Cozonac pufos si gustos la masina de paine

de ioana_ in Dulciuri, 29 Apr 2009 | 181687 vizualizari

 

De cand a cumparat mama masina de paine tot imi sta gandul la un cozonac cald facut de mine:). In sfarsit am gasit o reteta testata si mi-am facut pofta. Nu pot sa va spun cat de bun a fost! Excelent!

 

INGREDIENTE

  • 250 ml lapte dulce la temperatura camerei
  • o lingurita sare
  • 125 g unt moale
  • 2 oua intregi + 2 galbenusuri
  • 760g faina (eu am folosit ungureasca, stiti voi pe care ati testat-o si e mai buna)
  • 150g zahar
  • miroase (coaja de lamaie, de portocala, esente dupa gust)
  • 3 cupe mici de drojdie uscata sau un cubulet de drojdie proaspata
         Umplutura cu cacao,nuca,stafide si rahat:
  • 2 albusuri
  • 4 linguri cu zahar
  • nuca
  • rahat
  • stafide
       Umplutura cu mac:
  • o punguta de mac
  • o cescuta cu lapte
  • 4 linguri cu zahar
        Pentru uns:
  • un ou batut
  • zahar
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac pufos si gustos la masina de paine:

Ingredientele se pun in masina de paine in aceasta ordine, la programul de aluat (care presupune framantat vreo 25 de minute si dospit o ora).

Dupa ce a dospit, aluatul se imparte in doua. Vor iesi doi cozonaci in forma clasica de cozonac sau puteti sa faceti diverse inventii, dupa imaginatia fiecaruia.

Daca ii vreti simpli, cu stafide sau cu rahat, pur si simplu amestecati aluatul cu aceste ingredinete si il puneti in forma.

Daca va place cu cacao si nuca faceti urmatoarea umplutura :
Bateti cele doua albusuri ramase de la aluat pana devin spuma, amestecati cu 4 linguri zahar, cu cacao si nuca macinata (eu am folosit migdale in loc de nuci) si am pus si stafide, intindeti doua foi identice din prima jumatate de aluat, le ungeti cu aceasta compozitie si rulati (ca pe o rulada). Apoi le impletiti intre ele, asemenea snurului de martisor. Le invartiti intre ele cam de 3 ori si le puneti in forma de cozonac. Ungeti cu ou si presarati zahar, daca doriti sa iasa rumen si crocant/caramelizat deasupra.

Mie mi-a placut mult umplutura cu mac :
O punguta de mac se macina, se pune intr-un ibric cu lapte dulce astfel incat laptele sa-l acopere, se adauga 4 linguri de zahar si se fierbe pana se ingroasa compozitia. Se adauga sau nu stafide. Mie imi plac, asa ca am pus :)).

Daca nu aveti forme de cozonac, cum nici eu n-am avut, se poate folosi o forma de prajitura, rotunda, cu gaura la mijloc. In acest caz se intinde intreaga jumatate de aluat care a ramas, se umple, se ruleaza si se aseaza in tava cu forma de covrig. Cand se va taia va arata exact ca o rulada, f frumoas.

Daca aveti o tava simpla, rotunda puteti face ca mine:
Impartiti jumatatea de aluat in 3 bucati identice, le intindeti, le ungeti cu ce umplutura doriti, le rulati, taiati din rulou bucati de 7-8 cm si le puneti in tava unsa in prealabil cu unt, cu una din partile pe care se vede umplutura in sus (cum ar veni in picioare). Asezati bucatile una langa alta, nu lipite, pentru ca se vor creste si vor forma ca o floricica. Si acestea se ung cu ou pe deasupra.

Preincalziti cuptorul inainte de a introduce cozonaceii. Mai lasati-i sa creasca 30 de minute inainte de a-i coace. In 40-45 de minute la foc moderat vor fi numai buni de copti:) Pofta buna!!

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Asaaa, toata noaptea am visat la cozonac, asa ca m-am apucat dimineata de el :). Urmeaza pozele facute de Oana, adica de mine :)

Am facut cozonacelul in forma haioasa, super potrivita pentru sarbatorile de Paste (l-am invelit pana la gat si l-am lasat la dospit , ochisorii si nasucul sunt dintr-o bucata de rahat din compozitia cu cacao, apoi l-am uns cu ou batut si am rasnit caramel cu vanilie deasupra):

Cand il scot din cuptor vi-l prezint, plus o sectiune delicioasa!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Gata, e umflat, rumenit, pufos si aromat!

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Urmatoarea tura :), cozonacul facut azi, ultimele poze :)

     

  

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos si gustos la masina de paine" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (106)

papusa 1

18.12.2012, 12:00

Buna am si eu doua intrebari,as vrea sa fac reteta si nu am inteles de ce unele persoane mai compleaza cu 250g faina,nu este suficienta cantitatea din reteta 760g? iar Ioana a scris in reteta 3 cupe drojdie dar ulterior in mesaje "3 cupe drojdie reprezinta un plic de dr Oetker si jumatate de cupa", deci 3 cupe trebuie sa pun sau 3 cupe jumatate,ca nu am inteles.Va multumesc.

DulciuriSiNuNumai 1

06.05.2013, 03:12

ce simpatic e iepurasul!

babi5 1

21.12.2013, 11:39

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu branza si stafide