai acrișoară, poate adăuga mai multă zeamă de lămâie.

9

Ciorba de pui a la grec se condimentează cu mărar tocat, nu cu pătrunjel.

10

Serviți ciorba fierbinte, cu o felie de lămâie deasupra, în fiecare farfurie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de pui a la grec (Avgolemono)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (31)

RODIMUR 1

05.09.2018, 12:48

Multumesc frumos, Cristina! Si noua ne-a placut foarte mult...

mihaelar63 1

05.01.2019, 12:32

O ciorba deosebita . Ma bucur ca o ai in ,, bagajul culinar " din copilarie . Este interesant sa aflii reteta ce se prepara In aceste zone . Eu stiu reteta de la TV
Bravo , Rodica

RODIMUR 1

05.01.2019, 13:42

Îți mulțumesc frumos, Mihaela! Este o ciorbă foarte bună, specială, făcută ca la carte, după rețeta originală, dar la vremea când am postat-o, n-a prea fost băgată în seamă...

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ciorba de cartofi