Reteta de lucicos ca la Satmar

de vasimur in Ciorbe, 15 Dec 2022 | 4688 vizualizari

 

Mama făcea des lucicoș, folosind mai ales slăninuță de porc, de pe burtă, care are și rânduri de cărniță. Tăia slăninuța bucățele nu prea mari și o prăjea puțin, pentru a îndepărta grăsimea în exces. Încerc să-mi amintesc cât mai fidel rețeta, numai că voi folosi costiță afumată și piept de porc proaspăt, în loc de slănină. Carnea folosită la lucicos trebuie să fie ceva mai grasă și neapărat varza dulce, nu acră!
Pentru Reteta de lucicos ca la Satmar sunt necesare urmatoarele ingrediente: varza, morcovi, patrunjel, pasta tomate, ceapa, costita de porc, boia, smantana.
 

 

INGREDIENTE

  • Ingredientele pentru Reteta de lucicos ca la Satmar
  • 1 varza dulce, potrivită (cam 2 kg)
  • 2-3 rădăcini de morcov
  • 1 rădăcină de pătrunjel (opțional)
  • 2-3 lingurițe pastă de tomate
  • 1 roșie proaspătă (opțional)
  • 1-2 cepe
  • 250 g costiță de porc, afumată (cantitatea este orientativă!)
  • 350 g piept de porc, proaspăt (cantitatea este orientativă!)
  • 1 crenguță de cimbru (opțional)
  • mărar/pătrunjel proaspăt, tocat, pentru ornat și gust
  • 1-2 linguri de făina albă
  • sare, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dulce/iute, după gust
  • 250 g smântână (cantitatea este orientativă!)
  • 1 ardei iute, roșu, tăiat rondele, pentru aspect și gust (opțional)
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Reteta de lucicos ca la Satmar:

Iata cum se prepara Reteta de lucicos ca la Satmar

Spălăm carnea și o porționăm în bucăți, nu prea mari. Spălăm și legumele: roșia, ceapa, rădăcinoasele și varza. Ceapa o tăiem cubulețe, la fel și roșia, rădăcinoasele rondele, iar varza bucăți ceva mai mari (nu fideluțe!)

Pasul 1. Punem puțin ulei într-o tigaie, îl încingem și rumenim foarte puțin ceapa și rădăcinoasele. Prăjim puțin și carnea, ca să îndepărtăm grăsimea în exces, din ea!

Observație: Dacă vrem să fie mai dietetic, atunci puten trece direct la Pasul 2. Eu am rumenit puțin doar carnea și am scos-o din grăsimea lăsată! Dacă vă place mai gras, atunci puteți folosi și grăsimea!

Pasul 2. Într-o oală mare, de minim 5l, punem carnea afumată și cea crudă, în 3-4 l de apă și lăsăm să fiarbă cam o oră, îndepărtând spuma de deasupra (carnea crudă, totdeauna formează spună, când fierbe!). Dacă am prăjit puțin carnea, atunci nu va mai face spumă când fierbe!

Observație: Dacă carnea este prea afumată și nu suportați asta, atunci puteți s-o fierbeți separat și să aruncați prima apă!

Pasul 3. Adăugăm apoi roșia, ceapa, rădăcinoasele și crenguța de cimbru. Lăsăm să fiarbă cam 15 minute și abia când sunt aproape fierte, adăugăm varza. La nevoie mai adăugăm apă, de preferință fierbinte!

Observație: Putem să îndepărtăm crenguța de cimbru, în price moment dorim, dacă nu vrem să aibă un gust prea puternic, de la cimbru! Sau nu puneți deloc, dacă nu vă place!

Pasul 4. Când legumele și carnea sunt fierte, adăugăm făina amestecată cu pasta de roșii și smântâna și mai lăsăm câteva clocote, după care oprim focul. Zeama se va îngroșa puțin, de la făină. Acuma punem și mărarul/pătrunjelul verde, tocat mărunt și ardeiul iute, tăiat rondele. Condimentăm cu sare, piper și boia, după gust, punem capacul și lăsăm să se asezoneze gusturile!

Puteți să mai puneți smântână, la servit, dacă doriți!

Poftă bună!

Vezi si reteta de Ciorba ardeleneasca.

TIPS-URI

1

Pentru a reusi aceasta Reteta de lucicos ca la Satmar, este bine sa tineti cont de urmatoarele:

2

Acest fel de mâncare, se face doar cu varză dulce!

3

Puteți folosi orice fel de carne de porc, numai să fie ceva mai grasă: costiță, piept, chiar și slănină. Cantitatea este orientativă!

4

Orice afumătură de porc este bună: kaizer, ciolan, costiță... Cantitatea este orientativă!

5

Dacă doriți ca ciorba să fie mai dietetică, atunci nu mai căliți legumele și carnea!

6

La sfârșit puteți orna ciorba cu mărar/pătrunjel verde tocat mărunt și/sau ardei iute tăiat rondele!

7

Serviți cu pâine prăjită și mai puneți smântână, dacă vă place!

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de lucicos ca la Satmar" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Ciorba cu varza si costita de porc