Cozonac cu nuca si caramel

de La Ancuta in Dulciuri, 27 Dec 2012 | 43988 vizualizari

 

La multi ani tuturor sarbatoritilor de astazi!!! Nu am tort, dar am adus cozonac :).

 

INGREDIENTE

  • Aluat cozonac :
  • 600 g faina
  • 2 oua
  • 2 galbenusuri
  • 1 ceasca lapte caldut
  • 2 linguri zahar
  • 140 g unt topit
  • 20 g drojdie proaspata
  • vanilie
  • coaja rasa de lamaie
  • 1/2 lingurita sare
  • Umplutura:
  • 500 g nuca
  • 200 g zahar
  • Caramel:
  • 200 gzahar
  • 70 g unt
  • 150 ml smantana pentru frisca
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus desfacut in 2 linguri de lapte
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca si caramel:

Anul acesta am avut un ajutor de nadejde la framantat aluatul de cozonaci: noua mea prietena, masina de paine :D. Merge insa framantat si fara masina de paine. Mie chiar imi place, doar ca anul acesta nu prea am avut timp. Totul a fost facut in marea viteza si sub presiunea timpului.

Cand pregatiti aluatul de cozonac ingredientele trebuie scoase de cu seara din frigider sau camara, pentru a ajunge la temperatura camerei.

Incepem sa pregatim maiaua. Amestecam drojdia cu zaharul si putin lapte caldut si o lasam pana creste frumos (~10-15 minute).
Intr-un castron incapator, sau o covata cernem faina. Facem in mijloc o gropita in care adaugam ouale, restul de lapte iar deasupra drojdia activata. Incepem sa framantam si adaugam aromele si sarea iar apoi untul topit, dar nu fierbinte. Framantam aluatul bine pana devine elastic si nu se mai lipeste de mana.

Dupa ce l-am framantat il acoperim cu un servet de bucatarie si il lasam la dospit, la loc caldut, ferit de curenti de aer (~1 ora si jumatate).

Intre timp pregatim caramelul: Topim zaharul pana devine auriu. Dam deoparte de pe foc si adaugam untul iar apoi smantana pentru frisca si amestecam energic, avand grija la aburi.

Punem cratita pe foc si fierbem la foc mic pana se topeste caramelul si incepe sa se ingrose putin. Dam apoi de pe foc si il lasam la racit.

Dupa ce a dospit aluatul il rasturnam pe masa de lucru usor infainata si il impartim in 10 parti egale. Vom folosi 5 bucati pentru fiecare cozonac.
Intindem fiecare bucata de aluat de cozonac in foaie subtire. O ungem cu un strat subtire de caramel iar apoi presaram nuca amestecata cu zahar. Rulam starns si asezam in tava tapetata cu hartie de copt. La fel procedam si cu restul foilor. In fiecare tava vom avea 5 suluri suprapuse.

Lasam cozonacii inca 10 minute in tava apoi ii ungem cu galbenus desfacut in 2 linguri de lapte.

Coacem cozonacii la foc potrivit pana se rumenesc deasupra (~40 de minute).
Cand sunt copti ii scoatem pe un gratar de bucatarie si ii lasam sa se raceasca.

Inspiratia: aici

TIPS-URI

1

Aluatul de cozonac il puteti modela in ce forma doriti, nu neaparat in 5 suluri. Puteti opta pentru forma obisnuita de cozonac.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si caramel" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu cocos si mascarpone