Ciorba taraneasca de stir

de Julie in Ciorbe, 31 Mai 2010 | 7907 vizualizari

 

Stirul este o planta foarte bogata in vitamine (A,k, B1, B3,B5, B6,B17, C, E , acid folic) si minerale( calciu, fier,magneziu,potasiu,zinc,cumpru)
Aztecii priveau aceasta planta ca pe hrana imortalitatii,in cronici sanscrite este consemnata ca fiind regele nemuririi, iar grecii au numit-o amarantos- planta care nu moare.Anticii au descoperit ca este mai hranitoare decat porumbul ,graul sau alte cereale.De la stir putem consuma atat frunzele cat si semintele uscate sub diferite forme.Semintele se pot consuma ca atare sau prajite avand un gust deosebit. Din seminte se obtine o faina foarte buna care nu contine gluten.Din frunzele foarte tinere de stir putem prepara tocanite, ciorbe sau le putem prepara ca si pe spanac.
Asadar planta de stir sa stiti ca nu este numai pentru porci... :)

 

INGREDIENTE

  • o mana -doua cu frunze de stir foarte tinere
  • un morcov taiat rondele sau cuburi
  • 2 fire de ceapa verde
  • 2 fire usturoi verde
  • o ceasca orez
  • marar
  • putin ulei
  • patrunjel
  • frunze de telina
  • leustean
  • sare, vegeta
  • o cana corcoduse verzi
  • o jumatate de cana cu prune verzi
Portii: 6
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba taraneasca de stir:

Punem o  oala cu 3 l de apa la fiert.
Cand apa da in clocot punem morcovul,ceapa si usturoiul taiate marunt,
orezul spalat si lasam sa fiarba.
Corcodusele si prunele se spala si se rup coditele apoi se pun separat sa
fiarba  in 0.5 l apa.Cand s-au inmuiat se opreste  focul si se paseaza bine cu
o furculita.Strecuram zeama si o folosim sa acrim ciorbica.
Cand a fiert orezul adaugam frunzele de telina,putin leustean, putin marar,
patrunjel-toate  tocate fin, uleiul si stirul spalat bine in mai  multe ape si
taiat marunt.
Lasam sa fiarba inca putin doar cat sa se inmoaie stirul apoi acrim ciorba cu zeama de corcoduse si saramdupa gust. Mai dam un clocot si gata.

Se serveste rece cu marar verde deasupra si usturoi verde alaturi.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba taraneasca de stir" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Ciorba taraneasca de stir-0
Ciorba taraneasca de stir-1
Ciorba taraneasca de stir-2
Ciorba taraneasca de stir-3
Ciorba taraneasca de stir-4

COMENTARII (4)

Julie

Julie 1

31.05.2010, 09:10

Stai linistita ! nici eu nu stiam ca stirul se mananca dar am vazut la soacra mea care gateste cu stir. Ciorbica este un deliciu!

rivka

rivka 1

31.05.2010, 10:29

ce lux! pacat ca asta-i supa de aia facuta cu ingrediente extraterestre, auzi la ea, stir, prune verzi....corcoduse!

ingrediente de astea SF, unde cumparam noi asa ceva , ha?

Julie

Julie 1

31.05.2010, 11:30

Rivka! ingrediente de-astea extraterestre mai gasim prin piata la tarani, cel putin in Buzau se gasesc!
Prin partea asta se mananca fel si fel de bolbotine...

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Tort cu clementine si migdale
  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

  • 21

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!