Cozonac cu nuca si rahat

de Rocsi in Prajituri, 6 Ian 2012 | 12128 vizualizari

 

Noi nu obisnuim ca de sarbatorile de iarna sa facem cozonac,dar acum facand cornulete,aveam nuca macinata,aveam rahat si destule ingrediente si mama, s-a gandit ea, sa facem 2 cozonaci.Si ne apucam de cozonaci,dar am zis ce o fi o fi,ca nu ii aveam pe lista.Ca niciodata au iesit si pufosi si buni la gust ,exact cum ne plac noua.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 4 oua
  • 2 linguri untura cu varf
  • 4-5 linguri smantana
  • jumatate cana de zahar
  • 1 cub drojdie(25 gr)
  • apa minerala pentru framantat
  • coaja de portocala rasa
  • 1 praf de sare
  • 1 esenta vanilie
  • 1 lingura ulei
  • pentru umplutura:
  • un castron nuca macinata
  • 1 lingura cu varf de cacao
  • 2 albusuri de ou
  • 4-5 linguri zahar
  • 1 esenta rom
  • coaja rasa de lamaie
  • putin lapte(daca nu se inmoaie nuca doar cu albusul de ou,puneti si putin lapte)
  • rahat
  • 1 ou pentru uns
  • mac
  • 1 lingura miere
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca si rahat:

Untura o topim pe baie de aburi(sa nu fie fierbinte.cand e topita o si luam de pe aburi) sau la microunde 10 secunde.

Ouale(de la temperatura camerei) le batem spuma cu zaharul.

Drojdia o frecam cu o lingurita de zahar.

Punem circa 3 sferturi de cana cu apa minerala la incalzit,cat sa fie calduta.

Faina o punem intr-un bol mai mare.

Facem in mijlocul ei o gaura,in care turnam drojdia si o lasam vreo 10 minute asa.

Deasupra punem ouale batute,smantana si untura topita.

Amestecam putin,apoi adaugam praful de sare,coaja rasa de portocala,esenta de vanilie.

Incorporam toate acestea,apoi punem cate putina apa minerala calduta si framantam bine.

 Am obtinut consistenta aluatului dorita(trebuie sa iasa un aluat elastic ,dar nelipicios).

Framantam la urma 1 minut cu ulei,apoi punem bolul jos,luam aluatul si tot il trantim in bol de mai multe ori(ajuta ca aluatul sa devina mai pufos.nici eu nu stiam trucul asta pana acum vreo 2 ani).

Il acoperim si il lasam la crescut,pana isi dubleaza volumul,dar intr-un loc cald.

Umplutura:

Mixam albusurile cu zaharul.

Nuca o amestecam cu albusul batut,esenta de rom,cacaua,coaja rasa de lamaie.

Amestecam bine pana obtinem o crema de nuca(daca nu s-a inmuiat suficient ,atunci punem putin lapte).

Rahatul il taiem cubulete.

Asadar ne apucam de modelat cozonacii.

Presaram pe masa de lucru putina faina alba.

Impartim aluatul in doua ,apoi fiecare jumatate in trei bucati.

Intindem primele trei bucatatele cu sucitorul.

Punem pe fiecare umplutura de nuca si bucatele de rahat.

Le rulam,apoi impletim cozonacul din cele 3 suluri.

La fel procedam si cu celalalt cozonac.

Tapetam doua tavi cu putin unt si punem hartie de copt.

Asezam cozonacii acolo si ii mai lasam cam 15 minute la crescut.

Intre timp incingem cuptorul.

Dupa ce au mai crescut si in tava,ii ungem cu ou batut si ii presaram cu mac.

Ii dam in cuptorul incins,la o temperatura potrivita(eu la treapta 3 si jumatate i-am copt) si ii lasam acolo pana sunt copti(cam 50 de minute).

Mierea o amestecam cu 3-4 linguri de apa.

Cand sunt gata cozonacii ii scoatem din cuptor,ii ungem cu amestecul de miere,apoi ii acoperim cu un prosop curat de bucatarie.

Cand sunt reci ,incepem sa servim din ei.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si rahat" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Biscuiti cu scortisoara, ghimbir si ciocolata