Crema de vanilie (pentru tarte, ecleruri, choux-uri, cremes, etc.)

de miki_a in Dulciuri, 30 Mai 2015 | 3777 vizualizari

 

Ador prajiturile...mai ales pe cele cremoase. Si cum tehnologia ne ofera fel si fel de inventii si imitatii care mai de care bune sau mai putin bune (aici ma refer la acele creme instant pline cu tot tabelul elementelor din chimie) am decis sa imi aduc aminte, de undeva, din adancul creierasului o crema pe care mama o facea des si cu care ne umplea feluritele prajiturele pe care le facea.
Crema este una simpla dar nici nu se compara cu cele din comert...in primul rand ducem traditia retetelor mai departe si, in al doilea rand, esential este ca ne pastram sau sa castigam sanatate.
Aceasta crema se prepara pe baie de aburi (bain-Marie) deci avem nevoie de un vas in care punem apa la infierbantat si pe care putem aseza un alt vas (in care vom pregati crema).

 

INGREDIENTE

  • 200 ml lapte dulce fiert in prealabil;
  • 1/2 pastaie de vanilie (sau extract de vanilie pura);
  • 2 oua mari;
  • 1 lingura zahar (alb sau brun);
  • 3 linguri amidon pentru prajituri;
  • 1/2 lingura lichior (optional).
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Crema de vanilie (pentru tarte, ecleruri, choux-uri, cremes, etc.):

Pregatim vasele cum v-am spus mai sus. Vasul in care pregatim crema trebuie sa fie termorezistent. 

Amestecam zaharul cu ouale, adaugam amidonul si batem pana obtinem o pasta moale. 

Separat, intr-o cratita aducem laptele si vanilia la punctul de fierbere. Scoatem pastaia de vanilie (daca folosim aceasta varianta) pe care o uscam bine si o putem pune in borcanelul cu zahar pe care il va parfuma. Indepartam de pe foc si adaugam incet peste oua (amestecam continuu sa prevenim coagularea). Tinem crema pe baia de abur pana devine groasa, amestecand mereu. 

Cand a ajuns la consistenta dorita indepartam de pe vasul cu aburi si adaugam lichiorul (daca se foloseste). 

Amestecam continuu sa eliminam caldura sau mai simplu se poate transfera intr-un vas curat pe care il acoperim cu folie alimentara (sa nu faca coaja) si lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Daca nu se foloseste sau daca mai ramane dupa decor se poate pastra in frigider maxim 3 zile. 

Inainte de utilizare se bate iar cu furculita pentru a scapa de orice bulgaras sau cocoloasa care se poate forma si pentru a se aera si a deveni pufoasa. 

Sper sa va fie de folos si ajutor!

TIPS-URI

1

Crema de vanilie se poate amesteca cu frisca batuta si gelatina (o folosim la sarlote si la tort diplomat), cu albusuri batute spuma (crema folosita la cremes, ecler, mille feuille), cu albusuri batute spuma si bucati de fructe (crema folosita la tarte).

2

Crema se poate prepara si cu faina (mie personal nu-mi plac cremele cu faina fiarta).

3

Fiind o crema fara unt se va inmuia repede dupa ce este scoasa din frigider. Umpleti prajiturile doar aproape de momentul servirii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Crema de vanilie (pentru tarte, ecleruri, choux-uri, cremes, etc.)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei

COMENTARII (19)

miki_a 1

01.06.2015, 23:02

Multumesc Rocsi!

Gicuta 1

02.06.2015, 07:45

Stiu aceasta crema, foarte buna!

miki_a 1

02.06.2015, 07:54

Multumesc Gicuta!

COMENTEAZA

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Prajitura Lamaita reteta clasica de Alba ca Zapada