Cozonac cu nucă, cacao, stafide și susan

de DinDragostePentruGatit in Dulciuri, 7 Apr 2012 | 3430 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg făină pentru cozonac (Dobrogea);
  • 50 g drojdie proaspătă;
  • 4 lg smântână;
  • 5 ouă (aluat) + 3 gălbenușuri (pentru uns);
  • 200 mL lapte;
  • 3 lg unt (la temperatura camerei);
  • coaja de la 1 portocală și 2 lămâi;
  • 10 lg zahăr + 3 lg ;
  • susan (decor);
  • sare.

Umplutura

  • o cana nucă măcinată (eu o macin cu robotul de bucătărie);
  • 100 g stafide aurii;
  • 3 lg cacao;
  • 3 albușuri;
  • 5 lg zahăr;
  • 20 mL esență de rom;
  • 1 lg esență flori de portocal (pentru hidratarea stafidelor) - opțional.
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nucă, cacao, stafide și susan:

Se cerne făina.


Se pregătește maiaua:


Se amestecă ouăle, smântâna, untul (la temperatura camerei), drojdia, zahărul, câteva linguri de făină -până se obține o pastă; se acoperă și se lasă de-o parte 15-20 minute;


- după acest timp se adaugă coaja de lâmăie + portocală și se amestecă cu făina rămasă, se adaugă apoi laptele, câte puțin.


Se frământă 5 minute, se unge cu puțin ulei și se lasă la dospit.



După ce a crescut, l-am frământat, am împărțit aluatul în două, l-am întins, am pus umplutura și încă puțin nuci, l-am rulat și l-am pus la crescut în formă, timp de 40-45 minute.


Umplutura:


Se amestecă albușurile, zahărul, nucile măcinate, se adaugă cacao, eșență de rom și stafide (care au stat 15-20 minute în apă caldă + esență de flori de portocal).


Se coc timp de aproximativ o oră, la foc potrivit.


Se ung cozonacii cu 3 gălbenușuri + un strop de lapte, se presară semințe de susan și se mai țin în cuptor cam 10 minute.



Poftă bună!


 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nucă, cacao, stafide și susan" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 15 %
269.99 lei
229.49 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (17)

deyutzky 1

08.04.2012, 13:15

mamaieelena 1

09.04.2012, 17:37

place

adry88 1

13.04.2012, 16:20

bun de tot

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

8680 puncte

Rahela Velicu

8650 puncte

RODIMUR

8300 puncte

CameliaR

8100 puncte

GeorgiG

7370 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Zucchini in crusta de pesmet cu parmezan

de Adi 4

la 13:59

Șarlota Diplomat, cu portocale

de RODIMUR 5

la 00:30

Tort de ciocolată şi cafea cu glazură oglindă

de Ancutsa 5

ieri la 23:27

Biscuiti vitralii

ieri la 21:46

RETETA RECOMANDATA
Cozonac