Cozonac pufos si gustos la masina de paine

de ioana_ in Dulciuri, 29 Apr 2009 | 157837 vizualizari

 

De cand a cumparat mama masina de paine tot imi sta gandul la un cozonac cald facut de mine:). In sfarsit am gasit o reteta testata si mi-am facut pofta. Nu pot sa va spun cat de bun a fost! Excelent!

 

INGREDIENTE

  • 250 ml lapte dulce la temperatura camerei
  • o lingurita sare
  • 125 g unt moale
  • 2 oua intregi + 2 galbenusuri
  • 760g faina (eu am folosit ungureasca, stiti voi pe care ati testat-o si e mai buna)
  • 150g zahar
  • miroase (coaja de lamaie, de portocala, esente dupa gust)
  • 3 cupe mici de drojdie uscata sau un cubulet de drojdie proaspata
         Umplutura cu cacao,nuca,stafide si rahat:
  • 2 albusuri
  • 4 linguri cu zahar
  • nuca
  • rahat
  • stafide
       Umplutura cu mac:
  • o punguta de mac
  • o cescuta cu lapte
  • 4 linguri cu zahar
        Pentru uns:
  • un ou batut
  • zahar
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac pufos si gustos la masina de paine:

Ingredientele se pun in masina de paine in aceasta ordine, la programul de aluat (care presupune framantat vreo 25 de minute si dospit o ora).


Dupa ce a dospit, aluatul se imparte in doua. Vor iesi doi cozonaci in forma clasica de cozonac sau puteti sa faceti diverse inventii, dupa imaginatia fiecaruia.


Daca ii vreti simpli, cu stafide sau cu rahat, pur si simplu amestecati aluatul cu aceste ingredinete si il puneti in forma.


Daca va place cu cacao si nuca faceti urmatoarea umplutura :

Bateti cele doua albusuri ramase de la aluat pana devin spuma, amestecati cu 4 linguri zahar, cu cacao si nuca macinata (eu am folosit migdale in loc de nuci) si am pus si stafide, intindeti doua foi identice din prima jumatate de aluat, le ungeti cu aceasta compozitie si rulati (ca pe o rulada). Apoi le impletiti intre ele, asemenea snurului de martisor. Le invartiti intre ele cam de 3 ori si le puneti in forma de cozonac. Ungeti cu ou si presarati zahar, daca doriti sa iasa rumen si crocant/caramelizat deasupra.


Mie mi-a placut mult umplutura cu mac :

O punguta de mac se macina, se pune intr-un ibric cu lapte dulce astfel incat laptele sa-l acopere, se adauga 4 linguri de zahar si se fierbe pana se ingroasa compozitia. Se adauga sau nu stafide. Mie imi plac, asa ca am pus :)).


Daca nu aveti forme de cozonac, cum nici eu n-am avut, se poate folosi o forma de prajitura, rotunda, cu gaura la mijloc. In acest caz se intinde intreaga jumatate de aluat care a ramas, se umple, se ruleaza si se aseaza in tava cu forma de covrig. Cand se va taia va arata exact ca o rulada, f frumoas.


Daca aveti o tava simpla, rotunda puteti face ca mine:

Impartiti jumatatea de aluat in 3 bucati identice, le intindeti, le ungeti cu ce umplutura doriti, le rulati, taiati din rulou bucati de 7-8 cm si le puneti in tava unsa in prealabil cu unt, cu una din partile pe care se vede umplutura in sus (cum ar veni in picioare). Asezati bucatile una langa alta, nu lipite, pentru ca se vor creste si vor forma ca o floricica. Si acestea se ung cu ou pe deasupra.


Preincalziti cuptorul inainte de a introduce cozonaceii. Mai lasati-i sa creasca 30 de minute inainte de a-i coace. In 40-45 de minute la foc moderat vor fi numai buni de copti:) Pofta buna!!


<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<


Asaaa, toata noaptea am visat la cozonac, asa ca m-am apucat dimineata de el :). Urmeaza pozele facute de Oana, adica de mine :)



Am facut cozonacelul in forma haioasa, super potrivita pentru sarbatorile de Paste (l-am invelit pana la gat si l-am lasat la dospit , ochisorii si nasucul sunt dintr-o bucata de rahat din compozitia cu cacao, apoi l-am uns cu ou batut si am rasnit caramel cu vanilie deasupra):



Cand il scot din cuptor vi-l prezint, plus o sectiune delicioasa!


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Gata, e umflat, rumenit, pufos si aromat!



<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<


Urmatoarea tura :), cozonacul facut azi, ultimele poze :)



 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos si gustos la masina de paine" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 10 %
999.99 lei
899.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (106)

papusa 1

18.12.2012, 12:00

Buna am si eu doua intrebari,as vrea sa fac reteta si nu am inteles de ce unele persoane mai compleaza cu 250g faina,nu este suficienta cantitatea din reteta 760g? iar Ioana a scris in reteta 3 cupe drojdie dar ulterior in mesaje "3 cupe drojdie reprezinta un plic de dr Oetker si jumatate de cupa", deci 3 cupe trebuie sa pun sau 3 cupe jumatate,ca nu am inteles.Va multumesc.

DulciuriSiNuNumai 1

06.05.2013, 03:12

ce simpatic e iepurasul!

babi5 1

21.12.2013, 11:39

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

5866 puncte

mirela0911

5420 puncte

Rocsi

5350 puncte

Ancutsa

3451 puncte

lucy2002

3062 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tort cu ciocolată și cremă de vanilie

ieri la 12:44

Ostropel de pui ca la mama acasa

ieri la 10:34

Vitel in stil asiatic

ieri la 10:12

Ardei iuti  cu stafide - marinati in otet

pe 11.11 la 23:02

RETETA RECOMANDATA
Tort cu crema de mascarpone