Couscous in sos picant cu legume si miel (metoda din sat arab)

de hanna in Mancaruri cu carne, 3 Aug 2015 | 803 vizualizari

 

De fiecare data cand calatorim, eu incerc sa ajung intr-o bucatarie autentica, si sa nu ma limitez la mancarea vanduta pe strada. De data aceasta, am fost oaspeti la o familie intr-un sat din centrul Algeriei, foarte aproape de marele desert Sahara. Aici am vazut cum cuscusul se macina acasa, si cata gingasie i se acorda in timpul prepararii. In tarile din nordul Africii fiecare familie are o metoda de a prepara cuscusul perfect.

Eu nu am avut vasele necesare, dar mancarica noastra a fost delicioasa.

 

INGREDIENTE

  • ulei de masline
  • carne de miel in bucati
  • 2 cepe mari in felii
  • 3 morcovi
  • 3 pastranaci
  • 3 cartofi
  • jumate de varza iar jumatatea in 2 bucati
  • 1 ardei iute ( optional)
  • naut
  • sare
  • piper
  • paprika
  • boia iute
  • 2 linguri piuree de tomate
  • 2 linguri pasta de tomate foarte concentrata
  • pasta de ardei iute ( optional)
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Couscous in sos picant cu legume si miel (metoda din sat arab):

Prepararea cuscusului:


Intr-un bol incapator se pun 3 cani de cuscus.


Se stropeste cu putina apa si se amesteca cu degetele. Cand incepe sa se inchege, puneti cuscusul intr-o sita pe abur si acoperiti cu un capac.


Lasati pe abur 20 minute. apoi luati sita si rasturnati cuscusul in bol.


Stropiti din nou cu apa. Amestecati repede cu mainile astfel incat sa ''rasufle'' cuscusul si sa iasa pufos.


Cuscusul nu trebuie sa aibe cocoloase. Pentru a rupe aceste bobite de cuscus metoda corecta e sa il frecati intre maini.


Puneti din nou pe abur. Lasati 15 minute si repetati metoda cu apa.


A treia oara pe abur lasati 5 minute, si cand il turnati in bol, amestecati cu unt topit sau ulei de masline, ''masati'' cu degetele si lasati la odihnit cateva minute, dar nu pana se raceste.


Sosul:


Curatati si spalati legumele. Taiati ceapa felii si pastrati 1 ceapa pentru ornat.


Intr-o oala puneti ulei, carnita de miel, ceapa felii si condimentele. Prajiti 5 min pana cand ceapa se inmoaie si carnea prinde culoare. Adaugati legumele si nautul. Amestecati.


Intr-un bol adanc puneti pasta de tomate, piuree de tomate si pasta de ardei iute si amestecati cu apa calduta. Turnati peste carne si legume. Inchideti capacul ( eu am folosit oala mea cu presiune, pe care nu o mai deschid pana la final; in asa fel sosul pastreaza mai bine gustul, are o consisttenta mai groasa si o culoare mai inchisa)


Servirea:


Ceapa pastrata pentru decor se pune intr-o oala cu ulei de masline si boia. Se prajeste pana se inmoaie.


Cuscusul se aseaza pe o farfurie lata mai adanca. Se orneaza cu legumele din sos, iar in varf se pune carnea si ceapa prajita.


 

TIPS-URI

1

Normal ar fi ca cuscusul sa fie asezat intr-un vas special, in care se prepara sosul si deasupra sosului se aseaza sita cu cuscusul, dar mie personal nu imi place pentru ca nu imi iasa consistenta sosului.

2

Daca este preparat corect cuscusul isi tripleaza volumul.

3

Peste ceapa prajita la final, se pot presara stafide si putin zahar pudra. ( Initial asa l-am servit noi in Algeria dar mie mi s-a parul ciudat, cu acel gust iute intens pe care l-am facut eu cu asa multa boia iute :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Couscous in sos picant cu legume si miel (metoda din sat arab)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (10)

mihaelar63 1

03.08.2015, 14:34

O portie este suficienta . De gust . o impart cu sotul meu

Ksenya 1

04.08.2015, 08:48

am sa incerc reteta ta,pare delicioasa!

Gicuta69 1

10.08.2015, 10:18

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Zacusca cu ciuperci
  • 15

    V

  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

RETETA RECOMANDATA
Rulada din piept de pui tocat cu ciuperci si cascaval