Compot de prune

de RODIMUR in Sirop / Compot, 24 Sep 2017 | 4934 vizualizari

 

De câțiva ani fac compotul de prune după rețeta mamei mele și sunt foarte mulțumită de rezultat. Este o rețetă foarte ușoară, simplă și rapidă, pe care o poate face oricine.
Din ingredientele de mai jos, mi-au ieșit 17 borcane de 700 grame de compot.

 

INGREDIENTE

  • 5 kg de prune
  • 1 kg zahăr tos
  • 5 litri de apă
Portii: 17
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Compot de prune:

Prunele se spală bine și se lasă la scurs.

Se pregătesc borcanele, să fie curate și capacele, de asemenea.

Într-o oală mare se pune 1 kg de zahăr tos și se adaugă 5 litri de apă. Se dă oala la fiert, la foc iute și după două-trei clocote, când zahărul s-a topit se pun cam 20-25 de prune la opărit în sirop, 2-3 minute, până ce pielițele fructelor încep să plesnească.

Se scot pe rând, cu o paletă mică, prunele a căror pielițe au plesnit și se pun în borcanele așezate într-o tavă metalică.

Se repetă această operațiune, până ce se opăresc toate prunele și se umplu toate borcanele pregătite. Veți observa că siropul a căpătat o culoare roșie foarte frumoasă și un parfum plăcut.

Imediat după ce s-au umplut borcanele cu prune, se toarnă siropul fierbinte și se pun capacele. Borcanele cu compotul de prune se depozitează într-un loc ferit de agitația din casă, se învelesc bine în pături, pentru a păstra cât mai mult timp căldura și se lasă așa să se răcească, timp de 2-3 zile. 

După acest interval de timp, se îndepărtează păturile care au menținut temperatura și borcanele se depozitează în cămară, nefiind necesară sterilizarea lor. 

TIPS-URI

1

Cumpărați prune coapte, mici, tari și fără defecte. Dacă prunele sunt mari, vor încăpea foarte puține în borcan.

2

Nu puneți prea multe prune în borcane, ci lăsați deasupra cam 3 cm pentru ca siropul să le acopere.

3

Țineți borcanele cu compot 2-3 zile învelite în pături, pentru ca temperatura să se păstreze cât mai mult timp. În acest fel, nu va mai fi nevoie să le sterilizați.

Daca ti-a placut reteta noastra "Compot de prune" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (30)

RODIMUR 1

27.09.2017, 09:55

Mihaela, e bun oricând, compotul de prune... Mulțumesc frumos pentru apreciere!

dantes 1

28.09.2017, 09:10

Bun!

RODIMUR 1

28.09.2017, 10:40

Mulțumesc frumos, Dante!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Compot de gutui