Colac impletit in 6

de RODIMUR in Piine, 17 Apr 2018 | 6689 vizualizari

 

Mi-am propus să fac un colac mai mare și deși inițial fusese planificat pentru Paștele Blajinilor, până la urmă l-am făcut ieri. A ieșit minunat, foarte pufos și bun, frumos colorat (de la ouă) și mirosind a pâine proaspăt scoasă din cuptor, chiar dacă au trecut deja 24 de ore de când este  gata. Chiar merită să facem colaci din aceștia, pentru a înlocui pâinea fadă, seacă și plină de E-uri de la brutărie, mai ales că împletitura în 6 este foarte ușor de realizat.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de făină albă
  • 40 grame de drojdie proaspătă
  • 450 ml lapte cald
  • 2 ouă
  • 4 lingurițe încărcate de zahăr tos fin
  • 1/2 linguriță de sare fină
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • unt pentru uns tava
  • fâină albă pentru modelat
  • 1 ou pentru uns
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Colac impletit in 6:

Făina cernută (amestecată cu sarea) se pune într-un vas pentru frământat și se face o adâncitură în mijlocul ei, în care se pun: drojdia fărâmițată, ouăle și zahărul. Se amestecă aceste ingrediente și se adaugă lapte cald. Se amestecă mereu, până ce zahărul și drojdia se dizolvă complet. Se toarnă în continuare lapte cald, puțin câte puțin și se încorporează toată făina.

Se adaugă treptat și uleiul, frământându-se aluatul pentru omogenizarea tuturor ingredientelor, până ce devine elastic și nelipicios.

Se acoperă vasul cu un șervet curat și se lasă aluatul la dospit, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.

Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșetă și se mai frământă, până ce se eliberează aerul care i-a dat aspectul umflat.

Se porționează aluatul în șase părți egale din care se modelează șase suluri de dimensiuni similare. Se unesc la un capăt cele șase suluri și se grupează câte trei în partea stângă, respectiv în partea dreaptă.

Împletitura în 6 este foarte simplă. Se aduce sulul cel mai îndepărtat din partea stângă, se trece peste celelalte două din grupul său și se alătură, în partea interioară, celor din dreapta. Acum în dreapta sunt 4 suluri. Se ia sulul cel mai îndepărtat și se trece peste sulurile din grupul său în partea interioară a grupului din stânga. La fel se procedează în continuare, fără a strânge aluatul, pentru a-i permite să mai crească.

Se pune împletitura în forma de copt, unsă cu unt, iar capetele se unesc dedesubt, cu grijă, pentru a nu dăuna aspectului. Din capetele de aluat rămase se pot face trandafirași și frunze pentru a acoperi eventualele imperfecțiuni și pentru a înfrumuseța colacul.

Pentru trandafirași se decupează din aluat rondele (4-6) care se suprapun în șir, cam câte 1 cm și care se rulează, după care se prind bine la bază. Petalele se desfac ușor spre exterior, după care trandafirașul se pune pe colac. Pentru frunze se întinde o fâșie subțire și lunguiață de aluat, se taie în diagonală, se fixează mijlocul fiecărei frunze, după care se crestează lateralele în curmeziș, iar când se pune frunza pe colac, se întinde puțin pentru a-i da un aspect frumos. 

Colacul se acoperă cu un șervet curat și se mai lasă 10-15 minute să crească, după care se unge cu ou și se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu. După ce a mai crescut puțin în cuptor, se scoate colacul, se unge din nou cu ou și se dă din nou la copt, până se rumenește frumos. Cine vrea, poate presăra mac peste colac.

Când colacul este frumos rumenit se scoate din cuptor și se lasă în forma de copt până ce se răcește.

TIPS-URI

1

Pentru ca aluatul să crească frumos, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

2

Folosiți lapte cald, pentru frămîntat, nu fierbinte, ca să nu se pripească aluatul.

3

Aluatul se frământă numai până ce se omogenizează toate ingredientele și devine elastic și nelipicios.

4

Pentru dospit, țineți aluatul acoperit, într-un loc călduros, ferit de curenții reci de aer.

5

Înainte de a modela colacul, trebuie să mai frământați puțin aluatul dospit, ca să elibereze aerul care l-a umflat.

6

Sulurile care se împletesc pentru formarea colacului trebuie să aibă dimensiuni similare.

7

Colacul nu trebuie să fie împletit strâns, ci lejer, pentru a-i permite să mai crească în volum.

8

Elementele de decor au menirea de a ascunde eventualele imperfecțiuni și pentru a înfrumuseța colacul.

Daca ti-a placut reteta noastra "Colac impletit in 6" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

RODIMUR 1

20.04.2018, 09:10

Mulțumesc frumos, Mihaela! În plus, este pufos și gustos...!

miki_a 1

20.04.2018, 10:40

Apreciez din plin măiestria, efortul, aspectul, mirosul, gustul...Bravooooo!

RODIMUR 1

20.04.2018, 10:51

Mulțumesc frumos, Miki! Ești foarte amabilă...!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Paine de casa cu branza de burduf, ceapa rosie, chimen si susan by Alex Teacher