Cozonac cu nuca

de miremirc in Dulciuri, 18 Dec 2012 | 6470 vizualizari

 

by Laura Laurentiu

 

INGREDIENTE

  • Aluat :
  • 500 g faina
  • un praf de sare
  • 7 g drojdie uscata (1 plic)
  • 180 ml lapte
  • 100 g zahar
  • 100 g unt
  • 1 plic zahar vanilat
  • coaja rasa de lamaie esenta de vanilie
  • 3 galbenusuri
  • 1 ou
  • Umplutura :
  • 200 g nuci macinate
  • 2 albusuri
  • 4 lg zahar
  • 1 lg cacao
  • 1 lg rom
  • Uns deasupra :
  • 1 galbenus
  • 3 lg lapte
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca:

Aluat : punem intr-o craticioara, pe foc, laptele amestecat cu zaharul si zaharul vanilat.  Lasam pe foc pana fierbe putin laptele si zaharul se topeste.Dam deoparte si adaugam coaja rasa de lamaie. Lasam sa se racoreasca putin.

Intr-un lighenus de plastic cernem faina, adaugam praful de sare, drojdia uscata, laptele racorit ( dar nu fierbinte ), esenta de vanilie, untul topit si racorit si el, cele 3 galbenusuri, oul intreg si framantam pana cand obtinem un aluat elastic. Ungem cu ulei aluatul si il asezam in lighenasul de plastic. Il acoperim cu un prosopel curat si apoi il asezam intr-un loc ferit de curentii de aer. Lasam sa dospeasca 1 ora.

Umplutura : mixam spuma tare cele 2 albusuri, adaugam apoi zaharul, mixand pana se topeste . Aceasta bezea o amestecam cu nucile macinate, cu rom-ul si pudra de cacao. Omogenizam cu grija, amestecand cu o lingura , prin rasturnare.

Aluatul dospit, il rasturnam pe masa de lucru si il impartim in 2. Fiecare parte o intindem cu mainile si asezam umplutura.

Rulam cele 2 parti, apoi le impletim si le asezam in tr-o tava de cozonac (31*16 cm) tapetata cu hartie pentru copt.

Lasam cozonacul in tava sa creasca, pentru inca 1 ora, il ungem cu galbenus de ou amestecat cu 3 linfuri de lapte, apoi il dam la cuptor. (cuptorul trebuie sa fie pornit cu 15 minute inainte )

Dupa 20 minute , daca observati ca se rumeneste prea tare coaja cozonacului, asezati o hartie de copt peste el si lasati mai departe la cuptor. (cam 40-45 minute in total)

Lasam cozonacul sa se raceasca, acoprti cu un prosopel curat, apoi putem felia si servi.

Un cozonac cu nuca absolut delicios si pufos !

Sursa mea de inspiratie .

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (29)

RuxyRux 1

19.12.2012, 09:31

Grozav abia astept sa vina momentul sa prepar si eu cozonac...miroase divin in casa cand il pregatesti...ti-au iesit foarte frumos!

Georgiana78 1

19.12.2012, 15:56

Arata minunat, parca mai bine decat cel din sursa de inspiratie.......! Cel putin asa mi se pare mie!

Mihaela11_jo 1

19.12.2012, 17:04

Ce frumos ti-a crescut
Sarbatori Fericite!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Biscuiti cu cafea