Cozonac cu nucă şi scorţişoară

de diaconta in Dulciuri, 14 Apr 2013 | 3283 vizualizari

 

Ar fi trebuit să-i spun „Pull apart bread”,dar iar veneau cârcotaşii să întrebe daca am uitat limba română.Chiar şi traducerea sună ciudat „trage afară”.adică e un cozonac care nu trebuie feliat fiind alcătuit din felii suprapuse care se pot desprinde foarte uşor.Crocant la exterior si pufos în interior.Acum că ne-am lămurit cum stă treaba cu mâncatul să vă spun şi cum să procedaţi dacă decideţi să-l preparaţi.
Cel mai frumos e că toată casa miroase a scorţişoară când este la cuptor.

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

  • 400 g faina
  • 50 g zahar
  • 20 g drojdie+1 lingurita zahar+o lingura faina+lapte
  • 3 oua
  • 60 g unt
  • 80 ml lapte
  • 60 ml apa
  • Sare
  • Vanilie
  • Coaja de lamâie

Pentru uns:

  • 100 g unt
  • 2 linguri zahar brun
  • 2 lingurite scortisoara
  • 2 linguri nuca macinata

Pentru finisat:

  • O lingura miere de albine
  • O lingurita lapte
  • Zahar brun
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nucă şi scorţişoară:

Am pregatit mai întâi aluatul pentru ca va sta la dospit.


Drojdia am amestecat-o cu zaharul,am pus laptele caldut(nu fierbinte!!!) si faina si am lasat la dospit.


300 g faina cernuta am amestecat-o cu sarea ,zaharul,vanilia si coaja de lamâie.


Am batut ouale.


Laptele l-am încalzit si am topit untul în el.Apoi am adaugat si apa calduta.


Am pus peste faina,ouale batute,drojdia si laptele cu unt.


Am amestecat cu o lingura si apoi am pus restul de 100 g faina.


Am framântat pâna am obtinut un aluat nelipicios,care se desprinde de peretii vasului.


Cred totusi ca pentru o forma mai buna ,ar fi fost nevoie de un aluat putin mai ferm,al meu a fost destul de moale pentru ca l-am vrut pufos.


Am acoperit cu un prosop si am lasat la dospit în loc caldut pâna si-a dublat volumul.


Am întins apoi o foaie,nu foarte subtire,am uns-o cu unt moale,am presarat zahar brun,scortisoara si nuca.


Am taiat patrate,mie nu mi-au iesit prea egale,dar nu conteaza.


Le-am suprapus apoi cate patru bucati si le-am mai lasat sa dospeasca.


Le-am asezat apoi într-o tava de chec „in picioare”,adica asa cum se vede din poza .


Le-am mai lasat 10 minute în tava ,între timp am încalzit cuptorul.


Am pus tava la cuptor pentru 30-35 de minute.


Dupa 20 de minute,am scos tava si am glazurat deasupra cu miere de albine diluata cu putin lapte caldut,apoi am presarat zahar brun.


Dupa aceasta operatiune cozonacul s-a înmuiat putin,asa ca am avut impresia ca nu este copt.


De aceea cred ca l-am lasat putin prea mult la cuptor.


Daca vreti sa-l feliati,se lasa sa se raceasca si abia apoi se poate servi.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nucă şi scorţişoară" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (50)

diaconta 1

13.12.2013, 08:54

Dora,mi-a placut foarte mult,mai ales ca poti desprinde asa cate-o felie

jolygina 1

14.12.2014, 17:09

jolygina 1

14.12.2014, 17:10

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Friganele sandwich
  • 18

    MA

  • 19

    MI

  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Budinca de cous cous