Cozonac moldovenesc

de Miha in Dulciuri, 6 Apr 2010 | 39498 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 10 oua
  • 220g unt
  • 320 ml lapte
  • 50 g drojdie proaspata
  • 300 g zahar
  • esenta de vanilie si rom
  • 5 g sare
  • coaja de la 1 lamaie
  • coaja de la 1 portocala
  • 40 g ulei
  • Umplutura:
  • 200 g nuca
  • 200 g zahar
  • 100 g cacao
  • esenta de rom
  • scortisoara
  • lapte
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac moldovenesc:

Faina si ouale se pun cu cel putin 6 ore inainte in camera de lucru, iar faina se cerne in prealabil.

Umplutura:

Nuca macinata se amesteca impreuna cu zaharul si cacao, esenta si scortsoara apoi se opareste cu lapte. Se pune lapte pana se obtine consistenta dorita.

Maia:

60 g faina se opareste cu 100 ml lapte si se bate pana devine ca o pasta moale, ca o crema. Separat se inmoaie drojdia cu putin lapte, 1 lingurita de zahar, 1 lingurita faina si se amesteca bine. Se acopera cu un prosop si se pune la crescut la caldura. Dupa ce drojdia a crescut se amesteca cu compozitia de maia pastrata la cald, se bate bine, apoi se pune din nou la crescut, la loc cald.

Intre timp se bat galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar si sarea pana devin ca o crema.

Cand maiaua a crescut  se pune in vas cu faina, crema de galbenusuri, untul topit (caldut, nu fierbinte) , esentele si coaja de lamaie si portocala, restul de lapte caldut in care am topit cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Aceste amestec se framanta bine timp de 1 ora, dupa care se lasa la crescut cel putin 2 ore.

La framantat se ung mainile cu ulei si se continua framantarea pana coca face basici. Aluatul nu trebuie sa fie tare, ci mai mult moale. Daca e prea vartos se adauga 3-4 albusuri batute spuma si se framanta bine.  Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut la loc cald.

Cand aluatul a crescut bine se iau bucati, se intind putin pe masa unsa cu ulei, se unge cu umplutura de nuci. Se ruleaza, se pune in tava de cozonac, se lasa sa creasca bine, se unge galbenus desfacut cu putin lapte si se da la cuptor, la foc mic.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac moldovenesc" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (19)

Miha 1

12.04.2012, 15:02

Iti tin pumnii sa iasa totul bine si iti doresc sa ai spor!

Doralinda 1

13.04.2012, 08:44

Buna! O minunatie mi-a iesit pasca!o sa postez poze, doar ca mi-iesit moale aluatul si nu puteam sa-l lucrez, cel putin nu cu faina asa cum am vazut in pozele tale, dar a crescut frumos, acum gustul nu il stiu inca, iti voi zice dupa paste! Am pus jumate mascarpone si jumate branza de burduf, umplutura era f buna la gust, de ce nu ar fi si pasca! Trebuie sa incerci reteta asta, e f buna cu branza burduf!si cozonacii mi-u iesit f frumosi, a meritat munca! Te intrebasem de smantana ptr ca tu in reteta ai 2 linguri de smantana, ptr pasca,dar am gasit aici ceva asemanator!
Paste Fericit!

Miha 1

13.04.2012, 09:49

Probabil ca ar mai fi trebuit putina faina. In functie de tipul de faina uneori este necesar sa punem mai multa sau mai putina. Dar daca pana la urma rezultatul a fost unul reusit nu pot decat sa ma bucur.

Un Paste fericit si tie alaturi de cei dragi.

COMENTEAZA

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu stafide, cacao si scortisoara