Cozonac delicios cu mac

de Rux in Prajituri, 23 Noi 2010 | 4934 vizualizari

 

Un cozonacel preferat atat in Polonia cat si in Ungaria, cu o umplutura neobisnuita de mac, migdale, stafide si coji de citrice prin aluat!

 

INGREDIENTE

  • 3 cani faina alba fara inalbitori
  • 2,5 ml sare
  • 2 linguri zahar pudra
  • 20 gr drojdie proaspata
  • 120 ml apa calduta
  • 1 ou batut
  • 50 gr unt topit
  • 1 cana zahar pudra
  • zahar vanilat
  • 1 lingura suc lamaie
  • 2-3 lingurite apa
  • 1 lingura migdale taiate felii si prajite  
  • Umplutura:
  • 115 gr seminte mac
  • 50 gr unt
  • 6 linguri zahar pudra
  • 75 gr stafide
  • 50 gr migdale macinate
  • 50 gr coji citrice taiate fin
  • 2,5 g scortisoara( 1/2 lingurita)
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac delicios cu mac:

1. Faina se cerne intr-un vas mare, se adauga sarea. Amestecati si zaharul.

Se face o pasta din lapte si drojdie. Adaugati-o la faina, impreuna cu untul topit si oul, apoi aromele( vanilia). Amestecati pana obtineti un aluat.

2.Framantati 8-10 minute, pana cand devine elastic si neted. Acoperiti cu o folie unsa cu unt sau ulei si lasati la dospit undeva in jur de 60-90 de min pana dubleaza volumul.

3. Intre timp turnati apa fierbinte peste semintele de mac si lasati-le la racit.

Scurgeti-le apoi in intregime printr-o sita ff fina. Topiti untul in tigaie si adaugati semintele de mac, lasati-le pe foc 1-2 minute si adaugati zaharul, stafidele, migdalele macinate, cojile de citrice si scortisoara. Lasati compozitia la racit.

4. Rasturnati aluatul pe o suprafata presarata cu faina, aplatizati-l si framantati-l usor.

Intindeti aluatul in forma unui dreptunghi de 35x25 si intindeti umplutura pana la 2 cm de margine.

5. Rasuciti aluatul pe lungime si impaturiti marginile sigilandu-le.

Asezati alatul in tava unsa cu ulei sau cu unt cu partea adaugita in sus.

Acoperiti cu o folie unsa cu unt sau ulei si lasati inca 30 de minute la dospit pana isi dubleaza volumul.

6. Intre timp preincalziti cuptorul la 190 grade sau treapta 5 pe gaz. Coaceti 30 de min sau pana devine galben maroniu. Mutati-l pe un grilaj metalic la racit.

7. Amestecati zaharul pentru glazura cu lamaie si apa pentru a obtine un amestec suficient de tare sa ramana pe dosul lingurii de lemn.

Incalziti usor si stropiti cozonacul cu glazura, presarati migdalele deasupra si lasati-l la racit bine inainte de a-l taia si serviti-l cu mare placere si bucurie!

 

Reteta din cartea " Retete delicioase pentru prepararea painii", editura AQUILA

 

RETETA IN IMAGINI

Cozonac delicios cu mac-0
Cozonac delicios cu mac-1

COMENTARII (22)

liana_geicu

liana_geicu 1

23.11.2010, 21:18

Ce as manca si eu o felie de cozonac! Cred ca la Craciun o sa ma bucur de acest preparat! Ca sa arate mai bine umplutura ai putea sa faci cozonacul impletit!

Rux

Rux 1

23.11.2010, 21:31

Ai dreptate...mersi de pont...eu am vrut sa respect pas cu pas reteta...dar un mic tric e binevenitmultumesc

adry88

adry88 1

08.05.2011, 16:02

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Prajitura cu crema de lamaie
  • 11

    MI

  • 12

    J

  • 13

    V

  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!