Ciorbita de vitel si oase de purcel

de MVMih in Ciorbe, 24 Mar 2011 | 2312 vizualizari

 

O ciorbita calda pe zi bine facuta este un deliciu si eu recomand cel putin pentru pranz o portie de ciorbita.

 

INGREDIENTE

  • O bucata de carne de vitel proaspata 4-5 sute de grame.
  • 4-5 bucati oase de purcel, pe cat posibil asezonate cu carnita
  • 2-3 cepe, de preferinta din cea rosie
  • un ardei rosu
  • 3 morcovi
  • o bucata zdravana de telina
  • un pastrarnac + una de pastrunjel ( dar eu nu am avut)
  • o jumatate de pumnisor de boabe de piper
  • 3 rosii decojite sau o cana de suc de rosii
  • o lingura de pasta de ardei
  • o radacina de hrean sau macar o lingurita de hrean din borcan
  • 3 catei de usturoi
  • 3 cartofi
  • 1 ardei iute mijlociu
  • 2 manute de taitei de casa sau paste mai late
  • 500-600 ml de bors;
  • verdeata (de preferinta leustean sau telina verde)
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorbita de vitel si oase de purcel:

In primul rand mie imi plac ciorbele sau supele sa fie cat mai limpezi / clare si asta necesita un timp de pregatire mai indelungat.


Carnea proaspata sau decongelata cu ceva timp inainte si scursa, se spala cu apa rece (nu foarte mult sa nu ii luam gustul) si se scurge.


Carnea de vitel sa taie in cubulete considerabile, apoi impreuna cu oasele de purcel se pun intr-o oala la fiert cu apa si o lingura de sare. (cum mancarea buna se face in vase mai mari si la la foc mic, eu am ales o oala de 8 kg).


In timp ce carnea fierbea, la foc mijlociu am inceput sa pregatesc legumele.


- primul pas a fost decojirea acestora;


- eu prefer ciorbita sa nu fie chiar o amestecatura surda de legume si carne, in acest sens am incercat sa pastrez legumele pe cat posibil in bucati cat mai mari;


- 2 morcovi taiati rondele pe jumatate, unul se pastreaza pentru a fi pus intreg la fiert;


- cele 2 cepe decojite le-am lasat intregi pentru a fi puse la fiert;


- telina am taiat-o in jumate, jumate se pastreaza intreaga, jumatate am taiat-o cubulete;


- aredeiul l-am taiat cubulete;


- pastranacul l-am taiat in jumate, jumate se pastreaza intreag, jumatate am taiat cubulete;


- cei 3 catei de usturoi se decojesc si se pastreaza intregi;


Cel putin la mine de cate ori am facut ciorbita asta, carnea face destul de multa spuma care trebuie indepartata din oala cu regularitate.


Cand carnea este cam 30-40% fiarta, am oprit focul. Datorita faptul ca desi am luat constant spuma, pe peretii oalei si pe fundul acestei, oricum as incerca tot raman niste impuritati din firbere, in special datorita oaselor de la purcel.


Am scos carnea si am pus-o intr-o sita si am scurs intr-un vas mai mare zeama deja existenta. Se pot observa acele impuritati pe marginile si pe fundul oalei. In consecinta pentru a evita aspectul incomod al acestora si ca ciorbita sa iasa cat mai clara, am luat oala si am spalat-o de acele depuneri.


Ulterior, am mai spalat inca odata carnea, dar doar asa cum era in sita sub 2-3 jeturi de apa rece si am pus carnea din nou la fiert in zeama initiala si strecurata.


Apoi, am pus legumele, atat cele taiate cubulete sau rondele cat si cele taiate intregi, mai putin cartofii pe care i-am taiat cam in 6 parti. Am pus manuta de boabe de piper, cei trei catei de usturoi, hreanul si am dat focul mic pana ce am observat ca radacinoasele intregi au inceput sa se inmoaie bine.


Dupa acest moment, tot ce am pus intreg, un morcov, bucata de telina si de pastarnac, ceapa, catei de usturoi...am scos din ciroba si am adaugat cubuletele de cartofi.


Cand cartofii erau aproape fierti am adaugat sucul de rosii si pasta de ardei, apoi am mai lasat cam 15 minute si am adaugat pastele / taiteii si borsul. Dupa alte 10-15 min am pus verdeata si am stins focul.


Ciorbita se lasa macar 15 min sa se odihneasca dupa ce am stins focul.


E adevarat ca dureaza ceva timp dar este un deliciu.



 
Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorbita de vitel si oase de purcel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 37 %
299.99 lei
189.99 lei

Panini Maker

- 40 %
249.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (22)

nadina73 1

29.03.2011, 00:02

Bun venit

Cris2711 1

09.04.2011, 16:41

nu am sugestii la ciorbita decat o pofta imensa sa o pap

MVMih 1

01.05.2011, 12:41

Cris...multam! Azi n-avem ciorbica...e in meniu supitza si somon daca doresti.

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert tarta cu magiun de prune si prune uscate

de RuxyRux 9

ieri la 21:33

Supa crema cu peste

de xana 5

ieri la 20:18

Naan- paine indiana

de xana 5

ieri la 19:43

Painici umplute

ieri la 19:34

RETETA RECOMANDATA
Ciorba ardeleneasca din carne de porc