Covrigi polonezi

de Rocsi in Dulciuri, 23 Mar 2016 | 5228 vizualizari

 

Am ajuns si ziua asta, sa fac covrigi polonezi. Ii vanez de mult asa ca era timpul sa pun reteta in practica. Ies minunti, grozavi, doar ca eu fiind mai neindemanatica cu impletiturile (mai bine zis am doua maini stangi :D), fiind si unsa foaia cu unt, parca imi alunecau fasiile de aluat printre degete. Dar am dus cu bine, pana la capat, manevrarea lor. Sa faceti si voi, sa ii mancati calzi, ca sunt prea, prea buni!

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
    • 550 gr faina
    • 10 gr drojdie uscat
    • 75 gr zahar
    • 250 ml lapte
    • 100 gr unt
    • 2 lingurite vanilie
    • coaja rasa de lamaie
    • un praf de sare
    Pentru uns foile:
    • 50 gr unt
    • 1 lingura zahar pudra
    • 1 lingurita esenta de vanilie
    Pentru uns covrigii:
    • 1 galbnenus
    • 2-3 linguri lapte
    Pentru sirop:
    • 3 linguri miere
    • 100 ml apa
Portii: 15
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Covrigi polonezi:

Aluatul:

Topim untul si il lasam sa se racoreaca, iar laptele il punem pe foc, cat sa fie caldut.

Intr-un castronel punem drojdia, 4-5 linguri de lapte si o lingura de faina. Le amestecam, lasam drojdia sa creasca 5-10 minute.

Intr-un bol cernem faina.

Presaram sarea, vanilia, zaharul, coaja rasa de lamaie si le amestecam.

Adaugam drojdia crescuta, laptele si incepem framantarea.

Incorporam si untul topit, bine de tot. Aluatul trebuie sa fie unul elastic si nelipicios.

Il acoperim cu un prosop, il lasam la dospit o ora, o ora si ceva.


Cele 50 de gr de unt, le amestecam cu zaharul pudra si vanilia.

Presaram faina pe masa de lucru, rasturnam aluatul dospit, pe care il impartim in doua.

Luam prima bucata de aluat, intindem o foaie dreptunghiulara, potrivit de subtire.

Punem jumatate din cantitatea de unt, o intindem pe intreaga suprafata.

Impaturim foaia pe jumatate, taiem fasii cam de 2 cm (eu le-am taiat putin mai mari).

Fiecare fasie, o taiem in doua la randul sau pe lungime, dar lasam un capat netaiat.


Impletim cele doua fasii, apoi ii dam forma de covrig. Puteti sa il faceti in ce forma doriti.

Procedam tot asa si cu celelalte fasii.

Cum am procedat cu prima jumatate de aluat, la fel facem si cu a doua.

Covrigii obtinuti ii asezam in tava tapetata cu hartie de copt.

Batem galbenusul cu lapte si cu acest amestec ungem covrigii.


Ii introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pana covrigii se rumenesc.


Cat timp stau la cuptor, punem apa intr-un ibric cu mierea, le transferam pe foc si amestecam pana mierea se topeste, apoi dam siropul deoparte.

Cand sunt gata covrigii, ii scoatem din cuptor si ii ungem bine cu sirop.

Ii servim calzi.

Daca nu ii serviti imediat, dupa ce ii insiropati, ii acoperiti cu un prosop gros, pentru a se pastra fragezi.

Pofta buna!

Sursa de inspiratie

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Covrigi polonezi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Multi Trimmer 8 in 1

- 20 %
189.99 lei
151.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (54)

Rocsi 1

17.04.2016, 22:09

Joly

oanapl 1

25.07.2017, 14:58

Ce pofta mi s-a facut!Ce bine arata!

Rocsi 1

26.07.2017, 09:48

Multumesc mult Oana! Si eu as vrea un covrig cald

COMENTEAZA

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

RODIMUR

6520 puncte

Lau

Lau 9

6410 puncte

Rocsi

6390 puncte

MotanLaOale

5270 puncte

Panacris

4290 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Pui cu sunca si mozzarella
  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Covrigi polonezi