Desert galusti cu prune

de Constelatialeu in Dulciuri, 16 Iul 2018 | 3381 vizualizari

 

Recunosc ca mie imi plac mai mult cu gem de prune, dar azi le-am facut cu prune ca asa am avut ''indicatiuni'' pretioase...m-am inspirat de la Jamila.

 

INGREDIENTE

  • cca 1,300 kg cartofi albi
  • 3 oua
  • 1/2 lingurita sare
  • 3 linguri ulei
  • cca 450-500 g faina
  • cca 30 de prune fara samburi ( le-am ales sa nu fie foarte mari)
  • 70 g unt
  • 350 g pesmet
  • 300 g zahar brun
  • scortisoara macinata
Portii: 30
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert galusti cu prune:

Mai intai am pus cartofii la fiert, cartofii i-am fiert in coaja. Dupa ce au fiert, i-am curatat de coaja si i-am lasat sa se raceasca, sa fie calduti.


Cat timp cartofii au stat la racit, m-am apucat sa scot samburii de la prune, in asa fel incat sa nu rup in doua prunele, apoi am luat 3 linguri de zahar din cele 300 g si am presarat este prune, amestecam si lasam sa-si lase zeama, apoi le punem intr-o strecuratoare sa se scurga.


Am pus tigaia wok sa se incinga, am adaugat untul si apoi pesmetul si am amestecat continuu pana pesmetul si-a schimbat culoarea, adaugam si zaharul si scortisoara (dupa gust) si continuam sa amestecam tragand tigaia de pe foc, lasam sa se raceasca.


Dupa ce cartofii s-au racit, ii pasam bine, adaugam ouale,uleiul, sarea si faina (nu toata) treptat, framantam, trebuie sa obtinem un aluat nu foarte tare, care este putin lipicios. Mie mi-a intrat cam 450 g faina, plus faina cu ajutorul careia am modelat galustile. Am luat faina pe maini, apoi am rupt din aluat am format o bila si apoi am aplatizat-o, am asezat in mijloc pruna si apoi am strans in asa fel incat sa formez bila la loc. Am procedat asa pana am terminat tot aluatul, mi-au iesit 30 de galusti.


Am luat o cratita mai inalta, am umput-o mai mult de jumatate cu apa, am lasat sa fiarba apa, apoi am pus galustile in apa fiarta, am lasat sa fiarba pana cand s-au ridicat la suprafata, apoi le-am scos cu un spumar si le-am tavalit prin pesmet asa fierbinti ca sa prinda pesmetul de galusca.


Sunt bune ata calde, cat si reci.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert galusti cu prune" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

4.7L Digital HingedLid

- 25 %
599.99 lei
449.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (18)

tina58 1

24.08.2018, 13:15

Da, e reteta clasica de galusti cu prune sau Gomboti cum li se spune in Ardeal. Anul asta inca nu am apucat sa fac; ultimele prune pe care le-am cumparat din piata le-am transformat in gem dar din urmatoarele obligatoriu fac galusti! Imi place ca ai explicat foarte bine toti pasii retetei si in scris si in imagini asa ca pentru cine nu a mai facut pana acum va fi foarte usor sa se descurce.

mihaelar63 1

05.10.2018, 03:36

Chiar acum as manca vreo 2-3

Rahela Velicu 1

05.10.2018, 12:39

De sezon

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

Panacris

10066 puncte

mihaelar63

6383 puncte

Rocsi

5529 puncte

RODIMUR

5395 puncte

oanapl

4732 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

RETETA RECOMANDATA
Orez cu pesmet si zahar