Cozonac

de amayrya in Dulciuri, 29 Apr 2016 | 1983 vizualizari

 

Cozonacul mamei mele - "Retete de Pasti"

 

INGREDIENTE

  • 1 Kg făină
  • 0,500 l lapte
  • 0,330 kg zahăr
  • o nucă drojdie proaspătă
  • 100 ml ulei
  • 100 gr unt gras
  • coajă de lămâie
  • 200 gr rahat
  • 3 ouă
  • 0,25 gr cacao
  • un praf de sare
  • mac
  • susan
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

Se opărește cu 0,250 kg lapte puțină făină , când se răcește se adaugă drojdia frecată cu puțin zahăr - aceasta reprezentând plămădeala pentru cozonac.


Se bat oule - albușul impreună c-un praf de sare se mixează până când nu mai pot cade din castron , apoi se adaugă jumatate din cantitatea de zahar si se mixeaza pana la topirea zahărului ulterior se adaugă gălbenușurile si iar se mixeaza si adaugam la final coaja de lamaie.


Jumatatea cealalta de zahar se va adăuga în laptele rămas după ce ulterior acesta a fost fiert.


După ce plămădeala crește se adaugă oule batute , laptele și untul.


Se frământă in jur de aproximativ 50 de minute , până când nu se mai lipește aluatul de mâini.


Apoi se adaugă uleiul si se frământă iar in jur de 10 minute.


Când s-a terminat de frământat se i-a o pătrime din aluat și se frământă cu cacao si putin ulei.


Totul se lasă la crescut


Când se constată că aluatul și-a dublat volumul se imparte aluatul in două, se intinde o foaie din aluatul fără cacao apoi deasupra se adaugă și jumatate din aluatul cu cacao.


Aluatul astfel intins se va taia in 6 parți , se i-au trei părți pe o parte și alte trei pe cealaltă parte , acestea se vor alipi din nou se intind se pun bucățele de rahat , se rulează și apoi se pun in forme.


Aluatul este lăsat să crească până la nivelul formelor și apoi se ung cu ou bătut și se presară deasupra zahar, mac și susan.


Se dau la cuptor la foc mic , in jur de 50 de minute in funție de cuptorul fiecăruia.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 5 %
389.99 lei
369.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (4)

MotanLaOale 1

01.05.2016, 09:39

Rocsi 1

01.05.2016, 20:58

Frumosi cozonaci!

noiinbucatarie 1

23.10.2017, 21:50

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

RETETA RECOMANDATA
Cozonacul bunicii cu nucă