Cozonac ca la Doina

de Panacris in Dulciuri, 6 Feb 2013 | 4411 vizualizari

 

Un cozonac super bun! Ingrediente simple pentru un cozonac clasic!

 

INGREDIENTE

  • Făină albă de grâu de patiserie 2000 g,
  • Ouă 10 gălbenușuri,
  • Osânză 100 g,
  • Lapte 500 ml,
  • drojdie proaspată 100 g,
  • zahăr tos 200g,
  • sare iodată 1 lingură,
  • coajă de la 1 lămâie,
  • ulei de floarea soarelui 200 ml..
  • Umplutura:
  • Nucă măcinată 400 g,
  • Zahăr tos 200 g,
  • Cacao 100 g,
  • Rahat colorat 100 g.
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac ca la Doina:

Se înmoaie drojdia cu puțin lapte, 1 linguriță de zahăr, 1 linguriță făina și se amestecă bine, apoi se acoperă cu un prosop și se pune la crescut la căldură. După ce a crescut drojdia, se amestecă cu compoziția de maia păstrată la cald, se amestecă bine, apoi se pune din nou la crescut, la loc cald.

Între timp laptele se pune la fiert cu osânza și coja de lămâie, cca. 10 minute la foc mic cca. 15 minute. Amestecul de lapte și osânză se adaugă la făina cernută, într-un vas mare, se amestecă până se omogenizează toate ingredientele, adăugându-se și maiaua de mai sus. Gălbenușurile de ou se amestecă cu puțin ulei și se adaugă la amestecul de mai sus. Se ung mâinile cu ulei și se continuă frământarea până coca face bășici, amestecîndu-se cca. 1 oră. Aluatul nu trebuie sa fie tare, ci mai mult moale. Se lasă la crescut într-un loc călduț, ferit de curenți de are cca. 2 ore. Între timp se prepară umplutura, nucile măcinate se amestecă cu zahărul și pudra de cacao.

Când aluatul a crescut bine se iau bucăți, se întind puțin pe masa unsă cu ulei (de abia acum mi-am dat seama de ce nu-mi ieșeau cozonacii, eu presăram făină, ca să nu se lipească, mare greșeală :D), se presară  cu umplutura de nuci și bucățile de rahat tăiate mărunt. Se rulează, se pun în tava de cozonac, se lasă să crească, se ung cu gălbenuș desfăcut cu puțin lapte si se dă la cuptor, la foc mic, cca. 1 oră. Între timp se face un sirop din puțină apă (cca. 1 pahar) și zahăr (cca.2 linguri). După ce s-au copt cozonacii, se scot din cuptor se ung cu siropul de zahăr, apoi se presară zahăr pudră, se răstoarnă din tavă, se lasă pe o parte, lasându-se la răcorit, răsucindu-se pe fiecare parte. Atenție nu se lasă într-o singură poziție, fiindcă se vor dezumfla. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac ca la Doina" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cheesecake cu fructul pasiunii

ieri la 18:49

Gogosi pufoase, reteta mamei

de laura_n 7

ieri la 17:06

Tort sarat cu mazare si crema de branza, un aperitiv festiv si gustos

de Rocsi 9

pe 17.04 la 21:00

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu nuca