Cozonac

de Gusti in Dulciuri, 1 Mai 2009 | 40952 vizualizari

 

“Nu putea sa fie Paste fara cozonac nu? Iata si o reteta pregatita de mine”, spune Sabina.

 

INGREDIENTE

  • 1kg faina
  • 50g drojdie
  • 250g zahar
  • 550ml lapte
  • 200g ulei
  • 5 galbenusuri
  • 1 lingurita rasa de sare
  • arome - coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie
  • umplutura dupa preferinta: rahat, stafide, nuci, mac, etc
Portii: 20
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

Intr-un castron mare mare cernem faina de doua ori sa fie mai pufoasa. Incalzim laptele in care dizolvam zaharul si vanilia.
Pregatim apoi maiaua din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte, apoi presaram peste maia o mana de faina si o lasam la loc cald cam 10-15 minute, sa creasca, pana se “crapa faina”.
Galbenusurile le frecam cu sare, coaja de lamaie si portocala.
Adaugam maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile dar amestecam cu mana si incepem incet sa framantam, adaugand treptat putin cate putin uleiul care trebuie sa fie caldut.
Si frantam si framantam asa timp de 30 minute, impaturind aluatul sau il iau in mana si apoi il trantesc de castron. Aici a fost mama care a tinut bine de mega covatica de lemn ca alfellll :).
Acoparim castronul cu un servet curat si lasam aluatul la crescut, in loc cald si ferit de curent, cam o ora si jumatate. Intre timp pregatim tavile care trebuie sa fie la temperatura camerei si le acoperim cu hartie de copt.
Luam aluatul crescut si il impartim in doua pentru cei doi cozonaci si mai impartim fiecare jumatate totin doua.
Intindem cate doua cate doua foile de aluat pe o pelicula fina de ulei, le adaugam umplutura si rulam.
Impletim cate doua si mai lasam la crescut in tava vreo 40 minute.
Ungem cu galbenus de ou amestecat cu lapte cozonacii si ii presaram cu zahar, mac sau susan.
Cozonacii ii coacem aproximativ 40-50 de minute.

De mentionat: aceasta retetea am gasit-o pe un blog culinar, cel al Gabrielei Cara. Am pus in aplicare reteta si a iesit o minunatie de cozonac.

Multumesc!

Paste Fericit tuturor Bucatarasilor!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (14)

naomy 1

19.04.2014, 01:07

Minunat! si delicios ,nu pot sa nu-l incerc

vivi83 1

19.04.2014, 01:18

am incercat reteta, este un cozonac extraordinar, foarte bun. si nu am framantat 30 de minute si a crescut mai repede de o ora. multumesc

Panacris 1

20.12.2015, 10:18

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Fursecuri fine cu nuci