Cozonac moldovenesc

de Miha in Dulciuri, 6 Apr 2010 | 29434 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 10 oua
  • 220g unt
  • 320 ml lapte
  • 50 g drojdie proaspata
  • 300 g zahar
  • esenta de vanilie si rom
  • 5 g sare
  • coaja de la 1 lamaie
  • coaja de la 1 portocala
  • 40 g ulei
  • Umplutura:
  • 200 g nuca
  • 200 g zahar
  • 100 g cacao
  • esenta de rom
  • scortisoara
  • lapte
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac moldovenesc:

Faina si ouale se pun cu cel putin 6 ore inainte in camera de lucru, iar faina se cerne in prealabil.


Umplutura:


Nuca macinata se amesteca impreuna cu zaharul si cacao, esenta si scortsoara apoi se opareste cu lapte. Se pune lapte pana se obtine consistenta dorita.


Maia:


60 g faina se opareste cu 100 ml lapte si se bate pana devine ca o pasta moale, ca o crema. Separat se inmoaie drojdia cu putin lapte, 1 lingurita de zahar, 1 lingurita faina si se amesteca bine. Se acopera cu un prosop si se pune la crescut la caldura. Dupa ce drojdia a crescut se amesteca cu compozitia de maia pastrata la cald, se bate bine, apoi se pune din nou la crescut, la loc cald.


Intre timp se bat galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar si sarea pana devin ca o crema.


Cand maiaua a crescut se pune in vas cu faina, crema de galbenusuri, untul topit (caldut, nu fierbinte) , esentele si coaja de lamaie si portocala, restul de lapte caldut in care am topit cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Aceste amestec se framanta bine timp de 1 ora, dupa care se lasa la crescut cel putin 2 ore.


La framantat se ung mainile cu ulei si se continua framantarea pana coca face basici. Aluatul nu trebuie sa fie tare, ci mai mult moale. Daca e prea vartos se adauga 3-4 albusuri batute spuma si se framanta bine. Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut la loc cald.


Cand aluatul a crescut bine se iau bucati, se intind putin pe masa unsa cu ulei, se unge cu umplutura de nuci. Se ruleaza, se pune in tava de cozonac, se lasa sa creasca bine, se unge galbenus desfacut cu putin lapte si se da la cuptor, la foc mic.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac moldovenesc" nu uita sa-i faci un review.

Recomandari electrocasnice

Storcator citrice

- 15 %
199.99 lei
169.99 lei

Panini Maker

- 40 %
249.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (19)

Miha 1

12.04.2012, 15:02

Iti tin pumnii sa iasa totul bine si iti doresc sa ai spor!

Doralinda 1

13.04.2012, 08:44

Buna! O minunatie mi-a iesit pasca!o sa postez poze, doar ca mi-iesit moale aluatul si nu puteam sa-l lucrez, cel putin nu cu faina asa cum am vazut in pozele tale, dar a crescut frumos, acum gustul nu il stiu inca, iti voi zice dupa paste! Am pus jumate mascarpone si jumate branza de burduf, umplutura era f buna la gust, de ce nu ar fi si pasca! Trebuie sa incerci reteta asta, e f buna cu branza burduf!si cozonacii mi-u iesit f frumosi, a meritat munca! Te intrebasem de smantana ptr ca tu in reteta ai 2 linguri de smantana, ptr pasca,dar am gasit aici ceva asemanator!
Paste Fericit!

Miha 1

13.04.2012, 09:49

Probabil ca ar mai fi trebuit putina faina. In functie de tipul de faina uneori este necesar sa punem mai multa sau mai putina. Dar daca pana la urma rezultatul a fost unul reusit nu pot decat sa ma bucur.

Un Paste fericit si tie alaturi de cei dragi.

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mirela0911

9160 puncte

Rocsi

7810 puncte

RODIMUR

7490 puncte

oanapl

7120 puncte

Constelatialeu

6700 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

RETETA RECOMANDATA
Baclava