Coq au vin

de Sylvia in Mancaruri cu carne, 1 Iun 2010 | 10260 vizualizari

 

Este o reteta clasica a bucatariei franceze care se pierde undeva in negura timpului, se presupune ca era preparata in vechime pentru soldatii care erau in trecere prin sate si se opreau in gospodariile taranesti la masa. Se facea repede ceva bun de mancare cu o zburatoare luata din ograda, pusa la foc cu un vin bun si ce legumele se gaseau la indemana . Se preapara atat cu vin alb cat si cu vin rosu, cu diverse legume si ciuperci aromate, in oala insoteste falosul cocos si o bucata buna de kaiser sau de jambon proaspat in functie de zona, reteta sau obiceiul locului. A devenit in timp deliciul tuturor si mandria sefilor bucatari de a preparat acest festin culinar aromat si plin de culoare.

 

INGREDIENTE

  • 3 bucati mari de cocos ( eu cumpar bucati gata taiate cred ca special pentru acesata reteta:) ) pe care le las minim 12 ore la marinat la frigider cu 500-700  ml vin alb demisec,
  • 50 ml ulei,
  • sare ,
  • piper,
  • o lingurita boia,
  • o lingura de cimbru uscat maruntit .
  •  Mai avem nevoie pe langa acestea de : 
  • cateva frunze de dafin,
  • cimbru uscat, 
  • cativa cartofi mici fermi care se nu sfarame in cuptor,
  • ceapa mica echalote sau mai mare taiata in patru,
  • cativa morcovi de primavara mititei,
  • 300 grame de ciuperci champinion,
  • o mana de fasole verde am pus eu,
  • cativa catei de usturoi,
  • 2 felii mari de jambon decupat patrate mai mari ( puteti sa inlocuiti cu kaiser) ,
  • sare si piper dupa gust,
  • o lingura de faina si o lingura de unt,
  • 50 ml ulei .
  • Nu am adaugat condimente fanteziste sau alte ierburi aromate am respectata reteta din vechime la capitolul asta
Portii: 3
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Coq au vin:

M-am delectat si eu preparat aceasta reteta de cateva ori si va dau reteta mea preferata la care am ajuns dupa mici adaugari si inlocuiri de la reteta originala. Am ajuns la concluzia ca prefer reteta preparata cu vin alb, parca devine mai frageda carnea si imi place mai mult culoarea finala, prefer jambonul adaugat si nu kaiserul , parca se combina mai bine aroma..in rest pun si eu ce legume am, tratez cu grija si atentie reteta si la finam ma resplateste intotdeauan cu un gust divin.


Preparare : desi reteta spune ca prajesti putin bucatile de cocos data prin faina in amestecul de ulei cu unt si apoi sa le adaugi in oala cu restul legumelor avand experianta retetelor precedent preparate am preferat ca dupa acesata operatiune de rumenire a cocosului sa il pun la foc tot singur pentru o ora pentru ca se face foarte greu si se fierb prea tare legumele. Asa ca am rumenit putin cocosul pudrat bine cu faina si apoi l-am mutat in vasul roman adaugand uleiul si untul in care l-am prajit peste el si marinada de vin in care a stat si l-am dat la cuptor. Dupa 30 de minute pentru ca se tinea inca ” tare ” am mai completat cu 300 ml de apa fiebinte si l-am mai lasat pana s- a facut ora de petrecut singur la cuptor .


Pe cand incepusem sa ma intreb daca si cocosul meu e la fel de vechi ca si reteta am vazut semne ca nu e totusi asa si am adaugat legumele. Am garnisit asadar vasul cu legume si cu bucatile de jambon, am mai presarat putina sare si cimbru si o canita de apa clocotita si am dat din nou la cuptor .


Dupa inca 45 de minute era gata, casa plima de arome si painea proaspat coapte asa ca am purces la masa. A fost excelent, aromat si fraged, merita sa incercati reteta macar o data. Se poate face cu orice zburatoare eu am facut si cu pui si a fost delicios. Puteti sa il faceti in orice vas, atat al cuptor cat si pe foc deasupra, adaptati cantitatile de apa si timpul de preparare la vasul si metoda aleasa si degustati apoi cu place o portie adevarata de coq au vin asa cum am facut noi . Spor la treaba !

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Coq au vin" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 60 %
499.99 lei
199.99 lei

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (19)

Sylvia 1

02.06.2010, 12:40

Susu merci esti tare draguta ca de obicei

Sylvia 1

02.06.2010, 12:40

Nadina cu reteta asta te-am convins sa te asezi la o portie ?

janet 1

02.06.2010, 12:55

Nu am facut nici o data.....dar dupa cum zici....merita incercat!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Lau

Lau 9

13340 puncte

oanapl

9380 puncte

Rocsi

5980 puncte

vasimur

4160 puncte

mirela0911

4100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Dorada regala prajita la tigaie
  • 14

    MA

  • 15

    MI

  • 16

    J

  • 17

    V

  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Gogosi cu scortisoara

ieri la 20:31

Mini tarte cu crema de vanilie si fructe

ieri la 20:30

Linte cu carnati cabanos

de Ina 7

ieri la 20:25

RETETA RECOMANDATA
Chiftelute cu sos alb si mazare